Susu Dutch Lady tiruan? Ini cara elak beli produk palsu!

Loading...

Mak ayah mana tak risau dengar berita susu dutch lady tiruan, Nyawa anak tak ternilai dgn wang ringgit!

susu dutch lady palsu


Kecoh juga di tv dan juga media sosial tentang susu palsu dr jenama yg diyakini ramai ni.

Macam mana kita nak bezakan susu asli & tiruan ya? Selain masalah susah nak tukar susu lain, maklumlah anak dah serasi.

Kita nak elakkan anak kita terhindar dr bahaya terminum susu tiruan.

Jangan main main, blh masuk hospital tau. Nyawa anak kita tak blh di beli.

Ibu faham kerisauan anda kerana ibu pun ada anak yg minum susu jenama yg sama.

Baca panduan ini sehingga habis, dan anda dijamin akan

  1. Tahu cara bezakan susu dutch lady asli & tiruan dr panduan dr pengeluar dutch lady & kenyataan dr kementerian kesihatan malaysia.
    .
  2. Faham mudarat jika anak tersalah minum susu palsu.
    .
Tanpa membuang masa, kita mulakan topik ini dgn soalan paling penting.

Iaitu,




Dari mana datangnya isu susu jenama Dutch Lady tiruan ni?

Isu ini terjadi apabila kecoh di media sosial tentang produk Dutch Lady Curious (900g) dgn nombor kelompok 1023C7WA yg dikatakan tiruan.

Ada ibu bapa yg perasan anak mereka mengalami gejala seperti di bawah ni selepas meminum susu tersebut.
  • Sakit perut
  • Muntah 
Terpaksa dimasukkan ke wad hospital.


Memang patutlah kecoh, anak anak kita minum susu ni. Kalau jadi apa apa siapa yg susah?


Kejadian ini menyebabkan Dutch Lady Malaysia menjalankan siasatan tentang tuduhan serius yg berlaku ni.

Bacaan menarik: Produk susu dr Dutch Lady memang banyak! Baca panduan mudah ini sekarang utk membantu anda memilih yg terbaik!


Syarikat Dutch Lady Malaysia telah menghantar sampel produk yg diperolehi drpada pelanggan utk dijalankan siasatan lanjut.

Ujian ini dilakukan di makmal dlman dan juga pusat pengujian bebas yg diiktiraf utk proses ujian.


Bagaimana dgn hasil ujian dr makmal dlman & makmal luaran pihak ketiga?

Selepas berlaku insiden ini, pihak Dutch Lady telah bekerjasama dgn Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) utk melihat kesahihan berita ini.

Selepas menghantar sampel, berikut adalah keputusan yg diperolehi.

Hasilnya, ujikaji sampel susu dr Dutch Lady Malaysia mengesahkan semua produk yg dikeluarkannya selamat digunakan.

Malah, produk tersebut juga memenuhi standard keselamatan mknan di Malaysia dan antarabangsa. 

Keputusan rasmi ujian ini juga telah disahkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) hari ini.


Jadi, selepas ini ibu ayah yg sedia menggunakan produk susu ini blh menghela nafas lega.

Di bawah ini Ibu sertakan imej yg dikeluarkan dr syarikat tersebut.

susu dutch baby tiruan palsu
Sumber: Dutch Lady Malaysia


Ada lagi.

Di bawah ini Ibu kongsikan juga,

Ciri ciri produk sahih yg blh dapati di atas bungkusannya

Sekiranya mak ayah yg membaca artikel ini masih ragu ragu, dan ingi mengambil langkah berjaga jaga.

Di bawah ini adalah garis panduan yg diberikan Dutch Lady utk memastikan susu yg anda beli adalah asli / original.

Tanda tanda produk susu keluaran Dutch Lady yg anda beli original adalah seperti berikut.
  • Kod kelompok yg bermula dgn nombor 100, 101, 102 dan 103
    .
  • Tarikh luput yg berakhir dgn (R), (W1), (W2), dan (W3)
    .
  • Variasi pembungkusan yg mepunyai perkataan “Calcium” dan “Kalsium”
    .
  • Variasi pembungkusan yg menunjukkan logo FrieslandCampina bersama dan tanpa kotak putih
    .


cara mengesan susu dutch lady tiruan
Sumber: Dutch Lady Malaysia


Kesimpulan.

Nampaknya, isu ini dah selesai dan dah reda. Tapi kalau dilihat dr sisi lain, kita blh saksikan betapa besarnya kuasa media sosial dlm menyebarkan berita.

Kalau berita tersebut sahih tak apa, kalau palsu?

Sebab itu, setiap kali kita bertemu satu berita yg betum ditentusahkan haruslah kita berhati hati.

Jangan terburu buru sebarkan berita tersebut. Ini selaras dgn firman Allah swt di dlm Al Quran yg mulia, pd Surah Al Hujurat ayat 6, Allah SWT telah memerintahkan kita supaya

Hai orang-orang yg beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dgn teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yg menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.

Bagus juga isu ni keluar, menunjukkan suara pengguna di Malaysia diambil kira pengeluar produk.

Terutama yg melibatkan kesihatan anak anak kita kan.

Ibu harap, perkongsian pendek ini sedikit sebanyak membantu ibu bapa yg menggunakan produk dutch lady.

Sekiranya anda ada cerita utk dikongsikan dgn pembaca lain, pengalaman anda mesti sangat berharga utk mereka.

Ruangan komen terbuka luas utk anda semua. Kita kongsi ilmu pun dapat pahala secara tak sedar. Hari ni kita bantu orang lain, Insyaallah pasti Allah akan bantu kita di kemudian hari.

Sunnah alam tu.

Sampai jumpa lagi di lain masa, Assalamualaikum Wrmbth.

Loading...

Tags: #Beli #Cara #Dutch #Elak #Lady #PALSU #PRODUK #Susu #tiruan

author
Author: 
    Gak Ada Gembar-Gembor, Lulu Tobing Hari Ini Menikah dgn Cucu Konglomerat?
    slidegossip.com – Kabar bahagia sekaligus mengejutkan datang dr artis Lulu Tobing. Seperti dilansir
    Sudah Mantap Berhijab, Artis Cantik Ini Byk Dpt Godaan Utk Lps Hijab!
    slidegossip.com – Artis cantik Citra Kirana akhirnya memutuskan utk berhijab sejak empat bln
    Muat Turun Toolkit PdP KBAT Terbitan BPK, KPM
    Toolkit PdP KBAT adalah satu manual pelaksanaan yg lengkap bg sekolah utk membudayakan
    Vanessa Angel, Apa Kau Lupa Surgamu Dimana? Mengapa Kau Blokir Instagram Ayahmu?
    slidegossip.com – Kabar hubungan Vanessa Angel dgn sang ayah, Doddy Soedrajat yg disebut-sebut

    Leave a reply "Susu Dutch Lady tiruan? Ini cara elak beli produk palsu!"