Yuran PIBG tidak sepatutnya menjadi isu, dipertikai

Loading...

pibg 17 12 - Yuran PIBG tidak sepatutnya menjadi isu, dipertikai
Gambar hiasan via SMKSIS

SEREMBAN – Yuran Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) tidak sepatutnya dipertikaikan kerana ia dipersetujui dlm mesyuarat persatuan itu di sekolah masing-masing, kata Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pelaburan, Perindustrian, Keusahawanan, Pendidikan dan Modal Insan Negeri Sembilan, Dr. Mohamad Rafie Ab Malek.

Beliau yg juga ahli Dewan Undangan Negeri Ampangan berkata, jumlah bayaran yuran PIBG yg ditetapkan adalah persetujuan bersama di antara ibu bapa dan guru.

“Sebenarnya kutipan yuran PIBG ditentukan dlm mesyuarat persatuan itu di sekolah yg membabitkan ibu bapa dan guru. Cuma, malangnya kemungkinan dlm kebanyakan mesyuarat PIBG, ramai juga ibu bapa yg tidak hadir…itu yg menjadi masalah.

“Harapan saya ialah kalau blh ibu bapa juga hadir dlm mesyuarat PIBG utk bersama-sama memberi pandangan. Malah, dlm mesyuarat PIBG blh utk mengurangkan yuran PIBG sekali pun. Maka dgn itu segala masalah berkaitan tentang jumlah bayaran yuran dan sbgnya blh dibincangkan secara bersama…itu adalah lebih baik,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan tinjauan mesra mengedarkan kalender 2019 kepada orang ramai di Pasar Tani Ampangan di sini, hari ini.

Beliau mengulas mengenai rungutan sesetengah ibu bapa tentang yuran PIBG sekolah yg dikatakan membebankan mereka (ibu bapa).

Katanya, kebiasaannya yuran PIBG dikenakan utk satu keluarga, satu yuran, tetapi ada juga PIBG mengenakan yuran tersebut mengikut bilangan anak yg bersekolah.

Bagaimana pun, katanya ini bergantung kepada persetujuan dlm mesyuarat PIBG berkenaan. – Bernama

loading…

Loading...

Tags: #dipertikai #Menjadi #PIBG #sepatutnya #tidak #Yuran

author
Author: 
  Download Round-Up 4 English Grammar Book
  Download Round-Up 4 English Grammar Book by clicking the picture
  Download Round-Up 5 English Grammar Book
  Download Round-Up 5 English Grammar Book by clicking the picture
  Download Round-Up 6 English Grammar Book
  Download Round-Up 6 English Grammar Book by clicking the picture
  Download: Round-Up 1 English Grammar Book
  Round-up 1 Grammar Practice combines games and fun with serious systematic grammar practice.

  Leave a reply "Yuran PIBG tidak sepatutnya menjadi isu, dipertikai"