Sekolah “tanpa tunai” dlm perancangan KPM – Maszlee

1 11 - Sekolah "tanpa tunai" dlm perancangan KPM - Maszlee

PUTRAJAYA 28 Mac – Kementerian Pendidikan kini dlm perancangan utk memperkenalkan program sekolah tanpa tunai (cashless school) di sekolah-sekolah di negara ini.

Menterinya, Dr. Maszlee Malik berkata, inisiatif tersebut digerakkan melalui usahasama antara kementerian dan Bank Simpanan Nasional (BSN).

“Program sekolah tanpa tunai kini dlm perancangan kita yg mana ia melibatkan usahasama kita dgn BSN. Dan tadi kita mendapat persepakatan dasar yg mana kita akan adakan projek rintis sekolah terpilih.

“Sekarang ini memang ada sekolah yg seperti ke arah tanpa tunai contohnya di Sekolah Kebangsaan Bukit Lanjan. Jadi kini kita hendak memperkembangkan itu di sekolah-sekolah lain juga,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyempurnakan Majlis Anugerah Skim Galakan Simpanan Pelajar (SGSP) 2019 di sini hari ini.

Maszlee menambah, kementerian dgn kerjasama BSN sedang giat mengalakkan budaya menabung dan mewujudkan kesedaran literasi kewangan dlm kalangan murid.

Menurut beliau, Skim Galakan Simpanan Pelajar (SGSP) merupakan salah satu usaha tanggungjawab sosial korporat (CSR) BSN dan kementerian bg mendidik pelajar agar bersikap berhemah dlm berbelanja serta mempersiapkan diri utk masa hadapan sejajar pepatah ‘menyediakan payung sebelum hujan’.

“Antara jalan keluar dr kemelut kemiskinan seperti disebut oleh pihak Jupiter Securities pd 2016 adalah bg keluarga berpendapatan rendah (B40) dan pendapatan sederhana (M40) utk menabung dan juga mempunyai kesedaran literasi kewangan,” katanya.

2 6 - Sekolah "tanpa tunai" dlm perancangan KPM - Maszlee
3 6 - Sekolah "tanpa tunai" dlm perancangan KPM - Maszlee

Dalam pd itu, ketika berucap pd majlis berkenaan, Maszlee berkata, menerusi sekolah tanpa tunai, murid dan pelajar juga dpt bebas drpada risiko kehilangan atau kecurian wang.

Mungkin pd suatu masa nanti, kata beliau, teknologi membayar hanya menerusi pengesanan Kod Maklum Balas Pantas (Kod QR) sahaja.

“Mungkin nanti dlm masa cucu kita nanti, pembayaran menggunakan pengecaman wajah. Oleh itu, BSN perlu bersedia ke arah itu manakala kementerian juga perlu meneliti langkah berkenaan,” katanya.

Sumber – UTUSAN ONLINE


Loading...

Tags: #Maszlee #Perancangan #Sekolah #TANPA #Tunai

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Comments are closed.