RESEPI SAMBAL BELACAN KELANTAN YANG SEDAP

ASSALAMUALAIKUM..

20180817 130206 01 - RESEPI SAMBAL BELACAN KELANTAN YANG SEDAP

Lama rasanya tak buat sambal belacan Kelantan. Bila tengok sambal belacan asyik lalu lalang di facebook, memang tunggu masa jerr bila nak buat. Sambal belacan Kelantan ni, kalau korang pergi tempat – tempat kenduri memang sambal belacan macam ini lah.

Kalau buat sambal belacan macam ini memang nak kena simpan lama sikit baru sedap, mungkin dlm 2 – 3 minggu memang terasa masuk ke semua rasa, pastikan letak dlm peti lah ya. Biasa buat nak bagi tahan lama sikit, simpan dlm peti.

Kali ini yg teruja sangat tu sebab nak bakar segala bawang dan belacan dlm air fryer. Gambar di bawah dah siap bakar hangus – hangus manja sikit, tapi worth it la. Pergi bakar dlm 10 minit lebih sikit suhu 180 C, mula – mula set time dlm 10 minit tapi macam kalau blh nak bagi lagi hangus pergi tambah masa lagi sikit. hii.. Tapi, jangalah sampai hangus sangat. Belacan masa tengah bakar dlm air fryer bau semerbak dah keluar. Dlm tempoh bakar tu, balik – balikkan la jugak ya. Kemudian sambung balik bakar.

C360 2018 08 17 12 10 43 868 01 - RESEPI SAMBAL BELACAN KELANTAN YANG SEDAP

 
Boleh follow resepi di bawah ya, cuma dia guna bawang merah, Wani pergi guna bawang kuning hii, apapun masih bergelar sambal.  Masuk bab lada tu terpulang kalau nak kurang ke nak tambah ke, Nasib baik, pergi blend jer dlm blender semua. Walaupun nampak lagi lada tak berapa nak hancur.  Jus limau kasturi tu pun ikut tahap rasa macam mana, tak lah sampai 10 biji. Tapi yg ini, tak letak kulit limau, kalau letak memang lagi sedap.

Buat sambal belacan meang kena standby naK buat gulai kuning ke, gulai kerutuk ke, memang wajib ada sambal belacan.

BACA SINI >> CARA BAKAR BAWANG PUTIH AIR FRYER

RESEPI SAMBAL BELACAN KELANTAN YANG SEDAP    
Sumber :  Pn. Nuralfilail

Bahan – Bahan 
8 ulas bawang merah, belah dua ( yg saya guna dlm 2 labu bawang besar kuning )
2 ulas bawang putih, belah dua

bakar atau goreng tanpa minyak (sangai) sehingga keperangan

2 inci belacan (tak payah bakar) (bakar dlm air fryer)
20 tangkai cili padi merah, buang tangkai
20 tangkai cili padi hijau, buang tangkai
3 sudu mkn gula
2 sudu kecil garam
2 sudu mkn cuka
10 biji jus limau kasturi

Cara – Cara 
1.  Kisar semua bahan ikut tahap lumat sesuai selera masing – masing. Keluarkan dr pengisar dan rasa sesuaikan bahan yg kurang. Jika nak tambah parutan kulit limau kasturi pon blh. Selamat mencuba

Jemput tonton video di my youtube channel utk sambal belacan Kelantan 

                         


Loading...

Tags: #BELACAN #KELANTAN #Resepi #Sambal #Sedap #yang

author
Author: 
    Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
    slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
    Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
    slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
    Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
    slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
    ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
    slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

    Leave a reply "RESEPI SAMBAL BELACAN KELANTAN YANG SEDAP"