Tips Minum Air Kosong 3 Liter di Bulan Puasa utk Mengelakkan Hidrasi

Loading...

Dah nak masuk bulan ramadhan kan? Ramailah mengeluh sebab tak tau macam mana caranya nak cukupkan air kosong 3 liter di bulan puasa ni. Lebih-lebih lagi buat pengambil suplemen tegar, ibu menyusu dan orang-orang yg selalu bekerja di luar pejabat.

minumBairBkosong - Tips Minum Air Kosong 3 Liter di Bulan Puasa utk Mengelakkan Hidrasi

Ada juga tips-tips dr post sebelum ni yg mungkin blh digunapakai.

Tips Minum Air Kosong 3 Liter Sehari
  • Minum air 500ml selang 2 jam. Ataupun 250ml air setiap jam. Andaikan 250ml air adalah bersamaan dgn segelas air. 12 kali minum settle 3 Liter. 
  • Mudah kan?Masa berbuka mulakan dgn minum air kosong. 250ml – 250ml Done.Lepas mkn minum 250ml – 500ml Done
    Lepas tu bawak pergi terawih. Selang solat terawih tu minum 250ml air. Kalau buat 8 rakaat terawih dan 6 rakaat witir, korang dah settle 1500ml.- 2000ml Done.
    Sebelum tidur 500ml – 2500ml Done
    Sebelum sahur – 250ml – 275ml Done.
    Selepas sahur 250ml – 3000ml = 3 Liter Done.
  • Bawa air masuk ke tempat tidur. Setiap kali terjaga malam, minum air. 
  • Minum 250ml air kosong sebelum menyusu dan 500ml selepas menyusu. Lagi banyak lagi bagus. 
  • Minum air kosong setiap kali selepas ke tandas utk mengganti balik cecair yg keluar.
  • Minum 250ml air setiap jam.
Tanda-tanda badan kurang air.
Untuk bulan puasa ni paling kurang cukupkan 2 Liter air kosong kalau rasa susah sangat nak minum 3 liter tu ye, supaya badan kita tidak terhidrasi. Tanda-tanda badan terhidrasi adalah seperti berikut :

1.Lemah daya ingatan (ingatan jangka pendek).
2. Sukar membuat kiraan, walaupun yg mudah.
3. Sukar memberi tumpuan terhadap perkara yg dilakukan terutamanya pd skrin komputer atau bahan bacaan bercetak.
4. Tekanan darah menurun.
5. Jumlah oksigen yg sampai ke otak berkurangan menyebabkan mudah rasa mengantuk.
6. Lesu pd waktu siang.
7. Sakit belakang.
8. Dehidrasi.
9. Sakit kepala.
10. Memperlahankan kadar metabolisma badan.
11. Meningkatkan risiko kanser usus, kanser pundi kencing dan kanser payudara.
12. Sendi dan otot mengalami kekeringan cecair.
13. Menyukarkan penyingkiran bahan toksik.
14. Meningkatkan keinginan utk mkn.
15. Darah menjadi lebih pekat .
16. Mudah keliru.
17. Degupan jantung semakin meningkat.

18. Menjejaskan tindak balas kimia dlm badan.
19. Tubuh akan mengalami dehidrasi. Dehidrasi ini menyebabkan cairan di otak akan menurun, pengangkutan oksigen yg seharusnya mengalir ke otak pun berkurang. Akibatnya, sel-sel otak menjadi tidak aktif dan berkembang.
20. Gangguan fungsi kognitif (kepandaian) otak. Jika kita kekurangan air putih, otak tidak mampu menjalankan fungsi normalnya lagi, terutama fungsi kognitif yg akhirnya membuat kita menjadi senang lupa dan kurang konsentrasi.
21. Mengganggu fungsi ginjal. Ini kerana air sangat penting utk mencegah penyakit batu karang. Dgn cukupnya air dlm badan, maka komponen pembentukan batu karang menjadi lebih mudah luruh bersama air kencing.
22. Pelbagai gejala ringan dan berat akan timbul. Kekurangan air yg dialami oleh tubuh akan menyebabkan gejala ringan dan sedang seperti lelah, haus, batuk kering, badan panas, sakit kepala, air kencing pekat, denyut nadi cepat, sehingga gejala berat seperti halusinasi dan kematian.
23. Mudah terkena infeksi kerana bakteria tidak mampu keluar akibat kurang minum, kita akan mengalami infeksi. Gejalanya seperti suhu badan yg sedikit meningkat, rasa ngilu terutamanya saat akhir buang air kecil, perasaan ingin buang air kecil yg tidak dapat ditahan-tahan, dan lain-lain.
24. Kulit menjadi kusam. Ini karena kurang minum air menyebabkan aliran darah dlm kapilari di kulit juga tidak maksimal.
25. Penghadaman yg sukar serta najis agak keras.

Mahu ke tandas lebih kerap atau ke hospital utk check up?Minum air kosong ke tandas lebih kerap. Kurang minum air kosong ke hospital la lebih kerap. Hehe.


Loading...

Tags: #Bulan #Hidrasi #Kosong #Liter #Mengelakkan #Minum #Puasa #tips

author
Author: 
    Sudah Mantap Berhijab, Artis Cantik Ini Byk Dpt Godaan Utk Lps Hijab!
    slidegossip.com – Artis cantik Citra Kirana akhirnya memutuskan utk berhijab sejak empat bln
    Muat Turun Toolkit PdP KBAT Terbitan BPK, KPM
    Toolkit PdP KBAT adalah satu manual pelaksanaan yg lengkap bg sekolah utk membudayakan
    Vanessa Angel, Apa Kau Lupa Surgamu Dimana? Mengapa Kau Blokir Instagram Ayahmu?
    slidegossip.com – Kabar hubungan Vanessa Angel dgn sang ayah, Doddy Soedrajat yg disebut-sebut
    #CadangMakan : Naughty Italian @ Mainroad Jalan Ampang Murah, Sedap & Berbaloi lah!
    Assalamulaikum gais, Pernah datang port mkn Mainroad di Jalan Ampang tak? Ha ni

    Leave a reply "Tips Minum Air Kosong 3 Liter di Bulan Puasa utk Mengelakkan Hidrasi"