Rupanya Hanya 1 Daripada 150 Kedai Mamak Di Negeri Sembilan Ada Sijil Halal.

Loading...

Tahukah anda semalam Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) mengesahkan hanya satu drpada 150 kedai mamak yg beroperasi di negeri itu mempunyai sijil halal Malaysia?

Mamak 1 - Rupanya Hanya 1 Daripada 150 Kedai Mamak Di Negeri Sembilan Ada Sijil Halal.

 
Pengarahnya, Mohd Zaidi Ramli berkata, pihaknya tidak menghalang jika ada pelanggan yg mahu ke restoran terbabit berikutan kedai mamak diminati ramai.

“Hanya satu sahaja yg ada sijil halal Malaysia dan ada sebuah lagi sedang proses permohonan. Pemilikan sijil halal ini penting bg memastikan kualiti penyediaan mknan termasuk kandungan dlm mknan digunakan itu adalah bersih, selamat dan yg penting mengikut syarak.

“Saya tidak kata yg tiada sijil halal itu menggunakan barang-barang haram, tetapi dr segi penyediaan mknan, kualiti kebersihan premis serta bahan apa yg mereka gunakan dlm masakan, kita tidak tahu kerana mereka ini tidak diaudit, berbanding yg ada sijil halal mereka ini sentiasa dipantau dan diaudit penggunaan bahan-bahan masakan, termasuk kebersihan premis,” katanya kepada pemberita.

Dalam pd itu, Zaidi juga menyarankan semua restoran mknan termasuk restoran Melayu yg beroperasi di negeri ini mendapatkan sijil halal bg mengelakkan keraguan pengunjung.

“Walaupun restoran Melayu ini tidak memiliki sijil halal, tetapi kita sudah tahu bahawa mereka ini pasti orang Islam, dan penyediaan mknan juga Insya-ALLAH berlandaskan syarak.

“Tetapi utk menguatkan lagi kualiti jaminan penyediaan mknan dan kebersihan mknan, kita harap semua restoran mknan buat permohonan sijil halal,” jelasnya.


Halal - Rupanya Hanya 1 Daripada 150 Kedai Mamak Di Negeri Sembilan Ada Sijil Halal.


Menurutnya lagi, sepanjang tempoh empat bln pertama thn ini, sebanyak lima aduan diterima jabatan berkenaan mengenai keraguan persijilan halal.

Pemantauan bersama agensi kerajaan yg lain akan dilakukan dr semasa ke semasa utk memastikan premis mknan di negeri ini mempunyai sijil halal, selain meningkatkan kesedaran kepada pengusaha mknan utk mendapatkan sijil halal Malaysia yg sah. – 25 April 2019.

Loading...

Tags: #daripada #Halal #Hanya #kedai #MAMAK #Negeri #rupanya #Sembilan #sijil

author
Author: 
  Barbie Kumalasari Ngaku Tarif Endorse nya Ratusan Juta, Netizen: Siapa yg Mau Bayar?
  slidegossip.com – Barbie Kumalasari seolah tak ada hentinya membuat sensasi. Setelah heboh dgn
  Lucinta Luna Dimaki-Maki Raffi Ahmad Sampai Nangis Gara-Gara Rambutan! Settingan?
  slidegossip.com – Kabar mengejutkan datang dr Raffi Ahmad dan Lucinta Luna. Seperti dilansir
  Guru lelaki maut ketika water rafting
  Gambar hiasan via MyAdventureHost GOPENG 15 Sept. – Seorang guru lelaki mati lemas
  8 Tips Lindungi WhatsApp Dari Hacker Nakal
  WhatsApp adalah aplikasi perpesanan terpopuler. Bagaimana tidak, jumlah pengguna aktif blnannya lebih dr

  Comments are closed.