Review Novel Fixi : Nota : 3 oleh Shaz Johar

Loading...

Assalamualaikum dan salam sejahtera
IMG 20190112 150617 1 - Review Novel Fixi : Nota : 3 oleh Shaz Johar

Tajuk : Nota : 3
Penulis : Shaz Johar
Keluaran : April 2017

Sinopsis

“Aku nak bagi story bagus kat kau ni. Memang ada orang yg cuba nak bunuh aku. Aku ada dapat surat. Macam notis. Macam nota. Macam ni ha.” – Amri Adnan.
Kali ini Ray disogokkan pula dgn beberapa siri nota yg diterima oleh musuh tradisinya utk dijadikan novel. Setiap satu nota itu mengandungi 117 patah perkataan dan kesemuanya berupa ancaman bunuh. Akibat rasa ingin tahu siapa pengirim dan apa kaitan angka 117 pd nota-nota itu, dia bersetuju utk mencari jawapannya.

Dalam pencariannya itu, dia menelusuri dua jalur yg berbeza : Antara memaafkan dendam lampaunya, atau terus berperang dgn perasaannya sendiri.
Review :

Kembali lagi ke segmen review novel Fixi.Seperti biasa, novel karya Shaz Johar sememangnya penuh dgn elemen kejutan atau “twisted”. Utk Nota 3, aku suka dgn plotnya yg digarap begitu baik. Mungkin ada antara pembaca yg sepertinya bosan dgn watak Ray. Tetapi bagi aku watak ini dikembangkan dgn baik. Ada juga beberapa bahagian yg aku tak dapat nak terjemah melalui tulisan sebab ianya sangat “mind blow”.
Ada beberapa watak baru yg menjadikan penceritaan di dlm siri ke 3 ini lebih bernafas baru. Blh dikatakan banyak jugak babak yg membuatkan aku ternganga, sebab plotnya begitu tidak dijangka. Good job. Aku suka cerita yg mana aku tak dapat jangka apa yg terjadi. Kadang-kadang ada novel yg kisah dan penceritaannya senang utk dijangka. Tahniah penulis. In shaa Allah aku akan beli dan baca lagi tulisan-tulisan Shaz Johar.
Sekian.


[ Review Novel Nota oleh Shaz Johar ]
[ Review Novel Nota 2 oleh Shaz Johar ]

Loading...

Tags: #FIXI #Johar #Nota #Novel #oleh #Review #Shaz

author
Author: 
    Guru lelaki maut ketika water rafting
    Gambar hiasan via MyAdventureHost GOPENG 15 Sept. – Seorang guru lelaki mati lemas
    8 Tips Lindungi WhatsApp Dari Hacker Nakal
    WhatsApp adalah aplikasi perpesanan terpopuler. Bagaimana tidak, jumlah pengguna aktif blnannya lebih dr
    Tips Pilih Tilam Yg Betul Utk Masalah Tulang Belakang
    Assalamualaikum… Tidur tu satu nikmat. Lagi-lagi lps satu hari suntuk kerja atau buat aktiviti
    Pengenalan Guru Nadi Negara angkat martabat guru – Maszlee
    Malah, kata beliau, KPM akan turun pdng ke setiap negeri di Malaysia utk

    Comments are closed.