RESEPI PUDING TRIFLE MUDAH DAN SEDAP

Loading...

ASSALAMUALAIKUM..

resepi puding trifle mudah dan sedap

RESEPI PUDING TRIFLE MUDAH DAN SEDAP || Suatu ketika dulu, selalu buat puding trifle ni sebab sangat mudah dan sedap, lama – lama dah macam dipinggirkan tak buat langsung dah hii.. Sudah bertahun – thn, baru terpanggil nak buat lagi. Mesti korang terkejut. 😀

Kali ini buat lagi, sebab dah mengidam sangat dah nak mkn puding trifle ni. Gigih pergi cari kek swiss roll, ingat nak pergi cari dekat mall yg biasa beli barang dapur tak ada pulak, nasib baik jalan clear senang pergi cari kedai bakeri tepi jalan  on the way balik rumah. Terselamat sudah, misi nak buat puding trifle ni. :D. Kalau  beli semua bahan tapi kek nya tak ada tak blh buat kerja juga.

20180816 103407 LLS 01 - RESEPI PUDING TRIFLE MUDAH DAN SEDAP

Kek swiss roll beli yg flavor nya green tea, Kedai Perling ni zaman masa Wani tuisyen lagi zaman sekolah dulu, kedai ini beroperasi, sampai sekarang, memang kat situ lagi kedai dia, Masuk hari tu geram tengok mini tart yg comel – comel, cupcake pun comel – comel sekali ngap dlm mulut jer.. Bab pastry memang kiut miut semua sebab dainty itu yg suka sangat tengok.

Untuk puding trifle ini sebab tak nak buat bekas besar – besar utk senang nak mkn, letak kepingan kek dlm gelas dessert.

C360 2018 08 16 10 20 51 722 01 - RESEPI PUDING TRIFLE MUDAH DAN SEDAP

Ini buat pun dah ada yg komen manis, siapa lagi kalau bonda dan abah yg komen hii. Memang tak dinafikan memang manis ya sebab bahan – bahan pun guna fruit cocktail, jelly nona tu pun manis nak buat layer on top tu. Itu yg jarang sangat nak baking bagai dan buat dessert macam ni hii. Kek tu pun manis sebab kek swiss roll ada krim kat dlm tu, sebab semua bahan dah ready made, kita yg kena merajinkan diri nak kena masukkan dlm bekas bagai. Bab masak utk kastard tu kena rajin sikit, tapi mudah jerr tu. Tapi jarang – jarang sekali apa salahnya nak mkn puding trifle.


Bab kastard memang suka tekstur nya yg tak keras sangat just nice, macam pekat – pekat gitu ya. Next time, daku kena buat kek sendiri dan tak payah letak jelly nona pulak… sudah bermain dlm kepala ni haa. Apapun resepi ini a keeper terutama bab kastard tu sedap sangat.

20180816 120740 LLS 01 - RESEPI PUDING TRIFLE MUDAH DAN SEDAP

Dessert ini paling ringkas dan mudah nak disediakan sekiranya ada tetamu nak datang rumah, Nak nampak comel lapisan layer letak dlm bekas kaca. Sedap dimakan sejuk – sejuk.

RESEPI PUDING TRIFLE MUDAH DAN SEDAP 
Sumber : Si Hitam Manis Blog

BAHAN-BAHAN

kek swiss roll
4 sudu  besar tepung kastard ( sukat guna sudu sukatan metrik ya ) 
1 tin susu cair
1 tin air
kristal jelly nona
1 tin fruit koktel
7 sudu besar gula

CARA-CARA

1. Potong kek swiss roll  dan susun di dlm bekas. Susun rapat – rapat dan pastikan tiada ruang-ruang kosong supaya puding kita akan menjadi cantik.letakkan sedikit sahaja air buahan dlm tin ke atas kek supaya kek sedikit lembab.
2. Masukkan 4 sudu tepung kastard dan 1 tin susu cair dan 1 tin air kedalam periuk. Masukkan gula dan kacau rata
3. Panaskan di atas dapur sambil menggunakan whisk.kacau sehingga adunan menjadi sedikit likat atau bila dah nampak buih – buih kecil yg comel. Tutup api .
4. Kemudian, curahkan adunan ke atas kek. Kemudian, taburkan fruit koktel keatasnya..
5. Tuangkan jelly nona (ikut step  yang dah di tulis di belakang kotak) yg telah dimasak ke atas kek
6. Sejukkan di dlm peti sebelum mkn

Jemput tonton video di my youtube channel. Resepi mudah sahaja selamat mencuba 🙂

                      

Loading...

Tags: #Mudah #Puding #Resepi #Sedap #TRIFLE

author
Author: 
    Demi Artis Cantik Ini, Sang Pria Rela Pindah Agama dan Menikah di Hotel Mewah!
    slidegossip.com – Artis cantik Nadia Saphira kini telah resmi menjadi istri dr Mikael
    Pantas Saja Diceraikan, Ternyata Begini Kelakuan Mellya yg Jadi Alasan Cerai UAS!
    slidegossip.com – Baru-baru ini, mantan istri Ustad Abdul Somad (UAS), Mellya Juniarti mengunggah
    Sempat Depresi Hidup Sendiri, Artis Cantik Ini Temukan Kedamaian Setelah Masuk Islam!
    slidegossip.com – Kesuksesan sinetron ‘Tukang Ojek Pengkolan (TOP)’ yg tayangannya selalu ditunggu-tunggu penonton,
    Bongkar Aib Sendiri? Lydia Kandou Ngaku Dulu Hamil Duluan dan Nikah Dgn Suami Orang!
    slidegossip.com – Lydia Kandou dikenal sbg artis yg mampu bertahan menjalani pernikahan beda

    Leave a reply "RESEPI PUDING TRIFLE MUDAH DAN SEDAP"