The Best Itik Salai Masak Lemak Cili Api In Town Di Kampung Bharu

Loading...

Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog mkn Mahamahu dan juga rakan-rakan sekalian. Bila ada pembaca yg tanya dekat Maha mana nak cari tempat mkn Itik Salai Masak Lemak Cili Api terbaik di KL, pening kepala jugalah nak fikir dan cari tempat yg betul-betul dpt rasa salai dan juga rasa lemak yg cukup lengkap. Nasiblah hari tu ada kawan yg dah mkn kat satu kedai ni rekmen kepada Maha utk pergi cuba masak salai mereka.
Teraso Salai Kampung Baru KL 1 - The Best Itik Salai Masak Lemak Cili Api In Town Di Kampung Bharu

Setelah pergi cuba sendiri memang ternyata ia tidak mengecewakan dan sangat puas hati. Kat mana tempat tu? Dekat jer terletak di kawasan tumpuan orang ramai cari mkn di Kuala Lumpur ni. Mana lagi kat Kampong Bharu lah. Rupanya kat situ ada satu restoran namanya Gerak 23 yg terletak betul-betul ditepi Jalan Raja Abdullah iaitu jalan utama nak masuk Kampung Bharu ini.

Teraso Salai Kampung Baru 17 - The Best Itik Salai Masak Lemak Cili Api In Town Di Kampung Bharu
Tapi kedai mkn masak lemak ni ada kat dlm restoran tu kerana di sini konsep mcm lebih kurang food court. Di dlm restoran besar tu ada gerai-gerai termasuklah gerai Teraso Salai iaitu gerai yg menyediakan Itik Salai Masak Lemak Cili Api yg Maha maksudkan tadi. Kalau nampak gerai warna hijau dan ada tulis besar-besar Itik Salai itulah gerainya. Tempat ni sangat pdt waktu mkn tengahari memang menjadi tumpuan ramai orang hari kerja mahupun hujung minggu.
Teraso Salai Kampung Baru 12 - The Best Itik Salai Masak Lemak Cili Api In Town Di Kampung Bharu

Teraso Salai Kampung Baru 13 - The Best Itik Salai Masak Lemak Cili Api In Town Di Kampung Bharu
Kat sini paling best dan rare susah nak dpt adalah Itik Salai Masak Lemak Cili Api. Memang ini jadi pilihan ramai orang sebab itik salai cuma byk jual kat tepi jalan Kuala Pilah kalau siapa biasa balik kampung ke sana. Jadi kat sini blh dpt itik salai sama rasanya dgn kat sana. Sebab kata pemilik gerai ia adalah resipi tradisi keluarga mereka.
Teraso Salai Kampung Baru 4 - The Best Itik Salai Masak Lemak Cili Api In Town Di Kampung Bharu

Selain itik salai kat sini juga ada sediakan masakan salai lain seperti Keli Salai Masak Lemak Cili Api, Daging Salai Masak Lemak Cili Api dan juga Ayam Salai Masak Lemak Cili Api. Semua mknan yg disalai dibuat kat tempat lain dan cara menyalai juga ada cara tersendiri iaitu menggunakan teknik pengasapan bg memastikan isi kekal lembut dan menyerap rasa asap sempurna.
Harga mknan :
Teraso Salai Kampung Baru 7 - The Best Itik Salai Masak Lemak Cili Api In Town Di Kampung Bharu
Set Keli Salai Masak Cili Api : RM6.00

Teraso Salai Kampung Baru 5 - The Best Itik Salai Masak Lemak Cili Api In Town Di Kampung Bharu
Set Ayam Salai Masak Cili Api : RM7.00 
Teraso Salai Kampung Baru 8 - The Best Itik Salai Masak Lemak Cili Api In Town Di Kampung Bharu
Set Daging Salai Masak Cili Api : RM8.00
Teraso Salai Kampung Baru 6 - The Best Itik Salai Masak Lemak Cili Api In Town Di Kampung Bharu
Set Itik Salai Masak Cili Api : RM9.00

Semua set salai ni ada nasi putih, kemudian ikan masin dan juga timun. Style sini lauk disalai kat tempat lain dan kuah dimasak di gerai kemudian dimasak sekali lagi utk rasa yg sebati. Kuah masak lemak ni memang dah cukup pedas tapi kalau nak up lagi kepedasan ni korang blh tambah sambal cili yg disediakan sekali. Kalau mkn time panas-panas memang terangkat dan membuka selera. Paling best mkn kena banjir korang punya nasi tu dgn kuah lemak mereka. Sangat pekat melekat dan pdt dgn rasa.
Teraso Salai Kampung Baru 1 - The Best Itik Salai Masak Lemak Cili Api In Town Di Kampung Bharu

Teraso Salai Kampung Baru - The Best Itik Salai Masak Lemak Cili Api In Town Di Kampung Bharu
Maha cite ni karang korang kata nak puji lebih-lebih pulakkan. Apa kata korang datang sendiri cuba mkn kat sini memang tak rugi. Tak silap Maha kedai ni ada cawangan juga kat Wisma Central yang terletak di sebelah KLCC. Mereka juga sediakan perkhidmatan penghantaran mknan kepada yg tak dpt datang sini.
Teraso Salai Kampung Baru 2 - The Best Itik Salai Masak Lemak Cili Api In Town Di Kampung Bharu

Teraso Salai Kampung Baru 3 - The Best Itik Salai Masak Lemak Cili Api In Town Di Kampung Bharu

Teraso Salai Kampung Baru 19 - The Best Itik Salai Masak Lemak Cili Api In Town Di Kampung Bharu

Nanti Maha nak ulang lagi datang mkn kat sini bawa kawan-kawan juga hehehe. Tak perlu lah nak pergi jauh-jauh utk mkn Masak Lemak Cili Api ni. Gerai ini dibuka setiap hari dr pukul 10.00pagi sehingga 7.00malam sahaja. Ok kalau sapa yg dah cuba tu nanti komen bg tahu Maha sedap ker atau mcm mana yer. Sebab gerai ni baru buka jer perlu kepada pandangan baik korang yg memang mecintai mknan trasidi ni. Selamat menjamu selera semua ok.
Tempahan dan pertanyaan layari :
Facebook : https://www.facebook.com/salaiteraso
Instagram : https://www.instagram.com/teraso_salai
Ranking Mahamahu :-
Kebersihan : 3.5/5
Kesedapan : 4/5
Harga : 4/5
Loading...

Tags: #Best #Bharu #Cili #Itik #Kampung. #Lemak #Masak #SALAI #Town

author
Author: 
    Diminta Jadi Ketua Umum Partai, Awkarin: Saya Gak Akan Ditunggangi Pihak Manapun!
    slidegossip.com – Selebgram kondang Awkarin kembali menyita perhatian publik. Setelah sebelumnya ia sempat
    Lucinta Luna Ketahuan Lagi Bernama Asli Muhammad Fatah dan Abash Adalah Wanita Bernama Dian Ayu?
    slidegossip.com – Nama Lucinta Luna sudah lekat dgn imej artis yg tak kenal
    Ketua Juri Debat Bahasa Inggeris Piala Tun Razak akan diambil tindakan – KPM
    Putrajaya, 15 Okt – Isu debat Bahasa Inggeris yg tular di media sosial
    Apa Itu Deepfake dan Inilah Bahayanya
    Aplikasi kamera saat ini sudah sedemikian canggih. Para pengguna sekarang bisa membuat kaki

    Leave a reply "The Best Itik Salai Masak Lemak Cili Api In Town Di Kampung Bharu"