Salah faham kerangka asas CEFR di kalangan guru, ibu bapa

Loading...

common european framework of reference for languages 5 638 1 - Salah faham kerangka asas CEFR di kalangan guru, ibu bapa
CEFR tu apa? (Part 1)

I’m going to start a series of Facebook entries to address CEFR, CEFR-aligned curriculum and anything related to the English language curriculum.

Tujuannya utk menjelaskan pelbagai isu salah faham berkenaan Kurikulum B. Inggeris yg dijajarkan kepada CEFR. Ditulis utk parents dan guru-guru yg masih belum betul faham mengenai kurikulum ini.

Before we start.

Disclaimer: Although I work at the Curriculum Development Division, my personal view does not represent CDD or the MoE. I will try to address questions related to my post, but if I don’t, feel free to reach out to CDD using the official channel. The aim of the posts is just to clarify and explain the current policy undertaken by the MoE to improve English language education in Malaysia. So many hardworking people are behind this policy, so I don’t want ignorance undermines all the hardwork that have been put years ago. If you are quite new to my style of writing, get used to it. Saya selalu guna dua bahasa dan loghat nogoghi wherever possible.

Disclaimer: Walaupun saya bekerja di Bahagian Pembangunan Kurikulum (BPK), pendapat peribadi saya tidak mewakili BPK atau KPM. Saya akan cuba utk menjawab persoalan berkaitan dgn nota yg ditulis, tetapi jika tidak dijawab, anda blh bertanyakan soalan kepada BPK melalui portal BPK. Tujuan nota ini ditulis hanya utk menjelaskan polisi terkini berkaitan penambahbaikan mata pelajaran Bahasa Inggeris di Malaysia. Terlalu ramai mereka-mereka yg berkerja keras di belakang tabir, jadi saya tidak mahu kejahilan sesetengah pihak menjejaskan kerja yg telah berlangsung sejak bertahun yg lps. Jika anda masih baru mengikuti nota saya, mcm ni lah stail penulisan saya. Saya selalu menggunakan dua bahasa dan loghat negeri saya.

CEFR tu apokobondo?

CEFR (Sebutan: Sii-Ee-Eff-Arrr, bukan sifer), atau Common European Framework of Reference for Languages itu adalah sebuah kerangka rujukan yg digunakan sbg penanda aras utk 4 skill bahasa, iaitu Listening, Speaking, Reading and Writing.

Digunakan utk apa-apa bahasa pun. English, Spanish, Korean, Japanese, Greek.

Salah faham mengenai CEFR:

1) Ramai yg mengatakan bahawa ‘CE’ dlm ‘CEFR’ tu merujuk kepada Cambridge English. Tak betul, okay.
2) Ada juga yg mengatakan ‘E’ dlm CEFR tu merujuk kepada English. Tak pun Exam. Juga tidak betul.
3) Ramai pulak yg kata CEFR tu exam mcm IELTS. Juga tidak betul.
4) Ada yg kata CEFR tu susah. Sangat juga tidak betul.
5) Ada pulak yg kata CEFR tu utk British English je. Pun tak betul.

Dah tu apa yg betul?

1) CEFR tu cuma menyatakan apa sorang pelajar tu blh lakukan (boleh berkomunikasi) mengikut tahap-tahap menggunakan ‘can-do’ statements.

Contohnya:
I can introduce myself and family members.
I can understand almost everything I heard with ease.

2) CEFR mempunyai 6 tahap

Tahap paling basic (rendah): A1 dan A2
Tahap sederhana: B1 dan B2
Tahap paling tinggi: C1 dan C2

A1 dan A2

Pada tahap ini, seorang pelajar bahasa blh menggunakan bahasa yg dipelajari utk berkomunikasi mengenai diri sendiri, family, rakan-rakan dan keperluan mereka. Tahap ini tahap yg basic, biasanya pelajar itu blh menjawab soalan yg basic jugak. Kadang-kadang, bila cakap dgn pelajar tu, dia tak faham sangat, jadi you kena cakap slow-slow bg paham (mcm cara you all berkomunikasi dgn pekerja asing kat pam minyak tu la)

Contoh-contoh ayat pelajar yg masih di A levels:

– What is your name? I’m Azmira.
– Mu duduk mano?
– Sey duk samo omak, abah ngan adek sey.
– Puhuisitteko hieman hitaammin? (Finnish: Blh cakap pelan sikit?)

B1 dan B2

Pada tahap ini, pelajar itu blh menggunakan bahasa yg dipelajari utk berkomunikasi mengenai pelbagai jenis topik, contohnya mengenai percutian mereka, minat dan hobi, bercerita mudah, memberi direction atau arahan, dan beri pendapat. Pelajar tahap B blh berkomunikasi dgn agak lancar.

Contoh-contoh ayat pelajar B levels:
– I think I would like to get some donuts before I go to school today.
– To get to the mosque, turn left, go straight for about 100m and then turn another left.
– Pd masa lapang, saya suka melawat muzium. Muzium kegemaran saya adalah muzium seni Islam kerana bahan pamerannya yg berkualiti.

C1 dan C2

Pada tahap ini, pelajar bahasa itu sudah sangat mahir dan blh berkomunikasi secara kompleks. Pelajar itu blh memberi pendapat menggunakan perkataan yg tepat. Blh present assignment depan kelas kat university menggunakan bahasa dan istilah yg tepat. Blh faham lawak dlm bahasa tersebut.

Contoh-contoh ayat pelajar C levels:
– The proximity of the sensors to the organ or joint they are measuring means they are able to take highly accurate readings.
– What did the DNA say to the other DNA? Do these genes make me look fat?

Ok pahe dok? Rasa-rasa anda kat level mana? (Takde masalah pun if you cakap english bunyi malaysia)

Self-diagnose diri sendiri:
BM – native level
English – C level
Finnish – A level

Part 2 akan menyusul (bila rajin), mengenai kenapa CEFR framework ini bagus dan kurikulum, peperiksaan dan buku teks kita dijajarkan dgn kerangka ini. Stay tuned, acewah.

Sumber: Azmira Amran

Loading...

Tags: #Asas #bapa #CEFR #Faham #Guru #Kalangan #kerangka #SALAH

author
Author: 
    Suami guru hamil ditikam menangis sepanjang pertuduhan dibaca
    Gambar hiasan LELAKI berusia 38 thn yg menikam isterinya yg sarat hamil minggu
    Shalat Sambil Ngobrol, Atta Halilintar Dilaporkan ke Polisi Diduga Nistakan Agama!
    slidegossip.com – Youtuber kondang Atta Halilintar kembali jadi sorotan publik. Kali ini gara-gara
    Bukan Karena Byk Mkn, Wajah Via Vallen Jadi Terlihat Gemuk Ternyata Gara-Gara Ini!
    slidegossip.com – Via Vallen rupanya tak terima kalau perubahan bentuk badannya yg kini
    Setelah Bikin Heboh dgn Postingan Selingkuh, Raul Lemos: Bangkai Ditutupi Tercium Juga!
    slidegossip.com – Raul Lemos kini semakin membuat netizen bertanya-tanya tentang postingan di akun

    Comments are closed.