Sarawak negeri pertama ajar Sains, Matematik dlm Bahasa Inggeris di sekolah rendah – Maszlee

E358BAC2 10CA 471D AEF3 2AF255BFEF01 - Sarawak negeri pertama ajar Sains, Matematik dlm Bahasa Inggeris di sekolah rendah - Maszlee
Imej hisan via KPM

KUCHING 24 April – Sarawak menjadi negeri pertama akan melaksanakan pengajaran subjek Matematik dan Sains dlm bahasa Inggeris bg sekolah rendah di negeri itu, kata Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik.

Beliau berkata, kerajaan negeri itu juga akan membantu Kementerian Pendidikan dr segi pelaksanaan serta melatih guru-guru mengajar kedua-dua subjek itu dlm bahasa Inggeris.


“Insiatif oleh kerajaan negeri, Jabatan Pendidikan Negeri dan beberapa universiti di Sarawak akan memastikan guru-guru mendapatkan latihan menyeluruh dlm bahasa Inggeris,” katanya.

Beliau berkata perkara tersebut merupakan antara isu yg dibincangkan semasa mengadakan kunjungan hormat kepada Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg di Wisma Bapa Malaysia di sini, hari ini.

Hadir sama, Menteri Pendidikan, Sains dan Penyelidikan Teknologi, Datuk Seri Michael Manyin Jawong dan Pengarah Pendidikan Negeri Sarawak, Dr Azhar Ahmad.


Berkaitan dgn bayaran kontra RM1 bilion utk membaik pulih sekolah daif di Sarawak seperti dipersetujui sebelum ini, Maszlee berkata pelaksaaan rancangan itu akan dibincangkan secara terperinci dgn ketua menteri itu.

Sementara itu, Manyin berkata kerajaan negeri telah mengendalikan kursus utk mengajar Matematik dan Sains dlm bahasa Inggeris melibatkan lebih 400 guru sekolah rendah pd thn ini.

“Beberapa drpada guru tersebut akan menjadi tenaga pengajar kepada guru-guru di peringkat daerah masing-masing dan kerajaan negeri telah berbincang dgn universiti tempatan utk melatih guru-guru kita dgn inisiatif tersebut dibiayai oleh kerajaan negeri,” katanya.- BERNAMA


Loading...

Tags: #Ajar.. #BAHASA #Inggeris #Maszlee #Matematik #Negeri #Pertama #Rendah #SAINS #Sarawak #Sekolah

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Comments are closed.