Semakan kurikulum berkaitan teknologi dan industri setiap thn – Maszlee

Loading...

mASZLEE 1 - Semakan kurikulum berkaitan teknologi dan industri setiap thn - Maszlee

PUTRAJAYA – Semakan dan penambahbaikan terhadap kurikulum berkaitan bidang teknologi dan industri di universiti akan dilakukan secara thnan, kata Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik.

Beliau berkata, berbanding semakan kurikulum secara berkala bg tempoh yg agak panjang sekarang, semakan secara thnan melalui kerjasama Kementerian Pendidikan dan pihak industri akan berupaya mempersiapkan graduan yg bersifat ‘industry-ready’ dan mengikuti perkembangan terkini.

Menurutnya, ada antara graduan bidang pemprograman dan perakaunan tidak diterima bekerja kerana perisian yg mereka belajar di universiti sudah ketinggalan dan tidak mengikuti perkembangan terkini.

“Sebagai contoh aplikasi IOS, mereka (graduan) tidak pernah didedahkan teknologi seperti itu di universiti, jadi kita tidak mahu perkara ini terus berlaku,” katanya ketika merasmikan Kolokium Pendidikan Revolusi Industri 4.0 (IR 4.0) di sini hari ini.

Dalam pd itu, Maszlee berkata, beberapa bidang Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) berasaskan IR 4.0 telah dibangunkan antaranya Diploma Kejuruteraan Elektrik (Kawalan) dan Diploma Kejuruteraan Elektrik (Komputer).

“Pada masa hadapan adalah diharapkan sistem pendidikan TVET berupaya melahirkan graduan utk pulang ke kampung dan membangunkan industri pertanian berasaskan teknologi dan IR 4.0,” katanya.

Maszlee dlm ucapannya turut menyentuh mengenai perkembangan teknologi yg turut menimbulkan masalah siber buli yg menjadi fenomena global ketika ini.

“Kita lihat siber buli ini sbg satu jenayah yg mana kita lihat ramai yg menghadapi tekanan kerana siber buli. Ini adalah akhlak terburuk dan merupakan sesuatu yg masyarakat patut jauhi,” katanya.

Menegaskan kementeriannya akan melaksanakan kempen penerapan nilai-nilai murni secara berterusan, Maszlee berkata: “Kita mahu pastikan rakyat kita mempunyai nilai integriti yg tinggi yg mana selain menggunakan teknologi kita juga ingin rakyat kita ada akhlak yg tinggi.” – Bernama

Loading...

Tags: #Berkaitan #Industri #Kurikulum #Maszlee #Semakan #Setiap #Teknologi

author
Author: 
  Sindir Artis yg Suka Pamer Isi ATM? Tamara Bleszynski: Receh, Sangat Memalukan!
  slidegossip.com – Belakangan ini byk artis-artis yg ikut-ikutan membongkar isi saldo di ATM
  Bibir Bengkak, Barbie Kumalasari Disantet? Mbah Mijan: Dari Orang yg Ditolak Cintanya!
  slidegossip.com – Kabar mengejutkan datang dr Barbie Kumalasari. Baru-baru ini bibir Barbie Kumalasari
  Elaun Perjalanan Kenderaan (EPK) Penjawat Awam Dinaikkan
  Melalui satu siaran bertrikh 12 November 2019, adalah dimaklumkan bahawa Kementerian Kewangan telah
  Lepas Hijab Karena Pindah Agama? Intan Hardja: Saya Lahir Muslim, Mati pun Muslim!
  slidegossip.com – Intan Hardja rupanya masih belum mau bicara byk tentang alasan keputusannya

  Comments are closed.