Tempoh Pendaftaran Bantuan Sara Hidup Rakyat Akan Bermula Januari 2019

Loading...

Dalam pembentangan Belanjawan utk thn 2019, rasanya yg ramai rakyat Malaysia nak tahu pasal BRIM atau terkini dipanggil Bantuan Sara Hidup Rakyat. Count down nak masuk thn baru dlm beberapa hari dah, tempoh pendaftaran utk BSHR akan dibuka dlm bulan Januari thn depan. Bunyi thn depan tapi dlm beberapa hari lagi tu. Get ready ya. mungkin dlm tempoh terdekat pihak kementerian kewangan akan umum. Sebab tarikh belum diumumkan bila.

Tempoh Pendaftaran Bantuan Sara Hidup Rakyat Akan Bermula Januari 2019

Baru tengok kat laman web dah terpampang permohonan utk bantuan sara hidup rakyat utk thn 2019 akan bermula Januari thn depan. Sekarang takut jugak sebab link website macam ada yg palsu. Pergi masuk laman web Lembaga Hasil dlm Negeri, tengok ada pautan click utk Bantuan Sara Hidup Rakyat, click situ baru pergi ke laman web tersebut.

Lihat gambar ini dah jelas bagaimana pembahagian utk bantuan sara hidup rakyat thn depan. Baguslah semoga dapat mengurangkan beban rakyat tapi nampaknya harga barang makin mahal ni.

Tempoh Pendaftaran Bantuan Sara Hidup Rakyat Akan Bermula Januari 2019

Tempoh Pendaftaran Bantuan Sara Hidup Rakyat Akan Bermula Januari 2019 

Kerajaan akan meneruskan dan menambah baik Bantuan Sara Hidup (BSH) kepada golongan isi rumah berpendapatan 40 peratus terendah dgn menyalurkan peruntukan secara lebih bersasar.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, berkata kadar BSH yg ditentukan bagi golongan isu rumah berpendapatan bulanan RM2,000 dan ke bawah ialah RM1,000.

“Isi rumah berpendapatan bulanan drpada RM2,001 sehingga RM3,000 ke bawah pula akan menerima bantuan berjumlah RM750.

“Isi rumah berpendapatan bulanan drpada RM3,001 sehingga RM4,000 akan diberikan bantuan bernilai RM500.

“Kadar tambahan BSH sebanyak RM120 utk setiap anak berumur 18 thn ke bawah juga disediakan, namun terhad kepada empat orang,” katanya ketika membentangkan Belanjawan 2019 bertemakan ‘Malaysia Wibawa, Ekonomi Dinamik, Rakyat Sejahtera’ di Dewan Rakyat.

Guan Eng berkata, kerajaan bagaimanapun tidak menetapkan had umur dlm menyalurkan bantuan tambahan BSH kepada anak orang kelainan upaya (OKU).

“Dengan kata lain, bagi golongan isi rumah dgn pendapatan RM2,000 ke bawah dan mempunyai empat orang anak, bantuan yg akan diterima secara keseluruhan ialah RM1,480.

“Jumlah ini lebih tinggi drpada Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yg diberikan kerajaan terdahulu, iaitu hanya RM1,200,” katanya.

Korang nak masuk laman sesawang utk bantuan sara hidup masuk dulu ke laman web Lembaga Hasil Dlm Negeri nanti ada pautan khas utk ke link berkenaan. Nak selamat masuk terus ke laman web Lembaga Hasil Dlm Negeri tu ya dan nampak pautan pantas seperti gambar di bawah.

Tempoh Pendaftaran Bantuan Sara Hidup Rakyat Akan Bermula Januari 2019

Risau pulak sebab terlalu banyak link – link yg ada. Ya lah dah tak lama dah nak masuk bulan Januari, Jadi kena berhati – hati dgn maklumat yg ada terutama drpada laman sosial.




Loading...

Tags: #2019/ #akan #Bantuan #bermula #Hidup #Januari #pendaftaran #Rakyat #Sara #Tempoh

author
Author: 
    Kokos Jiang Alias Kokos Leo Lim Mafia Koruptor Yg Merugikan Negara Rp 477 Milyar
    Jakarta, Infokanlah.com  Kokos Jiang atau juga dikenal Kokos Leo Lim merugikan negara Indonesia
    Cikgu Izzudin sudah tiada…
    “SAYA minta maaf. Sesiapa yg sudah membuat bayaran utk tempahan tag nama, saya
    Ibu bapa beratur sendiri beri hadiah kepada murid sempena Hari Apresiasi
    Setiap kali menjelang hujung thn, kesibukan sekolah menganjurkan majlis apresiasi kepada murid-murid mereka
    NUTP bantah mesyuarat guru di pertengahan cuti sekolah akhir thn
    SHAH ALAM – Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) bantah tindakan segelintir sekolah di

    Leave a reply "Tempoh Pendaftaran Bantuan Sara Hidup Rakyat Akan Bermula Januari 2019"