Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort

Loading...

000 5 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort


Assalamualaikum


Time bln puasa hari tu, kitorang ada plan nak weekend gateway lps raya aidil fitri. Kalu blh lokasi dekat jelah since masing-masing tu risau tak blh commit join. Then Zharif – blog jejakakaula.com suggest datang Tadom Hill Resort yg tak jauh sangat drive dr KL & jawapan paling win – dia sendiri tak pernah jejak walaupun cuma 20 minit dr rumah dia. Nak gelak je bila teringat balik..

Masa perjalanan dr Bukit Jalil ke Tadom Hill Resort cuma 48 minit. Lebih kurang 27 km je pun. Tak jauh sangat dr Kuala Lumpur International Airport, Putrajaya, Puchong & Negeri Sembilan. Argh feeling mcm pergi travel negeri orang lain pdhal kejap je dah sampai..hahaha

photo 2019 07 09 20 34 14 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
photo 2019 07 09 20 36 22 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort


Then pakat la ajak King Xul – vainzstory.blogspot.com join sekali & dia bgtau Tadom ni memang best place nak mandi. Dlm fikiran BBL okay mesti ada aktiviti berkaitan air je tapi semua tu meleset bila dah sampai Tadom Hill Resort. Ada byk betul benda best & menyeronokkan blh kami buat sepanjang 2 hari 1 malam kat sini. Waktu check in pukul 3 petang tau, sementara nak tunggu petang tu kitorang terus start aktiviti. Masing-masing dah tak sabar kot nak berendam!

Harga tiket masuk Tadom Hill Resort
Ada dua pilihan utk korang enjoy Tadom sama ada menginap dlm resort atau beli Day Pass secara walk in kat pintu masuk resort. 
Day Pass*

Dewasa

Kanak-kanak (3-12 thn)

Weekday (Isnin – Jumaat)

RM 22

RM 17

Weekend (Sabtu – Ahad)

RM 25

RM 20

Peak Season

RM 28

RM 22

Super Peak Season

RM 30

RM 25

*Extend sampai jam 10 malam – tambah RM10/pax
**Kanak-kanak bawah 3 thn & warga emas 65 thn ke atas MASUK PERCUMA
*** Jaket keselamatan PERCUMA utk aktiviti air

Day Pass cover aktiviti – Tadom Splash, Tadom Groove & Tadom Oasis. Waktu operasi utk Day pass 9 pagi – 6.45 petang. 

Dah penat main air je sampai lencun, why not cuba benda lain yg menyeronokkan terutama mereka yg suka sukan lasak bersama geng. Baru syok habis!

photo 2019 07 09 20 37 32 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
photo 2019 07 09 20 37 20 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
romantik betul sunset Tadom

Aktiviti Menarik @ Tadom Hill Resort


Flying Fox
Benda ni tiap kali geng kami pergi travel mesti try. Tak pernah bosan sebab blh menjerit sambil feeling terbang mcm burung merentasi laut cina selatan Tasik Tadom. Ha gituh. Dari segi keselamatan usah risau sebab team Tadom memang sangat peka soal safety sebelum anda dibenarkan mencuba aktiviti lasak ini. Dari main point camp ke check point atas bukit Tadom kami naik Hilux beramai-ramai. Jarang dpt pengalaman mcm ni..dalam 3 minit mcm tu dah sampai. Eh kejap je dr jalan kaki 15 minit weh

photo 2019 07 09 20 36 24 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
photo 2019 07 09 20 36 46 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
oi ingat ni gambar kelas ke.. 

photo 2019 07 09 20 36 37 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort

Sebelum start meluncur, staff akan explain sekali lg cara-cara flying fox dgn betul serta langkah keselamatan sepanjang otw turun ke bawah. Dah ready apa lg..menjerit la..

Lihat siaran ini di Instagram

Fuh ingat blh mandi je kat sini rupanya byk aktiviti best blh buat kat sini. Ha tengok sampai habis okay 😊 #TadomHillResorts #TravelWithBuddies #MalaysiaTravelBlog
Siaran dikongsi oleh AHMAD TARMIZI (@marou_apple_hijau) pd


Harga flying fox blh tengok gambar dibawah. Sekarang ada pakej unlimited riding khas kepada pengunjung & mereka yg menginap dlm resort. Main la korang sampai lebam..

