WOW! 10 tempat menarik di SABAH

Bercuti Di Sabah. Negeri Sabah terletak di bahagian utara Pulau Borneo yg dikenali sbg negeri yg kedua terbesar di negara ini selepas Sarawak.

Ia berkongsi sempadan maritim dgn Wilayah Persekutuan Labuan di sebelah barat dan Filipina di utara dan timur laut. Begitu juga sempadan tanah yg berkongsi dgn Utara Kalimantan Indonesia. Ibu negeri Sabah ialah Kota Kinabalu, yg dahulunya dikenali sbg Jesselton. Bercuti di negeri bawah bayu ini sangat mengujakan.

Jom kenali negeri Sabah

mountkinabalu 1 - WOW! 10 tempat menarik di SABAH

1. Gunung Kinabalu

Gunung Kinabalu merupakan gunung yg terkenal di Pulau Borneo di Asia Tenggara. Ia adalah gunung tertinggi di Banjaran Crocker dan gunung tertinggi di Kepulauan Melayu. Anda juga blh mendaki Gunung Kinabalu menggunakan trek yg disediakan.

kinapark world - WOW! 10 tempat menarik di SABAH

2. Taman Kinabalu

Taman Kinabalu merupakan pintu masuk ke Gunung Kinabalu. Ia terletak pd 1,585 meter di atas paras laut dan merupakan titik permulaan utama utk membolehkan utk sampai ke puncak Gunung Kinabalu. Ia meliputi kawasan seluas 754 km persegi dan terdiri drpada Gunung Kinabalu, Gunung Tambuyukon dan kaki bukit.

8702964 orig - WOW! 10 tempat menarik di SABAH

3. Kundasang

Kundasang merupakan sebuah perkampungan kecil yg telah berkembang menjadi sebuah bandar kecil. Dgn ketinggian kira-kira 2,000 meter di atas paras laut, ia adalah salah satu tempat yg paling sejuk di Sabah dgn suhu 13ºC pd waktu malam. Ia terletak kira-kira 6 kilometer dr Taman Negara Kinabalu, 12 kilometer dr pekan Ranau dan terkenal dgn pasaran sayur-sayuran yg dibuka tujuh hari seminggu. Ia adalah kampung yg paling dekat dgn Gunung Kinabalu dan mempunyai pemandangan panorama gunung yg menakjubkan.

D35a - WOW! 10 tempat menarik di SABAH

4. Desa Dairy Farm

Desa Dairy Farm yg terbesar di Sabah dgn keluasan 199 hektar, terletak di Mesilau Plateau dan utk ke sana ialah kira-kira 30 minit memandu dr Gunung Kinabalu National Park. Ia adalah salah satu anak syarikat yg dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan negeri Sabah. Gunung Kinabalu hanya berada di hadapan anda ketika anda dlm perjalanan ke Desa Dairy Farm jika cuaca dlm keadaan baik. Anda juga blh melihat satu lagi sisi Gunung Kinabalu. Cuaca sejuk, pagar ladang, dan lembu Friesian akan membuatkan anda benar-benar jauh dr semua tekanan dan kehidupan yg penuh stress.

358396 - WOW! 10 tempat menarik di SABAH

5. Poring Hot Springs

Poring Hot Springs adalah kira-kira 13 kilometer dr Ranau atau kira-kira 40 kilometer dr Ibu Pejabat Kebangsaan Kinabalu di Kundasang. Poring Hot Springs sebenarnya merupakan sebahagian drpada Taman Negara Kinabalu yg besar. Poring Hot Springs dikembangkan oleh orang Jepun semasa Perang Dunia kedua dan telah berkembang secara beransur-ansur dan menjadi salah satu destinasi pelancongan utama di antara orang asing dan penduduk tempatan. Ia mengandungi sulfur yg disalurkan ke dlm kolam mandi gaya Jepun di mana anda blh merehatkan kaki setelah letih berjalan menaiki Gunung Kinabalu.Selain drpada air panas semula jadi, terdapat juga kawasan-kawasan lain seperti sebuah taman rama-rama, pusat pemuliharaan orkid, taman tropika, laluan kanopi dan tapak bunga Rafflesia.

