Tips Mempercepatkan Blog atau Laman Web Diindeks Oleh Google

Loading...

Cara Nak Cepat Indeks Laman Web

Laman web indeks di Google:  apa yg anda perlu tahu!  adakah anda tahu bahawa ia mungkin mengambil masa beberapa minggu sebelum Google memutuskan utk mengindeks blog anda? Malah, ada sesetengah orang mengambil masa yg lama dan sangat sukar utk mendapatkan blog baru mereka diindeks oleh Google.

Jika ingin laman blog atau web anda diindeks dlm beberapa hari, anda perlu melakukan perkara- perkara berikut:

Tips mempercepatkan blog atau laman web diindeks oleh Google

1. Mendaftar url blog  ke – Google Webmaster Tools (GWT) adalah tempat di mana anda blh mengumpul data dan beberapa maklumat tentang blog anda. Google secara automatik akan memberitahu anda sama ada anda mempunyai apa-apa isu dgn laman web anda atau tidak. Ia adalah tempat yg terbaik utk anda mula pengumpulan data sebab saya pun menggunakan GWT. Oleh itu saya sarankan supaya anda menambah blog anda ke Google Webmaster Tools. Jangan ragu-ragu utk mengunjungi Webmaster Tools sebulan sekali utk memastikan bahawa Google masih “suka” blog dan segala hasil kerja anda yg baik dan relevan kepada pembaca.

Tips mempercepatkan blog atau laman web diindeks oleh Google

Selepas menambah laman blog anda harus menggunakan pilihan yg dipanggil “Ambil sbg Google” (fetch as Google) lihat screenshot dibawah ini penting bg memastikan bahawa setiap halaman blog anda akan diindeks oleh Google. Apa yg saya maksudkan dgn “diindeks” adalah pelawat yg menggunakan enjin carian Google mampu utk mencari blog anda melalui rentetan carian mereka.

2. Daftar url blog

ke Bing Webmaster Tools – Ini adalah sama dgn GWT, tetapi dibuat oleh Yahoo dan Bing search engine. Jadi, drpada hanya menggunakan GWT, saya cadangkan anda utk menambah blog anda ke Bing juga. Fungsi alat Bing adalah sama seperti GWT.

Tips bagaimana mempercepatkan blog atau laman web diindeks oleh GooglePenjelasan:
Jika laman web atau blog anda muncul keluar pd carian Google, kini anda blh menarik nafas lega kerana blog anda telah diindeks oleh enjin carian Google. Anda juga blh menggunakan rentetan carian yg sama pd Bing dan Yahoo juga, tetapi perlu diingat bahawa engin carian mereka agak perlahan berbanding Google. Oleh itu, dlm tempoh masa drpada 2 hari – tunggu selama seminggu atau lebih. 

Namun begitu, jika anda masih tidak melihat blog anda di Google, jangan panik kerana laman web anda akan diindeks walaupun cepat atau lambat sekiranya anda tidak melanggar Terma dan Syarat Google.

Loading...

Tags: #Atau #Blog #Diindeks #Google #Laman #Mempercepatkan #oleh #tips

author
Author: 
  Diminta Jadi Ketua Umum Partai, Awkarin: Saya Gak Akan Ditunggangi Pihak Manapun!
  slidegossip.com – Selebgram kondang Awkarin kembali menyita perhatian publik. Setelah sebelumnya ia sempat
  Lucinta Luna Ketahuan Lagi Bernama Asli Muhammad Fatah dan Abash Adalah Wanita Bernama Dian Ayu?
  slidegossip.com – Nama Lucinta Luna sudah lekat dgn imej artis yg tak kenal
  Ketua Juri Debat Bahasa Inggeris Piala Tun Razak akan diambil tindakan – KPM
  Putrajaya, 15 Okt – Isu debat Bahasa Inggeris yg tular di media sosial
  Apa Itu Deepfake dan Inilah Bahayanya
  Aplikasi kamera saat ini sudah sedemikian canggih. Para pengguna sekarang bisa membuat kaki

  Comments are closed.