65890667 2585204721492456 8655509864912519168 o - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort

ATV Riding
Seterusnya mestilah pusing 2.5km trek mencabar Bukit Tadom dgn jentera ATV beramai-ramai. Sepanjang konvoi tu memang tergelak-gelak je tengok gelagat member bawa ATV sekejap lps, sekejap tak lps panjat kawasan berbukit. Ni kalu ramai memang meriah. Btw aktiviti ATV tersedia pd waktu siang & sebelah malam. 
page 6 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
photo 2019 07 09 20 37 03 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort

Rate harga blh refer bawah.

Track

Weekday

Weekend

        A)  2.5KM (Average 20 minit)

RM 48

RM 48

        B)   4.5KM (Average 40 minit)

RM 80

RM 88

NIGHTRIDE (Minimum 5 Pax dr 8PM – 10PM

        A)  2.5KM (Average 20 minit)

RM 73

RM 86

        B)   4.5KM (Average 40 minit)

RM 110

RM 128

*Tambahan penumpang RM 30

Combat Archery
Ha ni benda baru BBL try sejak duduk KL. Sebelum pernah la main sukan memanah tapi setakat shoot target karbus je. Itu pun nasib baik kena hahaha. Menariknya kat Tadom aktiviti Combat Archery paling ramai pengunjung suka sebab blh acah persis Katniss Everdeen Hunger Games. 
Time

PAKEJ A (*Min 4 pax)

PAKEJ B (*Min 10 pax)

30 Minit

RM 35 / pax

RM 25 / pax

Cara main senang je just devide dua team minima 4 orang kemudian coach Tadom akan explain cara main. Team mana berjaya panah lawan akan menang. Eh jangan risau bukan guna anak panah betul tetapi anak panah dr sponge. Tak sakit pun kalu kena..

photo 2019 07 10 22 20 09 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort


Sukan Air Terbaru
Oh ya Tadom Hill Resort ada sukan air baru akan start bln 7 ni. BBL lupa apa nama benda alah ni. Ada 4 mainan semuanya. Recomanded try kayak transparent..ala yg famous orang snap gambar nampak ikan bawah laut tu. Ha sini pun ada..rasa mcm duduk atas air. 

photo 2019 07 10 22 20 42 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
 lupa apa nama benda ni
photo 2019 07 10 22 20 57 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
photo 2019 07 10 22 21 10 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
kayak lutsinar, time waktu tengahari lg clear nampak bahagian bawah air

photo 2019 07 09 20 38 00 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
acah nak buat mcm Dua Lipa tapi tak menjadi..


Bamboo Raft Race
Ni aktiviti paling kami excited nak main. Siapa je tak suka berendam dlm air sejuk time hari tengah panas kan. Sebelum tu WAJIB pakai jaket keselamatan walaupun korang pandai berenang sbg langkah keselamatan. 

Game ni simple je tapi tough sikit. 
44568841 2176302015716064 7148720309661597696 n - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
photo 2019 07 09 20 34 26 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort

Tak cukup tu je, ada lg aktiviti menarik lain blh setiap pengunjung cuba sepanjang berada di dlm resort. Have fun sampai puas!
🌟 JS Float City
🌟 Paintball
🌟 Rock Climbing
🌟 Ping pong
🌟 Bola pantai 
🌟 cantur gergasi
🌟 Jenga gergasi

P1140559 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort

Harga bilik
Kat Tadom Hill Resort ni ada 8 jenis tempat tidur blh pilih dr jenis Gendui Challets, Semantan Challets, Bamboo Madu, Hakka Village, Bamboo Garden Tents, Bamboo Lakeside Tents, Eco Tents & Hammock Spheres. 

page 7 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
bilik jenis Bamboo Garden Tents

Bercakap tentang design Hakka Village sangat unik sebab ni satu-satunya bangunan Hakka Village di dunia serta di Malaysia diperbuat dr buluh. Berinspirasikan dr rekaan kota  kaum nomad Hakka kat China yg menjadi rumah kediaman & perlindungan dr serangan musuh. 

photo 2019 07 08 21 53 31 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
photo 2019 07 08 21 53 54 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
P1140594 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort


Tulisan cina bahagian pintu masuk dorm ini bermaksud Hakka manakala bawah tu bermakna kampung buluh hakka. 

