Resipi Isitmewa Hari Raya Kentang U.S. Sambal Goreng Jawa Fusion

Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog mkn Mahamahu dan juga rakan-rakan sekalian. Selalu di pagi Raya apa masakan yg korang suka mkn? Ada setengah orang suka mkn Rendang bersama dgn Lemang. Maha pula suka satu masakan yg berasal dr negara jiran tapi cukup popular di Malaysia. Mesti mak akan masak Sambal Goreng Jawa.
ResipiBSambalBGorengBJawaBFusion - Resipi Isitmewa Hari Raya Kentang U.S. Sambal Goreng Jawa Fusion

Cuma kali ini Maha belajar cara nak buat sambal ini agak fusion sikit kerana menggunakan beberapa bahan yg lain tapi masih mengekalkan cara dan rasanya. Kali ini Maha menggunakan kentang dr U.S. dan juga U.S. Hash Browns. Selalu orang akan gunakan Tauhu tapi Maha gantikan dgn Hash Browns nak bg healthy sikit hehehe.
ResipiBSambalBGorengBJawaBFusionB8 - Resipi Isitmewa Hari Raya Kentang U.S. Sambal Goreng Jawa Fusion

Tak caya ke yg kentang ini jauh lebih sihat nak banding dgn mknan lain. Ini kerana dlm satu biji Kentang U.S. bersaiz sederhana lebih kurang berat 148gram hanya mempunyai 110 kalori sahaja. Lagi sikit drpada satu keping Roti Canai yg selalu kita mkn waktu pagi. Dlm biji kentang ini juga tiada lemak, tiada natrium dan tiada kolesterol. 
potatoes 1388512 1920 - Resipi Isitmewa Hari Raya Kentang U.S. Sambal Goreng Jawa Fusion

Kalau korang bandingkan Kentang U.S. ini ia lebih byk Kalium berbanding dgn buah pisang. Jadi kalau orang kata mkn kentang tu blh menggemukkan ia adalah salah faham terhadap pengambilan kentang tersebut. Penyelidik juga mencadangkan bahawa orang yg nak berdiet blh ambil kentang sebagai sebahagian drpada program penurunan berat badan kerana ia dpt mengurangkan rasa lapar.
ResipiBSambalBGorengBJawaBFusionB10 - Resipi Isitmewa Hari Raya Kentang U.S. Sambal Goreng Jawa Fusion

Tu serba sedikit fakta tentang kentang dr U.S. sebab itu masakan tradisi kali ini Maha menggunakan kentang ini. Tapi Maha masih kekalkan rasa dan juga cara penyediaan yg tradisi agar tidak jauh beza hasilnya. Jom kita tengok bahan-bahan yg Maha gunakan dlm resipi  Kentang U.S. Sambal Goreng Jawa Fusion.
Bahan-bahan : 
1 biji Bawang merah 
3 ulas Bawang putih 
1 genggam Ikan bilis 
10 batang Cili Kering
1 keping Asam Keping
1 keping Tempe (potong dadu)
2 biji Kentang U.S. Russets (potong kecil)
2 keping U.S Hash Browns 
1 keping Fuchuk 
1 ketul Suhun 
4 batang Kacang Panjang
1 cawan Kicap Lemak Manis 
1 mangkuk Minyak Masak 
Garam & Gula secukup rasa
Cara nak memasak resipi ini Maha sedikan dlm bentuk video supaya korang mudah faham dan dpt kita belajar sama-sama. Jom tonton video ini sampai habis ok.

Jadi mcm mana korang rasa mudah tak nak buat sambal goreng ini. Sangat sesuai nak mkn di pagi Hari Raya bersama dgn Ketupat atau Nasi Impit. Tak silap Maha kalau orang Johor mkn sambal ni dlm Nasi Ambeng. Sedap juga tu terangkat lah giler weiii. Nanti korang dah cuba share apa pengalaman korang dgn Maha kat komen bawah ni ok.

ResipiBSambalBGorengBJawaBFusionB9 - Resipi Isitmewa Hari Raya Kentang U.S. Sambal Goreng Jawa Fusion

Sekarang ini Facebook Page MY Potatoes USA tengah menganjurkan petandingan U.S. Potato Rasa Meriah dgn 10 resipi Raya yg lazat. Maha perlukan jasa baik korang utk undi resipi Maha Sambal Goreng Jawa Fusion ini. 

ResipiBSambalBGorengBJawaBFusionB11 - Resipi Isitmewa Hari Raya Kentang U.S. Sambal Goreng Jawa Fusion

Caranya mudah sahaja :
1) Like Facebook Page MY Potatoes USA
2) Like resipi yg Maha buat kat bawah ni. 
5 pengundi bertuah akan menerima cash baucer RM100 setiap seorang. Korang digalakkan utk share dan tag kawan-kawan berpeluang besar utk menang. Jom undi utk resipi Maha ni nak tambah amalan korang bln puasa ini hehehe. Tarikh akhir undian adalah 19 Mei 2019. Maha ucapkan terima kasih pd yg dah undi jasa baik anda sangat dihargai dan moga Tuhan sahaja yg dpt membalasnya. Selamat mencuba resipi ini ok.

Loading...

Tags: #Fusion #GORENG #Hari #Isitmewa #Jawa #Kentang #Raya #Resipi #Sambal #U.S.

author
Author: 
    Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
    slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
    Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
    slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
    Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
    slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
    ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
    slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

    Comments are closed.