Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)

Loading...

Resepi Nasi Daging Utara!! | Hye Assalamualaikum , hari ni saya masak Nasi Daging Utara. one of my fav gak ni.. hubby orang utara.. so kena la belajaq masak.. hihi, hari ni saya rajin nak tunjuk step by step cara saya masak nasi daging + ayaq asam tomato… P/s: saya izinkan semua share. saya halalkan dunia akhirat.. insya Allah..

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)
Sumber : ‎Dila Harnida Mohammad Noordin‎
Resepi Nasi Daging Utara!!
Ni daging 1/2 kg je.. potong besar-besar camni

NasiBDagingBUtaraB2 - Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)
Bahan-bahan utk masak daging:
2s.bsr jintan putih
1 s.bsr lada hitam
halia 1inci
bawang besar 2 biji
bawang putih 2,3 ulas
tumbuk semua.. kalu malas, blend kan je..

NasiBDagingBUtaraB3 - Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)
Tumis bawang dan halia tadi sampai wangi

NasiBDagingBUtaraB4 - Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)
Dah wangi baru masuk daging biarkan sekejap, sampai keluar air daging

NasiBDagingBUtaraB5 - Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)
Letak air banyak sampai tenggelam, perasakan dgn garam, masak sampi daging empuk

NasiBDagingBUtaraB6 - Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)
Dah empuk, asing kan daging dgn sup tadi… jangan buang sup tu, sebab nak guna utk masak nasi nanti..

NasiBDagingBUtaraB7 - Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)

Ok ni bahan-bahan utk masak nasi:
bawang besar
bawang putih
halia
daun pandan
4 sekawan
3/4 cawan susu cair dan minyak sapi
saya xde so gantikan dgn butter pun blh.. bahan ni utk 3 pot beras

NasiBDagingBUtaraB8 - Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)
Sementara tu basuh beras dan rendam sekejap dlm 5-8 min jangan lama sangat nanti beras hancur pulak..

NasiBDagingBUtaraB9 - Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)
Sukatan utk beras dan sup mesti sama tau, sebab beras dah kembang… kang lembik nasi xsedap..

NasiBDagingBUtaraB10 - Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)
Panaskan minyak dan butter
dalam 2,3 sudu… kena sebab butter pta tahap kepanasan x sama macam minyak… takut xdan bawang2 garing butter dah hangus

NasiBDagingBUtaraB11 - Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)
Tumis bebawang tadi sampai naik bau, jangan hangus, nanti nasi rasa pahit

NasiBDagingBUtaraB12 - Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)
Ok masuk daun pandan… ada orang suka boh daun pndan last sekali, tapi saya suka tumis sekali sebab bau dia yg wangi tu mengancam berbanding bila letak kemudian…

NasiBDagingBUtaraB13 - Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)
Masuk kan beras tadi, kacau-kacau kejap

NasiBDagingBUtaraB14 - Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)
Ok ni sup dr air rebusan daging tadi.. sama tau sukatan dgn beras tadi

NasiBDagingBUtaraB15 - Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)

Masukkan susu cair

NasiBDagingBUtaraB16 - Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)
Masukkan daging tadi, kemudian tutup api dan blhlah pindahkan ke rice cooker

NasiBDagingBUtaraB17 - Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)
Ni bahan-bahan utk ayaq asam tomato.. huhu, tengok sendiri lah eh.. blh faham kan apa bahannya.. dah malas nak taip.. hahahaha

NasiBDagingBUtaraB18 - Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)
Potong dan boh semua dlm blender kecuali tomato dan bawang tapi ni saya letak gak tomato sebiji, garam, gula dan aji sikit

NasiBDagingBUtaraB19 - Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)
Dah blender sampai hancur letak air limau dlm 2 tutup botol tu, kalau xde pakai limau kasturi je..

NasiBDagingBUtaraB20 - Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)
Dah siap ayaq asam tomato kita.. rasa dulu apa yg kurang, kalu pedas sangat tambah gula sikit.. kalau kurang masam tambah lagi air limau.
**lupa, kalu nak lagi sedap tambah sesudu kerisik… yums..

NasiBDagingBUtaraB21 - Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)
Taraa..dah siap nasi kita…

NasiBDagingBUtaraB22 - Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)
Walllaaahhh…. dah blh mkn lah kalau cmni… hihi, so suma pun blh cuba dan rasa.. sekian cara saya masak nasi daging utara + ayaq asam tomato…
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..

NasiBDagingBUtaraB23 - Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)
Loading...

Tags: #Daging #Nasi #Resepi #Utara

author
Author: 
    Resipi Masakan Turki (Hünkar Beğendi)
    Dalam program sebelumnya kami telah menyebutkan bahawa dlm masakan Turki terdapat sekurang-kurangnya seratus
    Biskut Kelapa Nestum
    Biskut Kelapa NestumBy Kak Wan @ ResipicitarasawanBahan-bahan250 gm marjerin200 gm gula kaster1 kuning
    7 Herba Itali Yg Anda Patut Kenali Sebelum Guna Utk Memasak
    7 Herba Itali Yg Anda Patut Kenali Sebelum Guna Utk MemasakDi thn-tahun awal
    Gulai Kari Ikan Kering Tumis Darat
    Hari ini saya ingin kongsikan intipati Kuliah Zohor oleh Ustazah Fadilah Yaacob tajuk

    Leave a reply "Resepi Nasi Daging Utara!! (SbS)"