Sokong Larangan Tutup Kedai Mkn Waktu Terawikh, Menantu Tuan Guru Dicop Penunggang Agama.

SOSMED | Ustaz Zaharuddin Muhammad menyokong arahan Kelantan yg mahu semua jenis kedai mkn melayu ditutup dr jam 8.30 malam sehingga 10 malam bg mengimarahkan masjid dan bersama-sama dlm menunaikan solat sunat terawikh.

Ini katanya, adalah sesuatu yg baik dan bertepatan dgn ruh perlaksanaan syariat di zaman nabi dan sahabat.

Ustaz Zaharuddin turut menjelaskan tindakan menangguhkan perniagaan itu sama sekali tidak bercanggahan dgn adat Rasullulah dan sabahat. 

“Perlaksanaan di Kelantan utk menangguhkan perniagaan dr jam 8.30 malam sehingga 10.00 malam adalah sesuatu yg tidak bercanggah dgn adat Rasulullah, sahabat dan sepanjang pemerintahan Islam di zaman khalifah justeru ia mengandungi waktu solat Isya sekitar 8.30 – 9.00 malam.

Dari segi kesan positif perniagaan, ia memberikan kelegaan kepada peniaga-peniaga yg ingin melaksanaan solat isya dan terawikh berjemaah di masjid. Mereka sebelum ini serba salah antara ingin solat terawikh di masjid maka terpaksa tinggalkan premis atau meneruskan perniagaan maka terpaksa tingalkan terawikh berjemaah di masjid,”
jelasnya.

Bagaimanapun kenyataan Ustaz Zaharuddin itu menimbulkan pertelingkahan di sosial media, apabila majoriti netizens menyatakan bantahan di ruangan komen atas hantarannya itu.

Penunggang agama!

Zahar1 1 - Sokong Larangan Tutup Kedai Mkn Waktu Terawikh, Menantu Tuan Guru Dicop Penunggang Agama.

Solat fardhu dan sunat sama ke?

Zahar2 - Sokong Larangan Tutup Kedai Mkn Waktu Terawikh, Menantu Tuan Guru Dicop Penunggang Agama.

Lebih sokong Ustaz Nik Abduh..

Zahar3 - Sokong Larangan Tutup Kedai Mkn Waktu Terawikh, Menantu Tuan Guru Dicop Penunggang Agama.

Untuk rekod, sebelum ini kem Ustaz Zaharuddin dianggap sbg dalang utama dlm membocorkan audio yg memetik percakapan Ustaz Nik Abduh ‘PAS blh terima wang UMNO’.

Susulan penyebaran rakaman itu, Ustaz Nik Abduh dan PAS menerima kecaman dan impak teruk dr pelbagai pihak sehingga dianggap memakan wang rasuah (dibayangkan terima wang UMNO utk menutup kemungkaran dan bersubahat) dan wang hasil 1MDB.

Justeru itu melihatkan kepada respon segera Ustaz Zaharuddin terhadap pandangan Ustaz Nik Abduh, pelbagai spekulasi dibayangkan oleh netizens. 

Ini penjelasan penuh Ustaz Zaharuddin.

MENJAWAB KRITIKAN USTAZ NIK ABDUH TENTANG PERLAKSANAAN TANGGUH PERNIAGAAN WAKTU ISYA DI KELANTAN.

1. Dari segi ruh perlaksanaan.

Perlaksanaan menutup premis perniagaan sementara waktu dr jam 8 30 malam – 10 00 malam adalah sesuatu yg baik dan bertepatan dgn ruh perlaksanaan syariat di zaman nabi dan sahabat R.A. Ketika menafsirkan surah An-Nur ayat 37, Ibnu abbas berkata: “mereka-mereka itu adalah orang-orang yg mencari kelebihan dan redha Allah swt, mereka melakukan transaksi jual dan beli. Apabila mereka mendengar azan, mereka melepaskan apa yg ada di tangan mereka dan mereka terus menuju ke masjid dan bersolat. Ayat surah An-Nur berbunyi:
رِجَالٌ لَّا تُلْهِيهِمْ تِجَارَةٌ وَلَا بَيْعٌ عَن ذِكْرِ اللَّهِ
(Ibadat itu dikerjakan oleh) orang-orang yg kuat imannya yg tidak dilalaikan oleh perniagaan atau berjual beli drpada menyebut serta mengingati Allah dan mendirikan sembahyang serta memberi zakat – An-Nur: 37.

Perniagaan dihentikan waktu solat selepas itu bukan sahaja dilakukan secara sukarela individu (sebagaimana peringkat awal), bahkan ianya adalah sesuatu yg sabit gesaan penangguhannya perniagaan di zaman Rasulullah dan diikuti oleh para Khulafa Ar-Raasyidun R.A. Perlaksanaan di Mekah pd hari ini bukan inisiatif keluarga As-Saud atau kerajaan Saudi, tetapi ia adalah adat turun temurun sejak drpada zaman Rasulullah saw.

