TIDAK TAHU MAKNA QURAN

Membaca al- Qur’an Dgn Tiada Ketahui Maknanya

Soalan:

Apakah hukumnya kita membaca ayat-ayat suci al‑Qur’an ketika belajar membaca bersendirian walaupun kita tidak beberapa tahu maksudnya dan tidak faham maksud ayat itu(Saya pandai membaca tetapi sedikit-sedikit membacanya) saya takut nanti lupa membacanya.

Jawab:

 

الحمدلله ، اَللَّهُمَّ صل على سيدنا محمد واله وصحبه وسلم .

1.    (1)       Membaca al-Qur’an wajib dgn tajwid yakni dgn mengikut bacaan yg betul yg diambil drpada Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam, kalau tiada begitu adalah haram membaca al-Qur’an dgn tiada bertajwid, maka guru-guru al-Qur’an itu mereka belajar drpada guru-guru al-Qur’an mereka, begitulah sehingga sampai kepada sahabat-sahabat dan sahabat-sahabat Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam membaca al-Qur’an mengikut tajwid yg telah diajarkan oleh Rasulllah Shallallahu ‘alaihi wasallam kepada mereka dan Rasulullah membaca al‑Qur’an dgn belajar drpada Sayyidina Jibril ‘Alaihissalam .

        (2)     Membaca al-Qur’an bertajwid dgn betul baris, betul makhraj tempat keluar huruf dan panjang pendek dan hukum denggung dan ikhfa’ dan iqlab dan izharitu dan lain-lain semuanya itu hendaklah dgn belajar dan didengar drpada guru al-Qur’an.

          (3)     Wajib membaca al-Fatihah dgn bertajwid, tiada sah sembahyang dgn membaca al-Fatihah dgn tiada tajwid, dr itu orang Islam wajib belajar Tajwid al-Fatihah.

          (4)     Membaca al-Qur’an bertajwid adalah diberi pahala satu huruf 10 sepuluh hasanah atau pahala sama ada orang yg membaca itu tahu makna dan erti al‑Qur’an yg dibacanya atau ia tiada tahu akan makna ayat yg dibacanya itu, membaca al-Qur’an suatu amal tabi‘at dan berdamping kepada Allah Ta’ala.

Dari itu sayugia orang Islam membaca al-Qur’an bila-bila ada masa dan sempat membaca al-Qur’an, dan wajib belajar membaca al-Qur’an sebelum ia blh membaca al-Qur’an dgn sendiri.

Rebutlah peluang 10 sepuluh hasanah pahala pd tiap-tiap huruf al-Qur’an iaitu pahala yg sangat mudah dibuat dan dikerjakan, supaya sentiasa seseorang itu ada byk pahala sepanjang hidupnya.

والله أعلم بالصواب

[YDM. PEHIN DATU SERI MAHARAJA DATO SERI UTAMA

HAJI ISMAIL BIN OMAR ABDUL AZIZ]

Mufti Kerajaan,

Negara Brunei Darussalam

Pejabat Mufti, Brunei

Mufti Kerajaan Brunei


Loading...

Tags: #Makna #Quran #Tahu #tidak

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Leave a reply "TIDAK TAHU MAKNA QURAN"