Tips penjagaan buah pinggang

Loading...

x 149 - Tips penjagaan buah pinggang


Tips penjagaan buah pinggang 

Umumnya, diet yg seimbang serta pengambilan air yg cukup sudah memadai utk memastikan buah pinggang kita akan kekal sihat dan berfungsi dgn baik. Namun begitu, saya ingin berkongsi beberapa tips tambahan supaya kita dpt memastikan buah pinggang kita kekal sihat.

Mengawal tekanan darah dan gula dlm darah kita.

Ini adalah kerana antara dua punca utama peny4kit buah pinggang adalah berpunca dr penyakit kenc*ng manis dan tekanan darah tinggi. Jumlah glokosa yg tinggi dlm d4rah blh merosakkan berjuta-juta unit penapisan kecil dlm buah pinggang kita. Tekanan darah tinggi pula blh merosakkan saluran kecil di dlm buah pinggang kita. Saluran darah yg telah rosak tidak akan berupaya menapis bahan-bahan buangan dlm darah kita seperti yg sepatutnya.

Kurangkan pengambilan daging

Kandungan protein haiwan yg tinggi akan mempengaruhi pembentukan batu kalsium. Daging menghasilkan asid urik di mana asid urik merupakan punca dlm pembentukan batu asid urik dan juga penyakit g0ut.

Minum air yg mencukupi

Air membantu utk mengepam keluar toks1n dan menghalang terjadinya batu karang. Namun begitu jangan minum air dlm kuantiti yg byk sekaligus, sebaliknya minum dlm  kadar yg sedikit tapi kerap dan sepanjang hari.

Jauhi tabiat mer0kok

Merok*k bukan sahaja meningkatkan risiko peny*kit buah pinggang tetapi juga menyumbang juga kepada kemati4n akibat str*k dan serangan jantung.

Kurangkan kafein

Kafein blh bertindak sbg deuritik yg menyebabkan badan kehilangan cecair berlebihan melalui proses penyahidratan. Ini akan menyebabkan buah pingggang kita terpaksa bekerja dgn lebih keras utk mengepam cecair dan toksin yg akan menyebabkan tekanan yg berlebihan.

Semoga tips penjagaan buah pinggang ini dpt memberi manfaat utk meningkatkan kesihatan buah pinggang dan keseluruhan tubuh badan kita.

Loading...

Tags: #Buah #Penjagaan #Pinggang #tips

author
Author: 
  Sebelum ‘Cendol Dawet’ Viral, Abah Lala Berjuang Mati-Matian Sampai Rela Dihujat!
  slidegossip.com – Para pecinta lagu dangdut, khususnya di Pulau Jawa pasti tahu dgn
  Alhamdulilah, Team BBL Menang Miss SHOPhia Shopping Hunt 2019!
  Assalamualaikum semua… Miss SHOPhia Shopping Hunt 3.0 kembali lg thn ni. Ni kali
  (Video) Panduan Penjaminan Kualiti Pentaksiran Berasaskan Sekolah
  Penjaminan kualiti merupakan piawaian utk menentukan kualiti pelaksanaan PBS mengikut garis panduan yg
  Nikita Mirzani Siap Bayari Tiga Setia Gara Pulang ke Indonesia, Tapi Jawabannya Malah Begini!
  slidegossip.com – Artis asal Indonesia, Tiga Setia Gara yg kini tinggal di Amerika

  Leave a reply "Tips penjagaan buah pinggang"