Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)

Resepi Lengkap Nasi Ganja!! | Assalamualaikum, selamat berhujung minggu…hari ni saya akan share resepi Nasi Ganja, Ayam Goreng Rempah, Kari Mamak. Resepi asal drpada Puan Ida Shahida, saya cuba ternyata memang sedap.. dan ni saya sediakan step by step utk resepi lengkap ni…

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)
Sumber : ‎Ummi Dhia

Resepi Lengkap Nasi Ganja!!
Bahan-bahan utk masak Nasi Ganja 3 pot beras:
Rempah 4 sekawan
rempah sup adabi
minyak sapi@butter
bawang merah 8 biji
bawang putih 4 biji
halia 2 inci
pewarna kuning telor.

ResepiBNasiBGanjaB1 - Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)
tumis bawag-bawang yg dah di tumbuk dgn rempah 4 sekawan sehingga naik bau

ResepiBNasiBGanjaB2 - Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)
Kemudian masukkan rempah sup tunggu sehingga garing dan pecah minyak masukkan air 4 1/2 cawan pot

ResepiBNasiBGanjaB3 - Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)
Beras 3 pot yg telah di cuci dan di tos kan

ResepiBNasiBGanjaB4 - Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)

Lepas masuk air tunggu mendidih masukkan beras

ResepiBNasiBGanjaB5 - Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)
Masukkan cili sos dlm 2 senduk. saya guna senduk ikea yg 1.90 tu je.. hihi

ResepiBNasiBGanjaB6 - Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)
Masukkan pewarna kuning telor dlm 5,6 titik sehingga dapat warna kuning macam tu. Kemudian alih kan ke rice cooker, masak seperti biasa..

ResepiBNasiBGanjaB7 - Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)
Taraa… dah masak nasi ganja ni…cantikkan..

ResepiBNasiBGanjaB8 - Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)
Ok ni bahan utk ayam goreng berempah:
 semua ni kisar halus dgn sedikit air…jangan cair sangat sebab nak salut dekat ayam.. 
2 batang serai
1 inci halia
bawang putih 3,4 biji
bawang merah 8 biji

ResepiBNasiBGanjaB9 - Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)
Ayam yg dah di basuh dan di tos kan

ResepiBNasiBGanjaB10 - Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)
Ok, ni salutan ayam ye, letak bahan yg dah di kisar tadi bersama daun kari, serbuk kari ayam 8sudu, jintan manis dan serbuk ketumbar 1 sudu, garam

ResepiBNasiBGanjaB12 - Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)
Ok gaulkan, dan perap sekurang-sekurangnya 30 min, lagi lama lagi sedap

ResepiBNasiBGanjaB13 - Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)
Goreng dlm minyak yg banyak dan panas… dan kontrol api… mula besar,  nampak permukaan dah nak garing, sederhanakan api dan kemudian slow…supaya ayam masak sempurna dan rempah x hangus

ResepiBNasiBGanjaB14 - Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)
Ayam yg telah di goreng… nyum

ResepiBNasiBGanjaB15 - Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)
Bahan-bahan utk masak kari mamak:

1 ketul rencah ayam maggi@knorr
asam jawa
5,6 biji bawang merah
2,3 biji bawang putih
1 inci halia
tumbuk halus. dlm mangkuk letak 2 peket kecik kari ayam, 1 paket kari ikan, 1sudu serbuk cili

ResepiBNasiBGanjaB16 - Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)
Rempah tadi tu kita bancuh jadi kan paste

ResepiBNasiBGanjaB17 - Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)
Tumis bahan-bahan yg di tumbuk

ResepiBNasiBGanjaB18 - Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)
Masukkan rempah dan tunggu sehingga rempah masak dan pecah minyak baru masukkan air asam jawa

ResepiBNasiBGanjaB19 - Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)
Masukkan air dlm 3 mangkuk

ResepiBNasiBGanjaB20 - Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)
Dan tunggu sehingga kuah betul-betul pekat, kari mamak yg sedap ialah kari yg pekat.. perlu mendidih berkali-kali.. perasakan dgn garam dan serbuk perasa..

ResepiBNasiBGanjaB21 - Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)
Ok.. dah blh ngappp… utk tambahan saya rebus bendi dan telur masin… nyummmmm… selamat mencuba… lepas ni xpayah pi jauh-jauh sampi ke utara nu nak mkn nasi ganja… kenapa panggil nasi ganja.. sebab sekali rasa nak lagi dan jadi gian… hihihihi
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..

ResepiBNasiBGanjaB22 - Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)
Loading...

Tags: #Ganja #Lengkap #Nasi #Resepi

author
Author: 
    Resipi Masakan Turki (Hünkar Beğendi)
    Dalam program sebelumnya kami telah menyebutkan bahawa dlm masakan Turki terdapat sekurang-kurangnya seratus
    Biskut Kelapa Nestum
    Biskut Kelapa NestumBy Kak Wan @ ResipicitarasawanBahan-bahan250 gm marjerin200 gm gula kaster1 kuning
    7 Herba Itali Yg Anda Patut Kenali Sebelum Guna Utk Memasak
    7 Herba Itali Yg Anda Patut Kenali Sebelum Guna Utk MemasakDi thn-tahun awal
    Gulai Kari Ikan Kering Tumis Darat
    Hari ini saya ingin kongsikan intipati Kuliah Zohor oleh Ustazah Fadilah Yaacob tajuk

    Leave a reply "Resepi Lengkap Nasi Ganja!! (SbS)"