ladangBtehBsabahB252832529 web - WOW! 10 tempat menarik di SABAH

6. Ladang Teh Sabah

Ladang Teh Sabah terletak di kampung Nalapak di daerah Ranau, kira-kira 120 kilometer dr Kota Kinabalu. Ladang teh ini berketinggian 2,272 meter di atas paras laut dgn keluasan 6,200 hektar saiz ladang. Ladang teh ini dikelilingi oleh hutan yg subur yg telah wujud sejak 130 juta thn yg lalu.

dc38cd1874 sipadan water village 2 - WOW! 10 tempat menarik di SABAH

ScreenBShotB2017 05 24BatB12.09.54Bam 7 - WOW! 10 tempat menarik di SABAH

7. Pulau Sipadan

Penyelam di seluruh dunia mengundi pulau ini sbg salah satu drpada lima tempat menyelam terbaik didunia. Ia merupakan satu-satunya pulau yg bersaiz sangat kecil. Ia dinyatakan sbg kawasan perlindungan burung pd thn 1933 oleh Kerajaan kolonial Borneo Utara dan diwartakan semula pd thn 1963 oleh Kerajaan Malaysia. Tumbuh-tumbuhan yg pdt di Pulau Sipadan mempunyai pelbagai jenis burung tropika termasuk helang laut, burung raja udang, burung madu, jalak dan merpati kayu .

sipadan water village - WOW! 10 tempat menarik di SABAH

8. Pulau Mabul

Pulau Mabul adalah sebuah pulau kecil yg terletak di pantai tenggara Sabah. Sejak 1970-an, Pulau Mabul merupakan perkampungan nelayan dan menjadi semakin popular di kalangan penyelam pd thn 1990-an. Hal ini telah menjadikan Pulau Mabul sbg sebuah destinasi menyelam yg terkenal kerana ia berdekatan dgn Pulau Sipadan. Jarak Pulau Mabul adalah kira-kira 15 kilometer dr Pulau Sipadan. Pulau Mabul dikelilingi oleh pantai berpasir.Selain itu, Pulau Mabul telah mendapat pengiktirafan antarabangsa kerana mempunyai berjuta- juta haiwan eksotik dan kecil seperti sotong cincin biru, sotong flamboyan, ikan kodok, belut moray dan ikan gobi lonjakan sirip yg menakjubkan.

tunku abdul rahman marine park dive map - WOW! 10 tempat menarik di SABAH

9. Taman Laut Tunku Abdul Rahman

Ia adalah satu mercu tanda utama di bandar Kota Kinabalu. Terdapat banyak aktiviti yg disediakan di sana termasuklah snorkeling, berkayak, memancing, luncur angin dan parasailing yg memberikan anda peluang utk melihat bandar dan pulau-pulau dr pandangan atas.Taman ini mempunyai kepelbagaian yg luas dr segi makhluk di sini yg merangkumi kehidupan laut, tumbuhan dan haiwan.

sabahmuseum kk - WOW! 10 tempat menarik di SABAH

10. Muzium Sabah

Muzium Sabah terletak tidak jauh dr Jalan Penampang. Terdapat Kampung Warisan dan anda blh melihat sendiri berbagai jenis rumah tradisional drpada pelbagai kumpulan pribumi dr Sabah. Kegiatan kebudayaan juga diadakan di sini dr semasa ke semasa.

Jadi, bagaimana dgn tempat-tempat menarik di Sabah? Menarik bukan? Apa lagi, jomlah melancong ke negeri Sabah.


Loading...

Tags: #Menarik #Sabah #Tempat

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Leave a reply "WOW! 10 tempat menarik di SABAH"