Sebab kami datang 16 orang so decide menginap di Hakka Village yg blh muat 4 – 6 orang satu bilik. Lebih kurang mcm dorm la sebab bilik blh akses melalui pintu bahagian dlm. BBL sendiri impress tengok hasil kerja Orang Asli buat katil double decker & katil kelamin pun dr buluh. Semestinya kukuh, selamat utk korang tidur..jangan goyang sangat sudah la 
photo 2019 07 08 21 53 58 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
photo 2019 07 08 21 53 57 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort


Hakka Village ni dua tingkat – bilik bahagian bawah ada aircond & bahagian atas berkipas tapi belah malam sejuk betul sampai kena selimut dua lapis. Bilik mandi & toilet pulak off course asing la – level bawah perempuan & level 1 utk lelaki. Mostly kalu guest datang dlm group besar mcm family day, kem motivasi & team building akan menginap kat sini. Senang nak jerit panggil waktu mkn. Blh muat 150 orang dlm satu-satu masa okay. 
Senarai harga penuh blh rujuk SINI 
Kemudahan yg ada dlm resort termasuklah
🌟 surau
🌟 tandas
🌟 dewan serbaguna
🌟 dewan mkn
🌟 gazebo
🌟 tempat BBQ
🌟 kedai mini serbaneka
🌟 bistro
🌟 gerai mknan
🌟 playground kanak-kanak

P1140560 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
P1140562 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
P1140563 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
P1140572 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort

Oh ya Tadom Hill Resort pun ada sediakan pakej Family Day utk sehari & 2H 1M mungkin sesuai utk anda yg tengah survey lokasi program Hari Keluarga thn ni. 

Tadom Hill Leisure – Pakej Hari Keluarga

Day Trip

Weekday                   : RM 88 / Dewasa | RM 80 / Kanak-kanak

Weekend/P.Holiday : RM 98 / Dewasa | RM 88 / Kanak-kanak

10.00am – 10.30am

10.30am – 10.45am

10.45am – 11.00am

11.00am – 12.30pm

12.30pm – 02.00pm

02.00pm – 03.30pm

03.30pm – 04.00pm

04.00pm – 06.00pm

06.00pm – 06.30pm

06.30pm – 07.00pm

Ketibaan & pendaftaran @ The Bamboo Hall

Taklimat di Tadom / Peraturan & @ The Bamboo Hall

 Ice Breaker / Warm up

Tadolympics 1

Makan tengahari

Tadolympics 2

Minum petang

Aktiviti bebas (Tadom Splash, aktiviti dlman)

Bersih diri & berkemas

Penutup & berangkat pulang

*Minima 20 pax 
**Upgrade mknan dikena bayaran

Manakala pakej 2Hari 1Malam Hari Keluarga pun ada.

Tadom Hill Leisure – Pakej Hari Keluarga

2H1M

Weekday                   : RM 126 / Dewasa | RM 118 / Kanak-kanak

Weekend/P.Holiday : RM 138 / Dewasa | RM 128 / Kanak-kanak

                                    ( tidak termasuk accommodation)

HARI PERTAMA

10.00am – 10.30am

10.30am – 10.45am

10.45am – 11.00am

11.00am – 12.30pm

12.30pm – 02.00pm

02.00pm – 03.00pm

03.00pm – 03.30pm

03.30pm – 04.00pm

04.00pm – 05.30pm

05.30pm – 07.00pm

07.00pm – 08.30pm

08.30pm

Ketibaan & pendaftaran @ The Bamboo Hall

Taklimat di Tadom / Peraturan & @ The Bamboo Hall

 Ice Breaker / Warm up

Tadolympics 1

Makan tengahari

Tadolympics 2

Check-in

Minum petang

Tadolympics 3

Aktiviti bebas (Tadom Splash, aktiviti dlman)

