Sekolah kebangsaan resah kekurangan dana

PhotoGrid 1549289556837 1 - Sekolah kebangsaan resah kekurangan dana

SETELAH sebulan sesi persekolahan dibuka pd thn ini, pelbagai kisah membabitkan sekolah, pelajar, ibu bapa, masyarakat dan pihak berkaitan masih kedengaran.

Antara topik hangat ketika ini ialah sumbangan yuran Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG). Sepanjang bln Januari lalu, pasti byk sekolah yg telah mengadakan mesyuarat PIBG.

Saya juga berkesempatan menghadirinya, tetapi sambutan ibu bapa amat menyedihkan apabila bila­ngan guru lebih ramai hadir berbanding ibu bapa.

Sepatutnya, mesyuarat PIBG menjadi medan ibu bapa utk mendekatkan diri dgn pihak sekolah dan mengetahui perjalanan persekolahan anak-anak masing-masing. Ketika itu, pihak sekolah dan PIBG akan berkongsi perancangan mereka selain menyatakan kekangan atau bantuan yg diperlukan drpada ibu bapa atau masyarakat sekeliling.

Hubungan erat ibu bapa dan guru mampu membantu pihak sekolah menjalankan pelbagai aktiviti demi kebaikan anak-anak kita. Jika, sambutan drpada ibu bapa mengecewakan, pasti pihak sekolah pening utk melaksanakan program atau aktiviti yg telah dirancang.

Selain itu, ketidakhadiran ibu bapa juga pasti akan timbul isu-isu berbangkit terutamanya enggan membayar sumbangan yuran PIBG. Sedangkan, sumbangan tersebut yg kadarnya berbeza mengikut sekolah adalah bg membantu pihak sekolah utk membeli kertas atau peralatan lain utk kegunaan anak-anak kita.

Bagi mereka yg kurang mampu sebaiknya berjumpa dan berbincang dgn pihak sekolah dan mereka yg berkemampuan pula janganlah culas membayar kerana ia adalah utk kebaikan anak-anak bukannya utk para guru menggunakan duit itu sewenang-wenangnya.

Walaupun begitu, pihak sekolah tidak perlulah mewajibkan pembayaran yuran PIBG dan pembayaran tersebut perlu dijelaskan atas sifat tanggungjawab ibu bapa dan kesedaran mereka sendiri.

Sementara itu, byk sekolah telah menganjurkan aktiviti merentas desa di peringkat sekolah malah peringkat daerah juga ada yg telah berlangsung. Beberapa minggu lagi, pihak sekolah pasti sibuk utk me­nganjurkan pula sukan sekolah.

Isunya adalah masalah kekurangan dana dan guru-guru merungut Bayaran Bantuan Tambahan Persekolahan (BBTP) dipotong sehingga 50 peratus. BBTP adalah utk kegunaan kokurikulum, kertas ujian dlman, sukan sekolah thnan dan kegiatan Pendidikan Islam serta Moral.

Saya dimaklumkan sebelum ini terdapat sekolah yg menerima RM7,000 dipotong menjadi RM5,000 sahaja. Keadaan itu menyebabkan pihak sekolah pe­ning memikirkan cara utk menganjurkan sukan sekolah terutamanya sekolah kebangsaan yg kurang murid.

Mahu tidak mahu, guru-guru terpaksa menadah muka meminta bantuan ibu bapa utk menderma. Jika kawasan berkenaan dihuni ibu bapa berpendapatan tinggi, ia pasti dpt meringankan beban sekolah, namun ia bukan tugas mudah.

Begitu juga, pihak sekolah dikatakan tidak lagi mendapat bantuan drpada ahli politik di kawasan berkenaan dan terpaksa mendapatkan sumbangan drpada pihak korporat atau ahli perniagaan.

Justeru, diharapkan pihak kerajaan melihat kebajikan di sekolah kebangsaan kerana bg saya aktiviti sukan juga amat penting dlm pembangunan pelajar di negara ini.

Sumber: Nasri Jalamaludin Kosmo!


Loading...

Tags: #Dana #kebangsaan #Kekurangan #resah #Sekolah

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Leave a reply "Sekolah kebangsaan resah kekurangan dana"