Sekolah “tanpa tunai” dlm perancangan KPM – Maszlee

1 11 - Sekolah "tanpa tunai" dlm perancangan KPM - Maszlee

PUTRAJAYA 28 Mac – Kementerian Pendidikan kini dlm perancangan utk memperkenalkan program sekolah tanpa tunai (cashless school) di sekolah-sekolah di negara ini.

Menterinya, Dr. Maszlee Malik berkata, inisiatif tersebut digerakkan melalui usahasama antara kementerian dan Bank Simpanan Nasional (BSN).

“Program sekolah tanpa tunai kini dlm perancangan kita yg mana ia melibatkan usahasama kita dgn BSN. Dan tadi kita mendapat persepakatan dasar yg mana kita akan adakan projek rintis sekolah terpilih.

“Sekarang ini memang ada sekolah yg seperti ke arah tanpa tunai contohnya di Sekolah Kebangsaan Bukit Lanjan. Jadi kini kita hendak memperkembangkan itu di sekolah-sekolah lain juga,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyempurnakan Majlis Anugerah Skim Galakan Simpanan Pelajar (SGSP) 2019 di sini hari ini.

Maszlee menambah, kementerian dgn kerjasama BSN sedang giat mengalakkan budaya menabung dan mewujudkan kesedaran literasi kewangan dlm kalangan murid.

Menurut beliau, Skim Galakan Simpanan Pelajar (SGSP) merupakan salah satu usaha tanggungjawab sosial korporat (CSR) BSN dan kementerian bg mendidik pelajar agar bersikap berhemah dlm berbelanja serta mempersiapkan diri utk masa hadapan sejajar pepatah ‘menyediakan payung sebelum hujan’.

“Antara jalan keluar dr kemelut kemiskinan seperti disebut oleh pihak Jupiter Securities pd 2016 adalah bg keluarga berpendapatan rendah (B40) dan pendapatan sederhana (M40) utk menabung dan juga mempunyai kesedaran literasi kewangan,” katanya.

2 6 - Sekolah "tanpa tunai" dlm perancangan KPM - Maszlee
3 6 - Sekolah "tanpa tunai" dlm perancangan KPM - Maszlee

Dalam pd itu, ketika berucap pd majlis berkenaan, Maszlee berkata, menerusi sekolah tanpa tunai, murid dan pelajar juga dpt bebas drpada risiko kehilangan atau kecurian wang.

Mungkin pd suatu masa nanti, kata beliau, teknologi membayar hanya menerusi pengesanan Kod Maklum Balas Pantas (Kod QR) sahaja.

“Mungkin nanti dlm masa cucu kita nanti, pembayaran menggunakan pengecaman wajah. Oleh itu, BSN perlu bersedia ke arah itu manakala kementerian juga perlu meneliti langkah berkenaan,” katanya.

Sumber – UTUSAN ONLINE

Loading...

Tags: #Maszlee #Perancangan #Sekolah #TANPA #Tunai

author
Author: 
  Soalan murid nakal ini buat gurunya hiba…
  Gambar hiasan Untuk renungan kita bersama *Hari Ini Saya Baik, Nanti Cikgu Beritahu
  5 Artis Ini Pernah Lakukan Hal Jorok? No 3 Pipis di Westafel, No 5 BAB di Celana Saat Konser!
  slidegossip.com – Artis itu juga manusia loh. Sama seperti yg lain, mereka juga
  Husnul Khatimah? 3 Artis Indonesia Ini Meninggal Usai Shalat, No 3 Masih Pakai Mukena!
  slidegossip.com – Jodoh, rezeki sehinggal ajal adalah rahasia Yg Maha Kuasa. Tak ada
  3 Artis Terkenal Indonesia Ini Mati Meninggalkan Hutang, No 3 Ketakutan dan Bunuh Diri?
  slidegossip.com – Umur manusia memang sudah ditentukan oleh yg Maha Kuasa. Tuhan bisa

  Comments are closed.