Tips Berpuasa Bagi Ibu Hamil

Buat ibu mengandung yg ingin berpuasa perlulah meminta nasihat dan pandangan doktor terlebih dahulu. kalau yg ada masalah kesihatan tu biasanya doktor tak galakkan berpuasa kerana bimbang blh memberi kesan buruk kepada kandungan. Kalau yg tak de masalah tu blhlah teruskan niat berpuasa tu ye.

Lazimnya mindset kita akan cakap macam mana nak puasa sedangkan perut tak puasa pun lapar sentiasa. Betul tak?

So, ni nak share tips yg aku sendiri amalkan sepanjang mengandung sekarang ni. Even baru 4 hari, Alhamdulillah, tak terasa macam berpuasa pun.Badan rasa cergas je.

  1. Jangan tinggal sahur. Masa sahur tu wajib ambil karbohidrat tau. Lebihkan protein dan sayur-sayuran.
  2. Jadikan kurma sbg jajan. Bermula lepas berbuka puasa tu, sambil tengok tv atau buat apa sahaja, isikan mulut dgn mengunyah kurma. Ramai yg tahu kelebihan kurma kan? So, amalkanlah. hehe.
  3. Minum air kosong secukupnya. Seperti mana kurma, air kosong pun perlu diambil dgn kerap. jangan tunggu dahaga baru nak minum. Kalau blh, sediakan botol air kosong tepi katil, setiap kali tejaga malam, selagi belum imsak, minum air kosong tu.
  4. Jangan paksa diri utk buat kerja yg memenatkan pd waktu siang terutamanya waktu pagi. Contohnya nak mengemop lantai atau apa saja kerja yg anda rasa memerlukan banyak tenaga. Buat sebelah petang jika tenaga berlebihan, atau buat saja pd malam hari.
  5. Mindset paling penting. kena set dlm otak, aku tak penat, aku tak lapar, aku nak puasa. Bila dah set macam tu, insyaAllah otak akan hantar signal pd badan. Masa tu kita akan rasa tenaga berlebihan. hahaa. Kalau duk pikir, lapar je memanjang, orang tak mengandung pun tewas. hehe.
  6. Amalkan meminum air nabeez. InsyaAllah tak terasa lapar atau dahaga sampai ke petang. Ibu yg menyusukan pun blh cuba. 
nabeez 1 - Tips Berpuasa Bagi Ibu Hamil

Loading...

Tags: #bagi #Berpuasa #Hamil #tips

author
Author: 
    Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
    slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
    Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
    slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
    Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
    slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
    ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
    slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

    Leave a reply "Tips Berpuasa Bagi Ibu Hamil"