Tips Bercuti Ke Hatyai

TipsBbercutiBkeBHatyai - Tips Bercuti Ke Hatyai
TipsBbercutiBkeBHatyai 1 - Tips Bercuti Ke Hatyai

Assalamualaikum,
Percutian kali ni adalah short vacation, jadi hujung minggu admya ke Hatyai, Songkla, Thailand dgn bajet serendah  RM300 je.


Tip ke Hatyai.

1. Kami masuk Hatyai melalui Imigresen sempadan Bukit Kayu Hitam.
Dinasihatkan berada di sini awal pagi kerana seawal jam 7 pagi dah beratur panjang.

sempadanBbukitBkayuBhitam - Tips Bercuti Ke Hatyai

saksikan sendiri, 6 lane di luar kaunter imigresen, 4 lane dlm ruangan kaunter. so sebab tu korang kena datang awal, kalau tak berpeluh-peluh la beratur.(ni kaunter imigresen sado)

Boleh park kereta di sini jika anda memilih menaiki kenderaan Thailand. 
Kami naik bas dr Malaysia dan bertukar van pelancong Thailand bila tiba di border.


Yang memilih naik kenderaan sendiri, sila pastikan dokumen disediakan seperti

  1. geran asal/salinan geran yg disahkan oleh balai polis
  2. insuran kenderaan – blh beli di sekitar kawasan berhampiran border. Pakej pilihlah yg bersesuaian

2. Yg tinggal sekitar border, blh guna pas border- Negeri Perak(Gerik, Pengkalan Hulu, Lenggong),Kedah, Perlis. Yg tak blh, sila guna buku merah ye(Passport )hehe

Kami dijemput oleh pemandu cum tour guide di border.

Hotel
Sebab tour kali ini kami ambik pakej jadi agen dah disediakan semua. Jadi kami terus ke hotel

hotelBdiBhatyai - Tips Bercuti Ke Hatyai

redBplanetBhotelBhatyai - Tips Bercuti Ke Hatyai
luas kan bilik dia.


Hotel Red Planet – recommended. Hotel yg selesa, kemudahan wifi yg laju(ni penting,hehe)

Simkad
Kami tak beli pun sebab dlm van yg kami naik dah sediakan wifi, kami siap karoke dgn youtube lagi.
Hotel pun ada wifi. cukup utk guna 2 hari 1 malam.

bercutiBkeBhatyai - Tips Bercuti Ke Hatyai
ruang dlm van kami- meriah dgn lagu dan lampu.boleh muat 10 orang

Tempat- tempat best di Hatyai.
Nora Plaza

noraBplazaBhatyai - Tips Bercuti Ke Hatyai
noraBplazaBhatyai 1 - Tips Bercuti Ke Hatyai


Bagi yg minat beli beg-beg, blh lah shopping di sini.Macam -macam ada. Sebelum masuk, dorang bagi kupon diskaun 20% pd sesiapa yg beli belah di sini.
Cenderahati agak mahal di sini, beli kat tempat lain je.

Cable Car Hatyai.
Bagi yg nak melihat bandar Hatyai, blh naik  Cable Car Hatyai. Tak terlalu panjang dan tinggi. 
Harga : 200 bath

cableBcarBhatyai - Tips Bercuti Ke Hatyai


bagi yg gayat naik cable car, dun worry, anda masih blh lihat bandar Hatyai, di sekitar sini. Biarkan je geng berani naik.haha
Tapi admya naik tau.

kabelBcarBhatyai - Tips Bercuti Ke Hatyai


bercutiBkeBhatyai 1 - Tips Bercuti Ke Hatyai
hatyai - Tips Bercuti Ke Hatyai

cantikkan view dia, nampak tak?ni view bandar hatyai.

Asean Night Bazar

bercutiBkeBhatyaiBaseanBnightBbazar - Tips Bercuti Ke Hatyai

Tempat ni paling best. Shopping lagi..haha

apa yg best di sini – ada macam-macam kat sini
(cenderahati, pakaian, mknan,mainan) 

aseanBnightBbazarBhatyai - Tips Bercuti Ke Hatyai
Nilah ruper dia. Ada 2 tingkat. Tingkat 1 jual pakaian, cenderahati macam tu. Punyalah banyak kedai, tengok korang larat tak nak jalan semua kedai kat sini.
tingkat 2 jual mknan dan minuman – kami pergi weekend kan, ramai sungguh orang
aseanBnightBbazarBhatyai 1 - Tips Bercuti Ke Hatyai
aseanBnightBbazarBhatyai 2 - Tips Bercuti Ke Hatyai
ni sushi. comel nor sushi dia
aseanBnightBbazarBhatyai 3 - Tips Bercuti Ke Hatyai

