Rupanya Hanya 1 Daripada 150 Kedai Mamak Di Negeri Sembilan Ada Sijil Halal.

Tahukah anda semalam Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) mengesahkan hanya satu drpada 150 kedai mamak yg beroperasi di negeri itu mempunyai sijil halal Malaysia?

Mamak 1 - Rupanya Hanya 1 Daripada 150 Kedai Mamak Di Negeri Sembilan Ada Sijil Halal.

 
Pengarahnya, Mohd Zaidi Ramli berkata, pihaknya tidak menghalang jika ada pelanggan yg mahu ke restoran terbabit berikutan kedai mamak diminati ramai.

“Hanya satu sahaja yg ada sijil halal Malaysia dan ada sebuah lagi sedang proses permohonan. Pemilikan sijil halal ini penting bg memastikan kualiti penyediaan mknan termasuk kandungan dlm mknan digunakan itu adalah bersih, selamat dan yg penting mengikut syarak.

“Saya tidak kata yg tiada sijil halal itu menggunakan barang-barang haram, tetapi dr segi penyediaan mknan, kualiti kebersihan premis serta bahan apa yg mereka gunakan dlm masakan, kita tidak tahu kerana mereka ini tidak diaudit, berbanding yg ada sijil halal mereka ini sentiasa dipantau dan diaudit penggunaan bahan-bahan masakan, termasuk kebersihan premis,” katanya kepada pemberita.

Dalam pd itu, Zaidi juga menyarankan semua restoran mknan termasuk restoran Melayu yg beroperasi di negeri ini mendapatkan sijil halal bg mengelakkan keraguan pengunjung.

“Walaupun restoran Melayu ini tidak memiliki sijil halal, tetapi kita sudah tahu bahawa mereka ini pasti orang Islam, dan penyediaan mknan juga Insya-ALLAH berlandaskan syarak.

“Tetapi utk menguatkan lagi kualiti jaminan penyediaan mknan dan kebersihan mknan, kita harap semua restoran mknan buat permohonan sijil halal,” jelasnya.


Halal - Rupanya Hanya 1 Daripada 150 Kedai Mamak Di Negeri Sembilan Ada Sijil Halal.


Menurutnya lagi, sepanjang tempoh empat bln pertama thn ini, sebanyak lima aduan diterima jabatan berkenaan mengenai keraguan persijilan halal.

Pemantauan bersama agensi kerajaan yg lain akan dilakukan dr semasa ke semasa utk memastikan premis mknan di negeri ini mempunyai sijil halal, selain meningkatkan kesedaran kepada pengusaha mknan utk mendapatkan sijil halal Malaysia yg sah. – 25 April 2019.

Loading...

Tags: #daripada #Halal #Hanya #kedai #MAMAK #Negeri #rupanya #Sembilan #sijil

author
Author: 
  Salah Satu Aktor Termahal? Stefan William Dibayar Rp 50 Juta Utk 1 Episode Sinetron?
  slidegossip.com – Seiring kesuksesan dan popularitas yg diraihnya, aktor tampan Stefan William kini
  Tak Sesuai Paspor, Lucinta Luna Ditahan di Rusia Karena Berpenampilan Seperti Perempuan?
  slidegossip.com – Kabar terbaru datang dr artis sensasional Lucinta Luna. Baru-baru ini, seperti
  Giliran Deddy Corbuzier Dikecam Petinggi Sunda Empire: Pergi Dari Bumi Atau Dia Mati!
  slidegossip.com – Rangga Sasana selaku petinggi dr Sunda Empire, tak berhenti memberi peringatannya
  Kids’ Big Book of Games
  This book includes all of the puzzle types that you will find in

  Comments are closed.