Telur Dadar Kentang Cheese. Menu ‘favorite’ Sepanjang Masa

Untitled design 3 1 - Telur Dadar Kentang Cheese. Menu ‘favorite’ Sepanjang Masa

21318895 1560502770660208 7961635697238249117 o - Telur Dadar Kentang Cheese. Menu ‘favorite’ Sepanjang Masa

21317748 1560502787326873 7324632550283319882 n - Telur Dadar Kentang Cheese. Menu ‘favorite’ Sepanjang Masa

Tak tahu nak sarapan apa esok. Kalau kat rumah ada byk stok kentang dan telur apa kata  masak Telur Kentang Cheese. Memang berkrim dan enak, anak-anak mesti suka ni. Mkn gitu blh, nak mkn dgn roti pun okay jugak.

Ni min kongsikan resipi dr Aida Ismail. cubalah kejap aje buatnya

TELUR KENTANG CHEESE

BAHAN-BAHAN:

  • 4 biji kentang (dadu halus)
  • 1 biji bawang besar (potong kasar)
  • 3 keping daging burger (Boleh gunakan chicken atau meat ham. Hancurkan & goreng sebentar)
  • 5 keping cheese
  • 5 biji telur
  • Sedikit garam & lada

CARA MEMASAK:

  1. Goreng kentang dan bawang dgn sedikit minyak. Goreng sampai kentang lembut dan lenyek-lenyek sampai tekstur kentang jadi mcm mash potato. Tidak perlu halus sangat biar kasar-kasar sedikit.
  2. Dalam bekas yg lain pukul telur dgn garam dan sedikit lada.
  3. Masukkan kentang yg dilenyek tadi. Gaul sekata.
  4. Panaskan non stick pan dangan sedikit minyak. Masukkan separuh adunan dan susun cheese kat atas. Gunakan cheesedale dan mozarella.
  5. Taburkan kepingan daging burger hancur yg digoreng sebentar. Letak lagi selapis lapisan cheese.

  6. Kemudian masukkan lebihan adunan tadi utk tutup bahagian atas.
  7. Tunggu 5 minit balikkan adunan tadi. Agak-agak dlm 7 minit sudah masak blh angkat.

21316442 1560502953993523 3842901469627559091 o - Telur Dadar Kentang Cheese. Menu ‘favorite’ Sepanjang Masa21192817 1560502867326865 347969076327568482 n - Telur Dadar Kentang Cheese. Menu ‘favorite’ Sepanjang Masa

KREDIT GAMBAR & MASAKAN: Aida Ismail 

Komen anda

Loading...

Tags: #‘favorite’ #Cheese #DADAR #Kentang #masa #MENU #Sepanjang #TELUR

author
Author: 
    PASEMBOR
    Assalam buat semua..Ramadhan ke-15Saya terjumpa resepi Pasembor yg mudah kat group MAHN yg
    Puding roti
    Puding roti
    Resepi Ayam Masak Kurma Yg Menyelerakan!!
    Resepi Ayam Masak Kurma Yg Menyelerakan!! | Assalamualaikummmm… admin nak share cara buat
    Gulai Udang Nenas Tumis Darat
    Hari ini saya ingin kongsikan satu resepi mudah yg wajib anda mencubanya iaitu

    Leave a reply "Telur Dadar Kentang Cheese. Menu ‘favorite’ Sepanjang Masa"