Zamri Vinoth Ditahan, Rani Kulop, Netizens Muslim Lapor Polis, Dedah Bukti Hindu Akui Tuhan Ada 330 Juta..

SEMASA | Nampaknya pergaduhan antara komuniti muslim dan Hindu di sosial media semakin memuncak dgn penahanan pendakwah bebas yg juga anak murid Zakir Naik, Zamri Vinoth.

Zamri Vinoth ini juga dibela oleh Ustaz Firdaws Wong, Mufti Perlis, Ustaz Asri Zainal Abidin dan rakan-rakan sekelompok mereka.

Mempertahankan kenyataan Zamri Vinoth, bukan sekadar mengedarkan rakaman ceramah yg dikatakan mengandungi perkataan menghina, bahkan kali ini mereka menunjukkan bukti dakwaan penganut Hindu sememangnya mempercayai 330 juta Tuhan. Menurut Ustaz Firdaus, ia bukanlah rekaan dan fitnah kepada komuniti Hindu. 

4 4 - Zamri Vinoth Ditahan, Rani Kulop, Netizens Muslim Lapor Polis, Dedah Bukti Hindu Akui Tuhan Ada 330 Juta..

Apatah lagi Zamri adalah anak yg datang dr keluarga yg ibunya menganuti agama Hindu dan bapanya menganuti agama Kristian.

1 12 - Zamri Vinoth Ditahan, Rani Kulop, Netizens Muslim Lapor Polis, Dedah Bukti Hindu Akui Tuhan Ada 330 Juta..

“Adakah Zamri Vinoth Dikira Menghina Kerana Mengatakan terdapat 330 Juta Tuhan Di Dlm Hindu?

Salah satu perkara yg dianggap ‘menguris’ perasaan masyarakat Hindu di Malaysia terhadap ceramah Zamri Vinoth adalah mereka merasa terhina apabila dikatakan Hindu memiliki 330 Juta tuhan. Mereka mengatakan dakwaan itu tidak benar.

Saya menemui perbahasan ini di dlm buku yg ditulis oleh seorang penulis Hindu di Malaysia, namanya Uthaya Sankar SB di dlm bukunya Malaiur Manikam.

2 3 - Zamri Vinoth Ditahan, Rani Kulop, Netizens Muslim Lapor Polis, Dedah Bukti Hindu Akui Tuhan Ada 330 Juta..

Beliau menjelaskan bahawa wujud pandangan mengatakan jumlah 330 Juta tuhan itu berasal dr kaedah 33 kodi Devar yg mana kodi itu difahami 10 juta. Dan ia dianggap sbg satu pandangan di dlm Hindu yg mengisyaratkan sifat infiniti, menurut beliau.

3 3 - Zamri Vinoth Ditahan, Rani Kulop, Netizens Muslim Lapor Polis, Dedah Bukti Hindu Akui Tuhan Ada 330 Juta..


Andai Zamri Vinoth dikatakan menipu dan menghina agama Hindu dgn mengatakan ada 330 Juta tuhan, maka bukankah tindakan yg sama perlu dilakukan terhadap Uthaya Sankar yg juga menulis begitu?

Namun apapun, saya bersetuju dgn Uthaya di dlm bukunya tentang agama Hindu sebenarnya mengajar konsep satu Tuhan. Harap sahabat semua menjaga adab dan akhlak dan ruangan komen. Kita nak menerang bukannya nak menyerang,” jelasnya dlm satu kenyataan.

Selain itu, komuniti muslim juga bertindak balas dgn membuat laporan polis terhadap mereka yg dianggap mengapi-apikan sentimen keagamaan dan perkauman di Malaysia.

Antaranya Raja Lapor Polis, Rani Kulop telah memulakan tindakan itu.

Polis 1 - Zamri Vinoth Ditahan, Rani Kulop, Netizens Muslim Lapor Polis, Dedah Bukti Hindu Akui Tuhan Ada 330 Juta..

Draf laporan polis yg dibuat oleh komuniti Hindu terhadap Zamri Vinoth juga didedahkan. 

👉 ‘Kandungan video yg mengaitkan agama Hindu & penyembahan kepada *330 JUTA TUHAN ADALAH SALAH DAN PENGHINAAN* sama sekali; Ini menunjukkan kejahilan beliau akan agama Hindu itu sendiri’.

