Rupanya Hanya 1 Daripada 150 Kedai Mamak Di Negeri Sembilan Ada Sijil Halal.

Tahukah anda semalam Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) mengesahkan hanya satu drpada 150 kedai mamak yg beroperasi di negeri itu mempunyai sijil halal Malaysia?

Mamak 1 - Rupanya Hanya 1 Daripada 150 Kedai Mamak Di Negeri Sembilan Ada Sijil Halal.

 
Pengarahnya, Mohd Zaidi Ramli berkata, pihaknya tidak menghalang jika ada pelanggan yg mahu ke restoran terbabit berikutan kedai mamak diminati ramai.

“Hanya satu sahaja yg ada sijil halal Malaysia dan ada sebuah lagi sedang proses permohonan. Pemilikan sijil halal ini penting bg memastikan kualiti penyediaan mknan termasuk kandungan dlm mknan digunakan itu adalah bersih, selamat dan yg penting mengikut syarak.

“Saya tidak kata yg tiada sijil halal itu menggunakan barang-barang haram, tetapi dr segi penyediaan mknan, kualiti kebersihan premis serta bahan apa yg mereka gunakan dlm masakan, kita tidak tahu kerana mereka ini tidak diaudit, berbanding yg ada sijil halal mereka ini sentiasa dipantau dan diaudit penggunaan bahan-bahan masakan, termasuk kebersihan premis,” katanya kepada pemberita.

Dalam pd itu, Zaidi juga menyarankan semua restoran mknan termasuk restoran Melayu yg beroperasi di negeri ini mendapatkan sijil halal bg mengelakkan keraguan pengunjung.

“Walaupun restoran Melayu ini tidak memiliki sijil halal, tetapi kita sudah tahu bahawa mereka ini pasti orang Islam, dan penyediaan mknan juga Insya-ALLAH berlandaskan syarak.

“Tetapi utk menguatkan lagi kualiti jaminan penyediaan mknan dan kebersihan mknan, kita harap semua restoran mknan buat permohonan sijil halal,” jelasnya.


Halal - Rupanya Hanya 1 Daripada 150 Kedai Mamak Di Negeri Sembilan Ada Sijil Halal.


Menurutnya lagi, sepanjang tempoh empat bln pertama thn ini, sebanyak lima aduan diterima jabatan berkenaan mengenai keraguan persijilan halal.

Pemantauan bersama agensi kerajaan yg lain akan dilakukan dr semasa ke semasa utk memastikan premis mknan di negeri ini mempunyai sijil halal, selain meningkatkan kesedaran kepada pengusaha mknan utk mendapatkan sijil halal Malaysia yg sah. – 25 April 2019.


Loading...

Tags: #daripada #Halal #Hanya #kedai #MAMAK #Negeri #rupanya #Sembilan #sijil

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Comments are closed.