Ulasan Filem: Bumblebee (2018)

bumblebee ver5 1 - Ulasan Filem: Bumblebee (2018)

Tahun Terbit | 2018

Pengarah | Travis Knight
Pelakon | Hailee Steinfeld, Jorge Lendeborg Jr., John Cena, Jason Ian Drucker
Transformers dah lama hadir dgn mazhabnya tersendiri. Semenjak Muchael Bay membawakan adaptasi Transformers pd thn 2007, kita sudah biasa dgn filem Transformers yg penuh letup letup dan juga aksi yg nonstop. Ya, kita tahu, ramai peminat Transformers sedikit kecewa apabila filem versi Bay sedikit mengarut dan kurang dr segi plot development, tetapi ianya tetap ada bisanya tersendiri.
Transformer: The Last Knight jadi filem terakhir arahan Michael Bay. Dia direhatkan dan Paramount bertungkus lumus nak selamatkan francais Transformers dgn usaha yg gigih. Maka, hadirlah Bumblebee sbg buah tangan terbaru yg mana diarahkan oleh Travis Knight. Sejauh mana beza arahan Travis Knight dan Michael Bay? Nah, setinggi gunung Everest dan jurang Mariana.
Dengan berbekalkan plot khas yg bertumpukan kepada Bumblebee, filem Bumblebee kelihatan cuba utk mengubat hati peminat Transformers. Bagi peminat tegar Transformers, semestinya korang berpuas hati dgn filem ini atas beberapa perkara. Satu, filem ini menampilkan rupa Transformers hampir seperti kartun asal. Dan kedua, filem ini tidak suka suka membunuh Transformers!
Travis Knight tahu membina sesuatu yg bagus. Bumblebee ada bisa. Jauh berbeza dr filem Transformers terdahulu. Diakui. Namun, Travis Knight membawa kita melihat Transformers sbg sebuah filem kekeluargaan, tentang menjadi seorang remaja, nilai persahabatan dan juga komedi santai. Menjadi tetapi utk penggemar aksi mazhab Bay, filem ini sedikit mengecewakan.
Diakui, plot Bumblebee adalah segar dan menarik. Travis Knight berjaya memberikan sebuah filem Transformers tanpa adanya campur tangan askar, dan juga pergaduhan mega yg merosakkan bandar. Terbaik! Tapi, aku blh katakan yg Bumblebee tidak ubah seperti sebuah filem kekeluargaan yg sesuai utk kanak-kanak tetapi gagal senggamakan aku sbg orang dewasa.
Plot filem Bumblebee memilih watak Charlie utk bersama dgn Bumblebee dlm perjalanan mereka. Ianya memang lebih baik drpada Sam yg hanya tahu melalak sana sini dan kurang matang. Charlie adalah antara watak utama yg menjadi teman Transformers yg blh aku katakan terbaik setakat ini!
Filem ini juga tidak ketinggalan mengembalikan nostalgia dgn pelbagai elemen termasuklah Bumblebee dan juga beberapa robot Decepticon yg lebih mirip kepada rupa asal dlm kartun. Malah, latar masa 80an menjadikan filem ini nostalgik bagi penggemar kartun Transformers.
Jika dibandingkan filem Transformers spin-off Bumblebee ini dgn lima filem Transformers terdahulu, aku dapat simpulkan bahawa inilah filem Transformers yg aku nak. Plot development sangat kemas. Setiap karakter dikembangkan dgn baik. Tiada jeritan yg memekakkan, dan juga elemen mesej yg kuat.
Sayangnya, aku lebih suka jika elemen filem Travis Knight ini digabungkan dgn aksi gaya Michael Bay. Both mixed together, kapooom! Cantik! Michael Bay punya kekuatan dan kelemahan, dan juga Travis Knight.
So far, sbg penggemar filem Transformers, aku blh katakan filem ni bagus. Cuma utk halwa mata aku, filem ni sedikit biasa. Seolah olah menonton filem Herbie versi Transformers dan juga plot seperti filem Disney yg mempunyai sasaran remaja. Aku mahu aksi yg lebih, namun Bumblebee bagi komedi yg cukup rasa. Oklah tu.
A nice movie utk tontonan family. Tu je.

LIKE DAN FOLLOW KAMI DI FACEBOOK



Loading...

Tags: #2018 #Bumblebee #Filem #Ulasan

author
Author: 
    Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
    slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
    Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
    slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
    Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
    slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
    ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
    slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

    Leave a reply "Ulasan Filem: Bumblebee (2018)"