aseanBnightBbazarBhatyai 4 - Tips Bercuti Ke Hatyai
buah-buahan- mangga dan jambu dia memang terbaik
aseanBnightBbazarBhatyai 5 - Tips Bercuti Ke Hatyai
Kat sini memang best kalau jalan-jalan cari mkn. semuanya sedap belaka
Makan Dinner- Khlonghae Seafood( mkn time)

khlonghaeBseafoodBhatyai - Tips Bercuti Ke Hatyai
Restoran seafood yg terkenal di kalangan orang Malaysia. nape?
kedaiBseafoodBhatyai - Tips Bercuti Ke Hatyai
lihatlah deretan seafood menanti anda, Kat sini korang blh mkn sebanyak mana korang nak!dari seafood, nasi goreng, mee goreng, dessert, appertizer, bihun tomyam, ikan rebus, ikan bakar, 
banyak sangat menu tak tertulis kat sini.
Harga sekepala 189 bath(tanpa seafood)
289 bath(seafood)
bercutiBkeBhatyai 2 - Tips Bercuti Ke Hatyai
tip mkn di sini.
jika anda mahu seafood rebus, pergi ke kaunter rebus utk rebus segala seafood yg korang pilih, jadi takde la mkn masa yg banyak nak mkn, kalau nak grill, blh grill sendiri atau steam.


Next, Plaza Hatyai, atau Lee Garden Plaza

Sekitar sini,ada macam-macam jualan. Oleh sebab kami datang sini dah malam dan dah kenyang, lebih cuci mata di sini.
ada apa di sini.
 nak mkn udang besar, sinilah tempat dia.
Kalau tak kenyang, memang kami dah ngap udang besar ni..
udangBbesarBhatyai - Tips Bercuti Ke Hatyai

udangBbesarBhatyai 1 - Tips Bercuti Ke Hatyai

udangBbesarBhatyai2 - Tips Bercuti Ke Hatyai
plazaBgardenBhatyai - Tips Bercuti Ke Hatyai
coconutBiceBcreamBhatyai - Tips Bercuti Ke Hatyai
wajib cuba- coconut ice cream.soodap
Harga : 50 bath

sebelum balik hotel kami tour de city dgn naik tuk-tuk-hingga balik hotel.
Harga: 300 bath satu tuk-tuk(tour dlm 30 min)
jadilah nikmati bandar malam hatyai.badan penat sebab seharian berjalan, tapi bila nampak kamera auto senyum,haha
bercutiBkeBhatyai 3 - Tips Bercuti Ke Hatyai
 Big  Bee Garden
kalau nak beli madu(bukan bermadu ye) blh beli di sini.
kat sini juga banyak tempat selfie yg menarik.
bigBbeeBgardnBhatyai - Tips Bercuti Ke Hatyai

beeBfarmBhatyai - Tips Bercuti Ke Hatyai

beeBfarmBhatyaiB2 - Tips Bercuti Ke Hatyai
ice cream ni sedap..
bigBbeeBgardnBhatyai 1 - Tips Bercuti Ke Hatyai
bigBbeeBgardnBhatyai 2 - Tips Bercuti Ke Hatyai

Restoran Dim Sum Chabura Hatyai
Restoran popular di kalangan rakyat Malaysia di Hatyai. Dlm kedai ni pun penuh orang Malaysia.Kira restauran viral la ni.
kedaiBdimBsumBhatyai - Tips Bercuti Ke Hatyai

Tips:
ambik number meja ketika mula masuk restauran, pilih dim sum korang, dan bagi dim sum utk dikukus dan tunggu di meja.
Macam-macam dim sum ada. Rupanya rakyat Malaysia minat dim sum.
kedaiBdimBsumBthailand - Tips Bercuti Ke Hatyai

Nah, tengok-penuh meja dgn dim sum. 
Bagi yg tak minat dim sum, dun worry, ada menu ala carte yg blh korang pilih dlm menu.Antara menu yg sedap – Bubur Tomyam, Murtabak, Tomyam, 
Loading...

Tags: #Bercuti #HATYAI #tips

author
Author: 
    Lirik Lagu Diam Saja-Forteen
    Lirik Lagu Diam Saja-Forteen Bukaka hatimu utk aku bicaraIsi hatiku terpendam lamaSetiap caramu
    RDJ Merupakan Satu-Satunya Avengers Yg Membaca Skrip Penuh ‘Endgame’
    Russo Brothers mendedahkan bahawa satu-satunya Avengers yg diberikan peluang utk membaca skrip penuh
    Contoh Soalan Temuduga Latihan Jururawat
    Contoh soalan temuduga latihan jururawat masyarakat, contoh soalan temuduga latihan jururawat pergigian, contoh
    Contoh Soalan Karangan Pengalaman
    Contoh soalan karangan spm, contoh soalan karangan dialog, contoh soalan apel, contoh soalan

    Leave a reply "Tips Bercuti Ke Hatyai"