UNIC – Doa Rabitah

Loading...

UNIC - Doa Rabitah

Doa Rabitah:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف الأنبياء والمرسلين، وعلى آله وصحبه أجمعين.

اَللّهُمَّ إِنَّكَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذِهِ الْقُلُوْبَ، قَدِ اجْتَمَعَتْ عَلَى مَحَبَّتِكَ، وَالْتَقَتْ عَلَى طَاعَتِكَ، وَتَوَحَّدَتْ عَلَى دَعْوَتِكَ، وَتَعَاهَدَت عَلَى نُصْرَةِ شَرِيْعَتِكَ.

فَوَثِّقِ اللَّهُمَّ رَابِطَتَهَا، وَأَدِمْ وُدَّهَا، وَاهْدِهَا سُبُلَهَا، وَامْلَأَهَا بِنُوْرِكَ الَّذِيْ لاَ يَخْبُوْا، وَاشْرَحْ صُدُوْرَهَا بِفَيْضِ الْإِيْمَانِ بِكَ، وَجَمِيْلِ التَّوَكُّلِ عَلَيْكَ وَاَحْيِهَا بِمَعْرِفَتِكَ، وَأَمِتْهَا عَلَى الشَّهَادَةِ فِيْ سَبِيْلِكَ.

إِنَّكَ نِعْمَ الْمَوْلَى وَنِعْمَ النَّصِيْر،ِ اَللَّهُمَّ أَمِيْنَ وَصَلِّ اللَّهُمَّ عَلَى سَيِّدَنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّمْ.

Terjemahan:

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun kerana mengasihi-Mu, bertemu untuk mematuhi (perintah)-Mu, bersatu memikul beban dakwah-Mu, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syari’at-Mu.

Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini, tunjuklah kepada hati-hati ini akan jalannya (yang sebenar), penuhkanlah (piala) hati-hati ini dengan cahaya Rabbani-Mu yang tidak kunjung malap, lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan keimanan dan keindahan tawakkal kepada-Mu, hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma’rifat (pengetahuan sebenar) tentang-Mu. (Jika Engkau takdirkan kami mati) maka matikanlah hati-hati ini sebagai para syuhada’ dalam perjuangan agama-Mu.

Sesungguhnya Engkau sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong. Ya Allah perkenankanlah permintaan ini. Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda semuanya.”

http://www.kauthar.net/2011/06/doa-rabitah/

Rating video: /5

Sumber video: Youtube

Loading...

Tags: #Rabitah #Unic

author
Author: 
    Doa Pembuka Majlis
    Berikut adalah contoh Doa Pembuka Majlis yang boleh digunakan untuk sebarang acara. Bacaan
    Hanya Kerana RENDANG Tak Crispy | Ustaz Mohd Aslam
    Nota: Bagi yang ingin menyumbang untuk kos pengurusan & operasi bulanan AKS ,
    Ustaz Wan Hizam A Sabil l 19042018 l Rapuhnya Aqidah Umat Akhir Zaman
    Bertempat di ; Masjid Al-Azim Masjid Negeri MelakaI,Bukit Palah, Melaka. Selamat datang ke
    PERBEDAAN LULUSAN SMA DENGAN SARJANA! DILEMA KULIAH ATAU TIDAK?
    MAU CARI KERJA??? KAMU LULUSAN APA? SMA ATAU SARJANA? Sebenernya mana yang lebih
    1. author

      Nor Rahmah1 year ago

      Saya suka sangat

      Reply
    2. author

      MukhreeZ1 year ago

      Sebelum Kalam Jama'i, diorang(peserta Kalam Jama'i) baca DOA ini

      Reply
    3. author

      Nurul Izzati1 year ago

      Dpt samtk slalu baca

      Reply
    4. author

      Nur habibah1 year ago

      semua kenangan disekoloh dulu menjadi kenangan terindah 😊

      Reply
    5. author

      ida hazwani1 year ago

      Rindunya asrama duluuuu, skarang dah masuk uni, takda dah semua ni hukhuk

      Reply
    6. author

      Damia Iman1 year ago

      Selalu dengar nasyid ni kak kak selalu nyanyi time sebelum solar magrib kt asrama smkptj. #sya darjah5

      Reply
    7. author

      Irfan Fahmie1 year ago

      Setiap kali sebelum maghrib n asar..slps bc al mathurat mesti baca doa nih..siap ngn irama lagi..rindulh..

      Reply
    8. author

      Abdul Hakim1 year ago

      kat sakti,baca doa ni sblom gi kelas,prep

      Reply
    9. author

      Atteelia Jasmine1 year ago

      rindu C-1-7

      Reply
    10. author

      John Lennon1 year ago

      Serious la tak boleh download

      Reply
    11. author

      Amirul Faiz Md Ghazali1 year ago

      teringat masa zaman Universiti….setiap kali lepas habis meeting dengan semua persatuan…akan baca doa ni ramai ramai….

      Reply
    12. author

      Nur Syafiqah Sohfian1 year ago

      teringat masa kat kem sementara nak tunggu azan tu baca doa ni

      Reply
    13. author

      Halimah Ngah1 year ago

      Rindunya .dkt asrama klu nk hbis baca mathurat mesti baca doa nie.sdp pulak tu asyik kome mndengornya

      Reply
    14. author

      nur shazliyyy1 year ago

      dulu kat sma selalu bacaa sanggup ulang 😪

      Reply
    15. author

      かわいいーねきみ わ1 year ago

      teringat time mrsm sekarang lepas siap majlis or apa je baca doa rabithah

      Reply
    16. author

      miss aqilah1 year ago

      Ingat mse sekolah setiap pagi kena baca doa tu

      Reply
    17. author

      ICETUBE _29821 year ago

      Kenapa ada 158 dislike? Kenapa? Why? X kan Ade haters jgk untuk doa ni?

      Reply
    18. author

      Mat Yen1 year ago

      Lps habis usrah mesti baca doa

      Reply
    19. author

      Talha Mohd1 year ago

      rindu..kwn2..kt asrama

      Reply
    20. author

      Abdul Razak1 year ago

      2018

      Reply

    Leave a reply "UNIC – Doa Rabitah"