udang nestum

udang+nestum - udang nestum
Selamat Datang ke Dapur Maklang

Ha..ha..Alhamdulillah…akhirnya maklang dapat gak buat udang nestum. angah lah yg nak sangat maklang belajar buat benda ni…so apalagi maklang browse laa..tengok sana sini, lepas tu kita modify laa..ikut rasa masa mkn kat the Horizon Kuantan…

Bahan:
A:
1 kg udang dibersihkan, nak buang kepala blh, tak nak pun blh
1 cawan tepung jagung
1 sdt serbuk lada putih
garam secukupnya

B:
minyak utk menggoreng

C:
1/2 cawan mentega
6 biji cili api yg di potong kecil
3 pelepah daun kari
1 cawan nestum
2 sdb gula pasir

Caranya:

1. Golek2 kan udang dlm tepung, lada putih dan garam yg telah dicampurkan sebati. Goreng sebentar kerana kalau terlalu lama, nanti udang akan terlalu masak dan kecut…tak sedap laa
2. Angkat dan toskan
3. Cairkan mentega dlm kuali atas api yg perlahan
4. Masukkan cili padi dan daun kari dan gorengkan sehingga kering.
5. Masukkan udang.Gaulkan.
6. Terakhir masukkan nestum dan goreng sebentar. Masukkan gula dan ratakan. Blhlah angkat. ( api perlahan ye…takut nestum terhangus:)

Semuga mendapat manafaat dr blog iniResepi yg terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga…Selamat mencuba!


Loading...

Tags: #Nestum #UDANG

author
Author: 
    MEE GORENG UDANG KERING
    My take on Spicy Shrimp Fried Noodles. Mee Goreng Udang Kering. If you
    EXTREM !! CARA ORANG INI MENANGKAP, MEMASAK, DAN MEMAKAN BUAYA
    EXTREM !! CARA ORANG INI MENANGKAP, MEMASAK, DAN MEMAKAN BUAYA Rating video: /5
    Mini Tuna Pizza – Resepi Dough Gebu & Senang
    FULL RECIPE: http://www.gulasage.com/soul-meal/mini-tuna-pizza-recipe-resepi-pizza-mini-tuna Facebook: https://www.facebook.com/gulasage/ Website: http://www.gulasage.com/ Instagram: https://www.instagram.com/gulasage/ Email: gulasage@outlook.com Rating video:

    Leave a reply "udang nestum"