Wal Kurma Tompok Tompok

Kurma41 1 - Wal Kurma Tompok Tompok
Kurma (Phoenix dactylifera L.) adalah salah satu tanaman buah tertua yg ditanam di kawasan-kawasan gersang Semenanjung Arab, Afrika Utara, dan Timur Tengah. Pokok kurma atau tamar (Bahasa Arab: نخلة التمر‎, Nakhlah al-Tamr; nama sains Phoenix dactylifera) ialah sejenis pokok palma dlm genus Phoenix, ditanam secara besar-besaran utk mendapatkan buahnya. Oleh sebab sejarah penanamannya yg lama, taburan asalnya tidak diketahui, tetapi mungkin berasal di suatu tempat di wahah gurun di Afrika Utara, dan mungkin juga Asia Barat Daya. Kawasan asal pokok ini kemungkinan besarnya ialah negara Iraq, tetapi penanaman kurma telah tersebar ke banyak negara sejak zaman dahulu.

Buah kurma adalah sumber mknan utama dan sumber pendapatan utk penduduk tempatan di Timur Tengah dan Afrika Utara, dan memainkan peranan penting dlm ekonomi, masyarakat, dan alam sekitar dlm bidang ini. Selain sbg sumber mknan, buah kurma dibungkus dan diproses dlm beberapa cara, dan bahagian lain pokok digunakan utk pelbagai tujuan. pokok kurma adalah tumbuhan diploid, abadi, dioecious, dan monocotyledonous yg sesuai dgn persekitaran yg kering.

Beratus-ratus varieti yg mempunyai tekstur, warna, dan rasa yg berbeza tersedia utk valorization dan adopsi dlm operasi pemprosesan mknan. Penggunaan sedemikian hendaklah berdasarkan pd ciri-ciri berharga buah; Terutamanya kekayaannya dlm serat mknan dan antioksidan fenolik.

Ia mempunyai ciri-ciri biologi dan perkembangan unik yg memerlukan teknik pembiakan, pertumbuhan, dan pengurusan khas. Beribu-ribu hasil kurma diperolehi dr pelbagai negara dgn variati yg berbeza. Sistem penanda genetik yg berbeza telah digunakan utk mengkaji hubungan genetik antara kultivar pokok kurma. Pengeluaran buah kurma di seluruh dunia telah berkembang dr 1,809,091 tan pd thn 1962 kepada 6,924,975 tan pd thn 2005.

Ia merupakan pokok bersaiz sedang, tinggi 15–25 meter, sering terkumpul dgn beberapa pokok drpada suatu sistem akar tunggal, tetapi juga sering tumbuh secara tunggal. Daunnya panjang 3–5 m, dgn durinya dan mempunyai sekitar 150 daun kecil; dedaun kecilnya sepanjang 30 sm dan selebar 2 sm.

1Bkurma - Wal Kurma Tompok Tompok
Aktiviti perusahaan tani berkaitan penanaman kurma.

Kurma telah menjadi mknan harian penduduk Timur Tengah selama beribu-ribu thn. Pohon ini dipercayai berasal dr sekitar Teluk Parsi, dan telah ditanam sejak zaman silam dr zaman Mesopotamia ke zaman Mesir prasejarah—mungkin seawal 4000 SM. Terdapat bukti arkaeologi tentang penanaman
kurma di Arabia timur pd thn 6000 SM (Alvarez-Mon 2006).

10 Kelebihan Buah Kurma
Faedah kurma termasuk bantuan dr sembelit, gangguan usus, masalah jantung, anemia, disfungsi seks, cirit-birit, kanser abdomen, dan banyak syarat lain. Kurma juga baik utk menambah berat badan. Mereka ialah kaya dgn beberapa vitamin, mineral , dan serat. Buah yg lazat ini mengandungi minyak, kalsium, sulfur, besi, kalium, fosforus, mangan, tembaga dan magnesium yg mana semua merupakan bermanfaat utk kesihatan. Beberapa pakar kesihatan telah mengatakan pemakanan setiap hari buah kurma adalah perlu utk satu diet yg sihat dan seimbang.

Kurma18 - Wal Kurma Tompok Tompok

Kurma25 - Wal Kurma Tompok Tompok

Kurma26 - Wal Kurma Tompok Tompok

Kurma29 - Wal Kurma Tompok Tompok

Kurma30 - Wal Kurma Tompok Tompok

Kurma36 - Wal Kurma Tompok Tompok

Kurma40 - Wal Kurma Tompok Tompok

Kurma38 - Wal Kurma Tompok Tompok

Kurma42 - Wal Kurma Tompok Tompok

Kurma37 - Wal Kurma Tompok TompokKurma10 - Wal Kurma Tompok Tompok


Loading...

Tags: #KURMA #Tompok

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Leave a reply "Wal Kurma Tompok Tompok"