Setahun Sbg Seorang Guru Sbgmana Digambarkan Dlm Siri “The Walking Dead”

guruBwalkingBdead - Setahun Sbg Seorang Guru Sbgmana Digambarkan Dlm Siri "The Walking Dead"

Mengharungi setahun persekolahan kadang-kadang dpt digambarkan seperti berperang dgn zombie. Mujurlah murid-murid ni tidak sekejam makhluk pemakan otak tersebut…syukur!

Berikut kami cuba gambarkan bagaimana perjalanan setahun persekolahan oleh guru drpada perpektif watak-watak drama bersiri yg popular “The Walking Dead”.

1. Setelah berperah otak menyusun jadual waktu guru-guru, dan kemudian apa yg dpt hanyalah rungutan ketidakadilan jumlah waktu mengajar.

via GIPHY

Oiii…ingat senang ke nak susun jadual! Ingat senang nak puaskan hati semua orang??? Tu belum bilangan guru yg tak cukup, guru bukan opsyen…Cubaan yg terbaik adalah berlapang dada, hati kena kering…

2. Hari-hari terakhir sebelum Cuti Pertengahan Thn.

via GIPHY
Dah nak cuti ni, tiba-tiba ada aja panggilan mesyuarat lah, kursus lah, program peringkat PPD, JPN lah. Namun begitu, cikgu-cikgu masih mampu mengawal kewarasan mereka walaupun sibuk dgn PLC, lesson plan, tanda kertas. Memang gila, tapi perjalanan thn itu tetap berlangsung dgn kegembiraannya tersendiri.
3. Tatkala berjaya mengharungi pertengahan persekolah sehingga ke hujungnya.
via GIPHY
Anda berjaya mengharungi separuh perjalanan kehidupan seorang guru setakat ini! Kertas ujian selesai ditanda, markah selamat sudah di key-in, murid pun sudah pulang, sekolah kembali sunyi utk seketika. Anda tersenyum puas setakat pertengahan thn ini…

4. Setelah kembali drpada Cuti Pertengahan Thn, terpaksa ulang benda yg sama sekali lagi.

via GIPHY
Seperti biasa, murid yg kembali selepas cuti akan terlupa beberapa perkara penting yg terpaksa diulang suara semula. Terpaksa pula mengambil masa dua tiga hari utk mengulang perkara yg sama…

5. Anda menyedari tiada lagi cuti selepas ini terutama guru Thn 6 utk UPSR

via GIPHY
Selepas cuti pertengahan thn, guru thn 6 akan mula kelam kabut dgn calon-calong UPSR mereka. Silibus dipastikan telah pun selesai utk persediaan ulang kaji dan latih tubi utk murid masing-masing.

6. Tatkala pentadbir mula berbunyi utk memantau PdP bg penilaian akhir thn.

via GIPHY
Jarang sangat berlaku, selalunya tetiba ja ada markah. Kadang-kadang penilaian sambil lalu aja, intai kot tingkap pun ada. Tapi bila berlaku ketika anda dan murid sedang dlm pdp yg menyeronokkan, rasa hati berbunga-bunga sekali utk menjemput mereka masuk ke kelas anda.

7. Apabila murid mula mengerumuni anda utk meminta ‘markah kesian’ utk keputusan ujian mereka.

via GIPHY
Nasib la kalau korang dpt cikgu yg kedekut markah kan…

8. Tatkala Cuti Hujung Thn kunjung tiba…

via GIPHY
Anda telah mulakan thn persekolahan dgn perancangan yg hebat, kelas yg penuh dgn murid-murid pelbagai kerenah, dan pasukan guru yg terbaik. Ada murid yg yg bakal meninggalkan sekolah, akan tiba batch yg baru. Ada juga guru yg bakal bertukar sekolah, dan kepada yg masih gagah dan gigih utk memulakan thn persekolahan yg baru. Dan utk itu…anda layak meraikannya!


Loading...

Tags: #Dead #digambarkan #Guru #Sbgmana #Seorang #Setahun #Siri #Walking

author
Author: 
    Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
    slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
    Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
    slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
    Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
    slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
    ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
    slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

    Leave a reply "Setahun Sbg Seorang Guru Sbgmana Digambarkan Dlm Siri “The Walking Dead”"