Review Novel Fixi : Enak oleh Nuril Basri

Assalamualaikum dan salam sejahtera
IMG 20190122 202209 1 - Review Novel Fixi : Enak oleh Nuril Basri

Tajuk : Enak
Penulis : Nuril Basri
Keluaran : April 2016

Sinopsis

Ratu percaya dirinya gemuk. Ratu percaya dirinya bodoh. Jadi dia tidak percaya dirinya akan menemui cinta; itu semua kan dongeng!
Naun dia terkejut. Cinta datang dlm bentuk Hans, pemuda kacak persis artis Korea. Tetapi takdir Ratu bernikah dgn Inugraha, lelaki yg disangka tukang ojek. Hans memperlakukan dia seperti ATM bergerak. Inugraha melayaninya dgn sabar walaupun Ratu tidak pernah menganggapnya seorang suami.
Ratu kini dipersimpangan. Tapi dia harap semuanya akan baik-baik saja; dia kan seorang gadis Jakarta yg cekal!


via GIPHY

Review :


First off all, kulit depan novel ini sangat cantik! Ya, first impression itu sangat penting. Jadi, drpada muka hadapan sahaja dapat menarik minat utk memegang sesebuah buku, kemudian membaca sinopsis pendek di bahagian belakang.
Second off all, watak utama bagi aku seorang yg sangat annoying. Sebab perangainya yg kononnya berasakan dirinya gempal. Lepas tu, tiada keyakinan diri. Cuma aku rasa ianya sesuatu yg bagus kerana utk pertama kalinya aku tak suka watak utama. Haha. Utk watak lain, aku sebenarnya dah blh agak Inugraha tu macam mana sebenarnya. Tapi aku diam sahaja dan akhirnya terbukti di penghujung cerita. 
Plot tentang kekasih upahan itu aku rasa bagaikan sesuatu yg klisye tetapi disebabkan ini novel Fixi, tiada yg klisye kerana ada plot twist. Jadi, aku masih dapat menerima konsep kekasih upahan itu.
Plot twist di dlm novel ini bagi aku sesuatu yg sangat bombastik! Tak pernah dijangka oleh sesiapa. Nak tahu apa plot twistnya? Beli novel ini dan baca ya! Pasti anda semua ternganga mulut juga. Aku rasa sejak aku baca novel ini dan novel terdahulu oleh penulis sama, Sunyi, aku mula menjadi peminat penulisan beliau sebab semuanya menarik minat aku utk membaca. In shaa Allah aku akan menyokong penulis ini.
Sekian.




Loading...

Tags: #Basri #Enak #FIXI #Novel #Nuril #oleh #Review

author
Author: 
    Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
    slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
    Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
    slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
    Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
    slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
    ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
    slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

    Leave a reply "Review Novel Fixi : Enak oleh Nuril Basri"