Perlaksanaan di Kelantan utk menangguhkan perniagaan dr jam 8 30 malam sehingga 10 00 malam adalah sesuatu yg tidak bercanggah dgn adat Rasulullah, sahabat dan sepanjang pemerintahan Islam di zaman khalifah justeru ia mengandungi waktu solat Isya sekitar 8 30 – 9 00 malam.
Dari segi kesan positif perniagaan, ia memberikan kelegaan kepada peniaga-peniaga yg ingin melaksanaan solat isya dan terawikh berjemaah di masjid. Mereka sebelum ini serba salah antara ingin solat terawikh di masjid maka terpaksa tinggalkan premis atau meneruskan perniagaan maka terpaksa tingalkan terawikh berjemaah di masjid.

2. Melegakan mereka yg mementingkan ibadat sama ada mereka peniaga atau pembeli.

Dengan keputusan kerajaan Kelantan ini, semua mereka mempunyai keselarasan masa, solat beramai-ramai dahulu kemudian mula berniaga bg peniaga dan mula membeli bg pembeli. Yg berniaga tak terkejar ke premis takut terlepas pelanggan dan pembeli pula tak terkejar ke kedai-kedai takut tak sempat membeli.

3. Hadis yg digunakan sbg hujah membangkang perlaksanaan kerajaan Kelantan.

Dari segi hadis yg dinukilkan oleh YB Ustaz Nik Abduh tersebut, ia menyokong perlaksanaan kerajaan Kelantan berbanding cadangan YB Ustaz Nik Abduh supaya ia ditarikh balik.

Hadis yg diriwayatkan oleh Ibn Maajah sbgmana ditafsirkan di dlm kitab Mirqaat Al-Mafaatih bahawa maksud diharamkan itu ialah diharamkan drpada drpada bertemu dgn malam lailatul qadar. Di dlm syarah tersebut menyebut: “(1 malam Lailatul Qadar) adalah malam yg tidak jelas (jatuh malam ke berapa) drpada malam-malam Ramadhan. Maka hendaklah kamu dirikan ibadat (qiam) pd semua malamnya (bukan secara bercerap dan berpilih) dgn harapan salah satu ibadatnya bertepatan dgn malam Lailatul Qadar (yang hanya berlaku 1 malam tetapi kebaikannya adalah menyeluruh). Lafaz hadis menyebut: “Barangsiapa yg diharamkan (bertemu malam lailatul qadar)” adalah bermaksud diharamkan bertemu kebaikan Lailatul Qadar, berbetulan ibadat dgn malam tersebut serta terhalang utk melakukan Qiamullail pd malamnya, maka ia terhalang drpada kebaikan keseluruhannya. – (Hasyiah Mirqaat Al-Mafaatih).

Jadi maksud haram di situ bukan kerajaan mengharamkan orang berniaga, tetapi haram di di dlm hadis tersebut memaksudkan dgn makna terhalang atau dihalang oleh Allah swt seperti tertidur, tersibuk dgn perniagaan, datang urgency yg lain menyebabkan tidak blh bersolat dan berqiamullail dan seumpamanya. Ini maksud diharamkan di dlm hadis tersebut.

Maksud kebaikan di dlm hadis itu pula ialah kebaikan malam lailatul qadar, bukan kebaikan keuntungan perniagan yg halal tanpa menafikan keuntungan perniagaan adalah kebaikan, tetapi ia bukan maksud hadis tersebut. Bahkan tanpa dinafikan, Bersama isteri juaga adalah kebaikan, tetapi kebaikan ini ditinggalkan oleh Nabi dan para sahabat apabila tiba 10 akhir bln Ramadhan.

Jadi kesimpulannya, tindakan kerajaan Kelantan itu lebih menepati hadis yg dibaca oleh YB Nik Abduh berbanding hujah sebaliknya. – 8 Mei 2019.

Loading...

Tags: #Agama #Dicop #Guru #kedai #Larangan #Menantu #Penunggang #Sokong #Terawikh #Tuan #tutup #Waktu

author
Author: 
  Artis Mualaf Ini Dikabarkan Kembali Masuk Kristen, Namun Akhirnya Dimakamkan Secara Islam!
  slidegossip.com – Aktor Johny Indo telah meninggal dunia. Namun sebelum dimakamkan sempat terjadi
  Artis Mualaf Ini Dimakamkan Secara Islam Tapi Memakai Peti, Ini Hukumnya Dlm Islam!
  slidegossip.com – Jenazah aktor yg sempat jadi mualaf, Johny Indo, awalnya ingin dimakamkan
  Salah Satu Aktor Termahal? Stefan William Dibayar Rp 50 Juta Utk 1 Episode Sinetron?
  slidegossip.com – Seiring kesuksesan dan popularitas yg diraihnya, aktor tampan Stefan William kini
  Tak Sesuai Paspor, Lucinta Luna Ditahan di Rusia Karena Berpenampilan Seperti Perempuan?
  slidegossip.com – Kabar terbaru datang dr artis sensasional Lucinta Luna. Baru-baru ini, seperti

  Comments are closed.