Resepi Portuguese Egg Tarts Enak!! (SbS)

Resepi Portuguese Egg Tarts Enak!! | Assalamualaikummmm… Kita try dgn kueh tart portugis yer..macam sedap jer.. Resepi ni Badah ambil dr blog Kak Ungku Betty (My Colourful Life) tq ye!!

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)
Sumber : ‎Hamada
PortugueseBEggBTartsB1 - Resepi Portuguese Egg Tarts Enak!! (SbS)
Bahan custard filling:
250ml susu penuh krim 
1/2 cawan gula pasir + 5 sudu besar air
2 sudu teh essen vanilla
2 kuning telur
2 sudu besar tepung jagung
Cara memasak:
1. Masukkan 5 sudu air + gula ke dlm periuk, masak sehingga mendidih & gula larut. Tutup api.
2. Di dlm cawan campurkan sedikit susu dgn 2 sudu besar tepung jagung. Kacau rata.
3. Masukkan campuran susu + tepung jagung, baki susu, 2 kuning telur dan essen vanilla….kacau rata.
4. Masukkan campuran susu dll tadi ke dlm periuk yg berisi larutan gula tadi, kacau rata dgn api yg kecil sehingga menjadi likat atau pekat. Tutup api dan angkat Kulit puff pastri
Badah gunakan pastri puff jenama Kawan paket 40gm x 10pcs. Dgn adunan custard filling di atas kita blh dapat dlm 32 biji egg tarts = 8 kpg puff pastri.
Caranya:
Panaskan oven selama 10 minit – suhu 190-200 darjah celcius/400 darjah Fahrenheit.
1. 1 keping pastri puff di belah 4 utk mendapat 4 kpg pastri puff terap bentuk bulat.(part ni badah x buat, hehe. Potong 4 terus masuk dlm acuan. Kikiki…
2. Masukkan ke dlm acuan muffin – badah gunakan acuan yg blh memuatkan 12 keping puff. Cucuk2kan bahagian permukaan bawah dgn garpu.
3. Sudukan custart filling penuh (tapi pastikan tidak melembak.. TAPI… badah tak isi penuh pun.. isi sikit je.. sebab takut manis sangat.. hehe.. ) ke dlm setiap pastri puff dlm acuan muffin tersebut. Bakar selama 20 min atau sehingga egg tart berwarna keemasan seperti gambar egg tart tuuuu. Bila keluar kadang2 tu bentuk dia pelek sikit, blh bentukkan fillingnya masa masih panas. Angkat dan biarkan sejuk.
4. Siap!!
P/S: Walaupun rupa di mcm dlm gambar tu.. tp percaya lah.. blh mimpi.. silap2 blh berjalan dlm tido.. sebab sedap sangat!!!!!
Lihat gambar di bawah utk lebih jelas cara penyediaan.
Masak gula dan air sehingga gula larut dan mendidih..

PortugueseBEggBTartsB2 - Resepi Portuguese Egg Tarts Enak!! (SbS)
Campurkan tepung jagung dgn sedikit susu supaya tepung tak berbiji-biji masa dlm periuk..

PortugueseBEggBTartsB3 - Resepi Portuguese Egg Tarts Enak!! (SbS)
Kemudian campurkan semua susu, campuran susu dan tepung jagung dan kuning telur, dan esen vanila.

PortugueseBEggBTartsB4 - Resepi Portuguese Egg Tarts Enak!! (SbS)
Kacau rata..

PortugueseBEggBTartsB5 - Resepi Portuguese Egg Tarts Enak!! (SbS)
Kemudian masukkan ke dlm periuk yg diisi dgn gula tadi..

PortugueseBEggBTartsB6 - Resepi Portuguese Egg Tarts Enak!! (SbS)
Sediakan kulit puff pastry..

PortugueseBEggBTartsB7 - Resepi Portuguese Egg Tarts Enak!! (SbS)
Potong 4 bahagian.

PortugueseBEggBTartsB8 - Resepi Portuguese Egg Tarts Enak!! (SbS)
Sediakan tray muffin..

PortugueseBEggBTartsB9 - Resepi Portuguese Egg Tarts Enak!! (SbS)
Isi kulit puff pastry dan cucuk dgn garfu duli bahagian bawahnya.

PortugueseBEggBTartsB10 - Resepi Portuguese Egg Tarts Enak!! (SbS)
Isikan adunan yg di masak tadi. Kemudian bakar..

PortugueseBEggBTartsB11 - Resepi Portuguese Egg Tarts Enak!! (SbS)
Tudiaaa….nyumm…
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
PortugueseBEggBTartsB12 - Resepi Portuguese Egg Tarts Enak!! (SbS)

Loading...

Tags: #Enak #Portuguese #Resepi #Tarts

author
Author: 
    MEE GORENG UDANG KERING
    My take on Spicy Shrimp Fried Noodles. Mee Goreng Udang Kering. If you
    EXTREM !! CARA ORANG INI MENANGKAP, MEMASAK, DAN MEMAKAN BUAYA
    EXTREM !! CARA ORANG INI MENANGKAP, MEMASAK, DAN MEMAKAN BUAYA Rating video: /5
    Mini Tuna Pizza – Resepi Dough Gebu & Senang
    FULL RECIPE: http://www.gulasage.com/soul-meal/mini-tuna-pizza-recipe-resepi-pizza-mini-tuna Facebook: https://www.facebook.com/gulasage/ Website: http://www.gulasage.com/ Instagram: https://www.instagram.com/gulasage/ Email: gulasage@outlook.com Rating video:

    Leave a reply "Resepi Portuguese Egg Tarts Enak!! (SbS)"