Semakan kurikulum berkaitan teknologi dan industri setiap thn – Maszlee

mASZLEE 1 - Semakan kurikulum berkaitan teknologi dan industri setiap thn - Maszlee

PUTRAJAYA – Semakan dan penambahbaikan terhadap kurikulum berkaitan bidang teknologi dan industri di universiti akan dilakukan secara thnan, kata Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik.

Beliau berkata, berbanding semakan kurikulum secara berkala bg tempoh yg agak panjang sekarang, semakan secara thnan melalui kerjasama Kementerian Pendidikan dan pihak industri akan berupaya mempersiapkan graduan yg bersifat ‘industry-ready’ dan mengikuti perkembangan terkini.

Menurutnya, ada antara graduan bidang pemprograman dan perakaunan tidak diterima bekerja kerana perisian yg mereka belajar di universiti sudah ketinggalan dan tidak mengikuti perkembangan terkini.

“Sebagai contoh aplikasi IOS, mereka (graduan) tidak pernah didedahkan teknologi seperti itu di universiti, jadi kita tidak mahu perkara ini terus berlaku,” katanya ketika merasmikan Kolokium Pendidikan Revolusi Industri 4.0 (IR 4.0) di sini hari ini.

Dalam pd itu, Maszlee berkata, beberapa bidang Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) berasaskan IR 4.0 telah dibangunkan antaranya Diploma Kejuruteraan Elektrik (Kawalan) dan Diploma Kejuruteraan Elektrik (Komputer).

“Pada masa hadapan adalah diharapkan sistem pendidikan TVET berupaya melahirkan graduan utk pulang ke kampung dan membangunkan industri pertanian berasaskan teknologi dan IR 4.0,” katanya.

Maszlee dlm ucapannya turut menyentuh mengenai perkembangan teknologi yg turut menimbulkan masalah siber buli yg menjadi fenomena global ketika ini.

“Kita lihat siber buli ini sbg satu jenayah yg mana kita lihat ramai yg menghadapi tekanan kerana siber buli. Ini adalah akhlak terburuk dan merupakan sesuatu yg masyarakat patut jauhi,” katanya.

Menegaskan kementeriannya akan melaksanakan kempen penerapan nilai-nilai murni secara berterusan, Maszlee berkata: “Kita mahu pastikan rakyat kita mempunyai nilai integriti yg tinggi yg mana selain menggunakan teknologi kita juga ingin rakyat kita ada akhlak yg tinggi.” – Bernama


Loading...

Tags: #Berkaitan #Industri #Kurikulum #Maszlee #Semakan #Setiap #Teknologi

author
Author: 
  Sudah Ditonton 18 Juta Viewers, Lagu ‘Keke Bukan Boneka’ Dihapus Dari YouTube! Rinni Wulandari Dihujat!
  slidegossip.com – Lagu ‘Keke Bukan Boneka’ yg dibawakan oleh yg dibawakan oleh YouTuber
  Dibongkar Abash! Ternyata Begini Kondisi Lucinta Luna di Dlm Penjara! Duh, Kok Jadi Gak Tega Ya!
  slidegossip.com – Sekian lama hilang dr pemberitaan karena sedang berada di dlm penjara,
  Terancam Hukuman 12 Thn Penjara, Kini Ferdian Paleka Malah Dibebaskan! Ternyata Ini Penyebabnya!
  slidegossip.com – Baru-baru ini masyarakat tanah air dikejutkan dgn kemunculan video yg memperlihatkan
  Gak Nyangka! Bersahabat 11 Thn, Andre Taulany Malah Lakukan Ini Saat Sule Pinjam Uang Buat Bayar Hutang!
  slidegossip.com – Presenter dan komedian Sule diketahui sudah 11 thn menjalin persahabatan dgn

  Comments are closed.