RESEPI PUDING ROTI CARAMEL

x 40 - RESEPI PUDING ROTI CARAMEL

PUDING ROTI CARAMEL

Sebenarnya dah lama ita cari resepi Puding Roti Caramel ni, sebab hubby ita suka sanggat mkn puding roti ni. First time mkn kat hotel hubby terus jatuh hati. tula ita cuba dptkan resepi ni dr pelbagai sumber…

At last dpt juga buatkan hubby… rasa seronok sangat bila tengok suami mkn hasil tangan kita kan…

Thanks to kak yati and a few fren yg telah berkongsi resepi ni… tapi ita ubah and tokok tambah sikit ikut kegemaran suami dan inilah hasilnya….

MyKitchen’s Recipe

    •    3 sudu gula pasir utk buat gula hangus
    •    8 kpg roti di carik2 atau potong kecil2
    •    1 tin susu pekat manis
    •    1 tin susu UHT (pakai sukatan tin susu pekat manis tadi) klu tak ada susu UHT susu cair pun blh
    •    majerin – sapu pd roti sblm roti di potong
    •    5 biji telur
    •    2 sudu perisa vanila (pakai tutup btl vanila pon blh)
    •    nenas dlm tin di potong kiub
    •    chery hijau n merah
    •    sedikit kismis

“DO IT YOURSELF”
Tabur gula dlm loyang ( ini adalah proses utk membuat gula hangus ) dan letak atas dapur bila dah cair biarkan sebentar.
Pukul semua bahan kecuali roti, nenas, chery n kismis. Pukul dgn perlahan sahaja jangan sampai berbuih.
Masukkan sedikit dlm loyang gula hangus td selepas tu susun roti, taburkan nenas, chery n kismis kemudian masukkan lagi bahan tadi dan ulang sehingga habis.  Biarkan sekejap sehingga roti dah serap dan blhlah mula mengukus.  Kukus selama 45 minit.
Sesudah puding  masak biarkan sejuk sebentar.
 Akhir sekali masukkan dlm peti ais.
Puding ni sedap sekali jika dimakan bersama caremel sos ataupun castard sos. Blh dimakan ketika sejuk atau pun panas. Cuma jika panas susah sikit nak keluarkan dr loyang alatnyer kena korek pakai sudu.


Loading...

Tags: #Caramel #Puding #Resepi #Roti

author
Author: 
    Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
    slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
    Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
    slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
    Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
    slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
    ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
    slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

    Leave a reply "RESEPI PUDING ROTI CARAMEL"