Berdasarkan semakan, di beberapa channel YouTube, sememangnya terdapat dakwaan dan pengakuan dr kalangan penganut Hindu sendiri yg mereka mempunyai sehingga 330 juta Tuhan.

5 1 - Zamri Vinoth Ditahan, Rani Kulop, Netizens Muslim Lapor Polis, Dedah Bukti Hindu Akui Tuhan Ada 330 Juta..

6 1 - Zamri Vinoth Ditahan, Rani Kulop, Netizens Muslim Lapor Polis, Dedah Bukti Hindu Akui Tuhan Ada 330 Juta..

7 1 - Zamri Vinoth Ditahan, Rani Kulop, Netizens Muslim Lapor Polis, Dedah Bukti Hindu Akui Tuhan Ada 330 Juta..

Menurut Ustaz Firdaus Wong tindakan komuniti Hindu membuat laporan polis mungkin dipengaruhi oleh individu ataupun kumpulan yg mempunyai motif tertentu, yg mungkin berperanan mahu melaga-lagakan komuniti Islam dan komuniti Hindu.

“Rasanya perlu dicari siapakah individu dan kumpulan yg mengapi-apikan orang Hindu yg lain selain dr edit video sedikit dan disebarkan bg menimbulkan kebencian terhadap Muslim & Islam.

Saya menyeru sahabat semua membuat laporan polis agar polis menyiasat siapakah individu & kumpulan yg bertanggungjawab utk edit, sebar dan mengapi-apikan sentimen agama dan perkauman ini. Ini bukan isu Hindu menentang Islam dan sbgnya tetapi isu segelintir yg cuba mengugat keharmonian negara dgn sengaja edit di luar konteks dan menyebarkannya bg tujuan mengapi-apikan sentimen agama dan perkauman,” katanya.

Ustaz Firdaus Wong juga menyeru agar komuniti muslim membuat laporan polis bg membela Muhammad Zamri Vinoth yg dianiaya oleh segilintir pihak yg sengaja memainkan api perkauman dan keagamaan. 

Draf laporan polis juga disediakan seperti dibawah ini;

<DRAF LAPORAN POLIS>

SAYA (nama) bernombor kad pengenalan (no IC) terbaca di laman sosial seorang pendakwah Islam bernama Muhammad Zamri Vinoth Bin Kalimuthu yg telah ditangkap oleh polis setelah laporan polis dilakukan terhadap beliau di atas satu klip ceramahnya di Kelantan pd Disember 2018 yg berdurasi selama 70 saat kononnya beliau menghina agama Hindu.

Setelah saya menonton video itu, apa yg beliau kongsikan tiada unsur menghina kerana saudara Uthaya Sankar SB juga menulis perkara yg sama di dlm bukunya ‘MALAIUR MANIKAM’ dan beberapa video oleh sarjana Hindu dan Saluran Hindu yg di YouTube juga mengatakan perkara yg sama!

Malahan beliau berulang-kali mengatakan; ‘Bagi saya waktu itu, bg saya dan saya tidak mewakili orang Hindu yg ada sekarang ini.’ dan ini jelas menunjukkan beliau merujukannya kepada pengalaman hidupnya sebelum memeluk Islam. Malahan beliau jelas mengatakan tidak mewakili mana-mana Hindu di luar tetapi sekadar pengalaman peribadinya sebelum memeluk Islam!

Tujuan saya membuat laporan polis ini adalah agar pihak berkuasa segera menyiasat individu dan kumpulan yg bertanggungjawab edit, sebar dan mengapi-apikan sentimen perkauman di bawah AKTA 588 KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998, SEKSYEN 233, SEKSYEN 211, SEKSYEN 298A, SEKSYEN 505 (C) ; KANUN KESEKSAAN DAN AKTA HASUTAN 1948.

Saya risau jikalau dibiarkan individu dan kumpulan seperti itu berterusan mengapi-apikan sentimen agama dan perkauman dgn edit, menyebarkan ceramah video serta mengapi-apikan sentimen agama dan perkauman di luar konteks blh menyebabkan ketenteraman dan keharmonian negara akan terjejas.

Sekian laporan saya.


Loading...

Tags: #'Polis #Akui #Bukti #Dedah #Ditahan #Hindu #Juta #Kulop #Lapor. #Muslim #Netizens #Rani #Tuhan #Vinoth #Zamri

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Comments are closed.