Tun Ismail Mohamed Ali

TunIsmailMohamedAli 1 - Tun Ismail Mohamed Ali


1918 – 1998

Keistimewaan yg dimiliki oleh Tun Ismail dikagumi oleh Tun Razak, sehinggakan beliau dianggap sbg seorang tokoh tersohor dan ikon kewangan negara. Datuk Abdullah Ahmad, memanggil Tun Ismail dgn gelaran “a man of great integrity” kerana beliau telah berkhidmat dlm tempoh masa yg lama dan juga telah memberi sumbangan besar sbg Gabenor Bank Negara. Sepanjang beliau memegang jawatan tertinggi itu, beliau telah mempekenalkan sistem kewangan yg telus, berakauntabiliti, berintegriti dan mempunyai sistem penyampaian yg berkesan.

Tun Ismail dilahirkan pd 16 September 1918 di Pelabuhan Klang, Selangor dan telah menerima pendidikan awal di Sekolah Melayu. Beliau kemudiannya meneruskan pengajiannya di Victoria Institution (VII) bermula pd thn 1931 sehingga 1938. Selama menjadi pelajar VI, Tun Ismail merupakan pelajar yg popular dan aktif dlm pelbagai aktiviti dan permainan seperti bola sepak, hoki, badminton dan renang. Beliau juga menjadi pelajar yg terkenal dlm kelas bahasa latin.

Kepintaran dan kecerdasan minda yg dimiliki oleh Tun Ismail menyebabkan beliau mendapat tajaan Biasiswa Queens utk menyambung pengajian dlm bidang ekonomi di Universiti Cambridge, salah sebuah Universiti berprestij dunia. Beliau meninba ilmu di Universiti tersebut selama empat thn iaitu dr 1983 sehingga 1941.

Selepas perang kedua berakhir, Tun Ismail menyertai perkhidmatan awam sbg Penolong Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor (1946), kemudian dilantik Penolong Setiausaha jabatan Ekonomi dan Perbendaharaan Pulau Pinang dan Penolong Pengarah di Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri. Tun Ismail juga diberi jawatan bertaraf Menteri di Kedutaan Malaya, Washington D.C, Amerika Syarikat dr thn 1957 sehingga 1960.

download 2 - Tun Ismail Mohamed Ali

Beliau juga pernah menyandang jawatan pengarah eksekutif di Bank Pembangunan Antarabangsa di Amerika Syarikat. Pengalaman beliau bekerja dlm sektor perbankan di dlm dan luar negara menjadikan beliau seorang tokoh kewangan yg amat berpengetahuan tentang selok belok dlm bidang kewangan dan pengurusan yg menjadi darah dagingnya ini. Semua pengalaman berkaitan pengurusan kewangan, perbankan dan koporat yg beliau kuasai dijadikan tonggak utk beliau memberikan perkhidmatan cemerlang kepada sektor kewangan negara.

Pada Julai 1962, Tun Ismail dilantik sbg Gabenor Bank Negara kedua, dan telah berkhidmat selama 18 thn iaitu sehingga Julai 1980. Tun Ismail telah diberi kepercayaan utk memegang jawatan sbg gabenor utk tempoh masa yg agak panjang dan dlm tempoh tersebut, beliau telah memberi banyak sumbangan bermakna terhadap sistem perbankan negara.

Setelah bersara drpada jawatan Gabenor Bank Pusat, Tun Ismail meneruskan sumbang bakti beliau kepada negara dgn menjadi pengerusi utk beberapa syarikat berkaitan kerajaan seperti MIDF, syarikat-syarikat dlm kumpulan Permodalan Nasioanl Berhad seperti SIME Darby dan Golden Hope Plantation Berhad. Beliau juga pernah dilantik menjadi Pro-canselor Universiti Kebangsaan Malaysia  (UKM) dan Ahli Lembaga Pengelola Victoria Institutions.

Beliau telah kembali kepada penciptanya pd 19 Julai 1998. Sesungguhnya pemergian Tun Ismail Mohamed Ali mengingatkan kita kepada seorang anak Malaysia yg berwibawa dan berjaya menetapkan satu standard kualiti sistem serta perkhidmatan yg begitu tinggi bagi memastikan kita berada pd landasan yg betul dan sentiasa dihormati. Diantara wang kertas Malaysia yg ditandatangani oleh tun Ismail Mohamed Ali semasa menjadi Gabenor Bank Negara (1962 – 1980)


Loading...

Tags: #Ismail #Mohamed

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Leave a reply "Tun Ismail Mohamed Ali"