Makan malam

Aktiviti bebas (Tadom Groove, aktiviti dlman)

HARI KEDUA

08.00am – 09.00am

09.00am – 10.30am

10.30am – 11.30am

11.30am – 12.00pm

12.00pm

Sarapan pagi

Aktiviti bebas (Tadom Splash, aktiviti dlman)

Bersih diri & berkemas

Check –out & Penutup

Berangkat pulang

*Minima 20 pax 
**Kos Accommodation bergantung jenis bilik penginapan
***BBQ dinner, tambahan RM16/pax (standard) ATAU RM26/pax (premium)

Aktivti sebelah malam blh bakar BBQ, karoke, camp fire ataupun baring tengok bintang kat langit beramai-ramai.

P1140557 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
P1140556 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
P1140555 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort

Sebenarnya Bukit Tadom ni kawasan Orang Asli. Tujuan utama pembukaan resort ni nak bg pendedahan cara hidup masyarakat Orang Asli Temuan kepada rakyat Malaysia & pelancong luar. Sekarang ni dorang tengah tanam byk spesis pokok buluh sbg satu signature tumbuhan dlm resort. Kalu korang perasan gambar arang bbq bukan arang biasanya kita guna bakar satay tapi arang buloh. Ha first time tengok live. Even proses arang jenis buluh lebih cepat – 4 jam je compare arang biasa 21 hari sebelum jadi arang betul. 

photo 2019 07 09 20 35 23 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
photo 2019 07 09 20 35 15 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
tempat bakar arang buluh & hasilnya

Pihak resort pun ada keluarkan produk cuka arang buluh menggunakan buluh madu sbg repellent semut, lalat & nyamuk . Jangan terkejut arang buluh digunakan dlm ubat gigi, roti chaco, water filter & ubat sakit perut. Korang ingat guna arang kayu ke.. bukan tau..

Malah arang buluh sangat berkesan menyerap bau hapak, busuk & basah. Jangan main-main pokok buluh menyerap 30% karbon dioksida serta melepaskan 35% oksigen utk kita bernafas. Off course panda suka mkn buluh. 

photo 2019 07 09 20 35 03 - Weekend Getaway 2 Hari 1 Malam Di Tadom Hill Resort
cuka arang buluh 

Berminat blh je terus call staff Tadom Hill Resort utk book slot, bilik penginapan & tarikh sebelum orang lain tempah. Nanti kepunan nak datang tidur sini. 


Tadom Hill Resort
No 2, Jalan Bukit Tadom, (Kg Orang Asli) Kg Labohan Dagang, 42700 Banting Selangor
No telefon : 012-5225728, 012-5225908, 012-5225883 (9 pagi – 10 malam)
Email : reservation@tadomhillresorts.com
Facebook – Facebook.com/tadomhill  | Instagram – Instagram.com/tadomhillresorts

Loading...

Tags: #Getaway #Hari #Hill #malam #resort #Tadom #Weekend

author
Author: 
    Sindir Artis yg Suka Pamer Isi ATM? Tamara Bleszynski: Receh, Sangat Memalukan!
    slidegossip.com – Belakangan ini byk artis-artis yg ikut-ikutan membongkar isi saldo di ATM
    Bibir Bengkak, Barbie Kumalasari Disantet? Mbah Mijan: Dari Orang yg Ditolak Cintanya!
    slidegossip.com – Kabar mengejutkan datang dr Barbie Kumalasari. Baru-baru ini bibir Barbie Kumalasari
    Elaun Perjalanan Kenderaan (EPK) Penjawat Awam Dinaikkan
    Melalui satu siaran bertrikh 12 November 2019, adalah dimaklumkan bahawa Kementerian Kewangan telah
    Lepas Hijab Karena Pindah Agama? Intan Hardja: Saya Lahir Muslim, Mati pun Muslim!
    slidegossip.com – Intan Hardja rupanya masih belum mau bicara byk tentang alasan keputusannya

    Comments are closed.