Ulasan Filem: Bird Box (2018)

bird box xlg 1 - Ulasan Filem: Bird Box (2018)

Tahun Terbit | 2018

Pengarah | Susanne Bier
Pelakon | Sandra Bullock, Trevante Rhodes, John Malkovich
Kita dah ada A Quiet Place yg mana berkisar tentang deria bunyi. Kalau bersuara, mati! Dan sekarang, sepertinya Netflix tidak mahu ketinggalan utk turut tampil dgn filem yg mempunyai kekuatan yg sama. Lantas mereka terbitkan adaptasi drpada novel tulisan Josh Malerman yg ditulis pd thn 2014.
Lalu, diorang letakkan Sandra Bullock, pelakon yg cukup lejen sbg pelakon utama. Standard dah kalau filem Netflix, akan diorang letak satu pelakon lejen dan di sekelilingnya ada pelakon yg biasa biasa. Oh, dlm filem ni turut ada John Malkovich yg tidak dinafikan mempunyai kekuatannya yg tersendiri.
Apa aku blh katakan setelah selesai menonton filem ini ialah filem ini hanyalah sekadar filem Netflix. Dgn bajet yg mereka ada dan sbg sebuah filem yg ditayangkan di platform streaming, Bird Box tidak ubah seperti filem gred B, yg mana selalunya utk ditayangkan di dlm cakera Blu Ray.
Namun, aku akui yg Bird Box tidaklah lemah seperti filem apokalips Netflix lain seperti How It Ends yg entah apa apa endingnya, cuma aku rasakan bahawa Bird Box tidak sampai utk sebuah filem yg mempunyai kick yg hebat. Ianya sekadar menghiburkan, mempunyai taraf cemasnya yg tersendiri dan juga watak yg tidak berapa nak masuk dgn situasi.
Plot Bird Box mengisahkan bagaimana satu entiti yg tidak diketahui mampu utk membuatkan seorang itu membunuh diri selepas memandangnya. Jadi, nak mengelak, mereka perlu utk tidak melihat. Jadi, siapa pun di dlm filem ini terpaksa menjadi buta. Dan kini, menjadi buta adalah satu satunya cara utk selamat.
Plot filem yg unik. Namun, bagi yg sentiasa menonton filem Netflix, plot sebegini ialah rencah biasa bagi filem mereka. Ianya sebuah adventure yg hanya sekadar cukup sifat dan tidak gah. Namun begitu, mungkin kerana ramai penonton membandingkan filem ni dgn A Quiet Place, maka filem Bird Box jadi hebat dan ramai yg nak tonton.
Secara peribadi, aku dapati bahawa filem ni mempunyai permulaan yg menarik. Namun, perjalanan kisah ini di pertengahannya sedikit meleret. Kita melihat survival beberapa karakter di dlm rumah dan juga diselang seli dgn babak Malorie yg membawa anaknya ke tempat selamat. Namun, beberapa twist filem ni ialah ubat yg bagus utk hilangkan sedikit rasa bosan.
Tidak dinafikan bahawa lakonan Sandra Bullock memang terbaik. Itu memang faktor aku menonton filem ni. Lakonan John Malkovich juga, walaupun tidaklah diserlahkan sbg watak utama turut mencuri perhatian. Namun, aku sedikit kekok dgn hubungan cinta watak Malorie dgn Tp, ;alpmam Trevante Rhodes. Macam tak sesuai je.
Apapun, Bird Box berjaya bercerita tentang di sebalik kelemahan dan menjadi buta, sebenarnya ada juga kelebihan terhadap kekurangan yg dimiliki. Itu yg sebenarnya objektif utama kisah ini. Ianya sesuatu yg membuatkan aku berfikir sejenak dan membuatkan kita lebih respek kepada manusia yg kekurangan upaya.
Bird Box ialah filem yg biasa. Ianya semacam hidangan filem Netflix biasa, cuma adalah sedikit rencah yg buatkan filem ni sedikit sedap drpada filem terbitan mereka yg lain. Mungkin selepas ini Netflix perlu berfikir utk terbitkan sebuah filem yg lebih gah dan punyai plot yg lebih kuat dan bertaraf movie musim panas.

LIKE DAN FOLLOW KAMI DI FACEBOOK



Loading...

Tags: #2018 #Bird #Filem #Ulasan

author
Author: 
    Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
    slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
    Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
    slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
    Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
    slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
    ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
    slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

    Leave a reply "Ulasan Filem: Bird Box (2018)"