RESEPI KERABU PUCUK PAKU YANG MUDAH DAN SEDAP ( KELANTAN STYLE )

Loading...

ASSALAMUALAIKUM..

resepi kerabu pucuk paku yg mudah dan sedap

RESEPI KERABU PUCUK PAKU YANG MUDAH DAN SEDAP ( KELATAN STYLE ) || Banyak entri resepi minggu ini hii, maklumlah kan update apa yg ada. Ini pun bukan senang dr phone nak pindah ke lappy, buat video lagi lepas tu nak pindah ke lappy. Upload pula di youtube, sekarang ini macam dah aktif sangat kat youtube walaupun akaun dah ada sejak 3 thn lepas. :D. Kalau readers hanya tahu nak baca, kita yg blogger ini, sampai dlm lappy pun nasib ingat folder simpan kat mana. Itu yg besau kecik jerr mata bila setiap kali belek folder dekat lappy. Maklumlah gambar banyak kan.. hii

Kat dapur syukurlah ada assistant kalau tak memang tak berjalan nak siap shoot video. Assistant tu bonda kita juga. Thank you bonda, because we need each other, mom needs me and I need her in the kitchen.:D. Korang pun sekali sekala tu, kat dapur pun blh bonda bonding juga kat dapur ya. Had a chit chat walaupun  kita chit chat tu just a small matter. Tapi jauh di sudut hati ikatan antara daughter and mother tu akan bertambah sayang. Ini bukan utk apply utk anak perempuan juga anak lelaki pun kena biasalah juga masuk dapur. Kadang – kadang apa yg bonda selalu bercerita pasal memori dia dulu – dulu, gelagat anak – anak masa kecil.

Panjang sangat bercerita, kali ini nak share kerabu pucuk paku yg mudah dan sedap Kelantan style. Yg uniknya kerabu Kelantan style ini, ia ada kerisik dan kalau nak sedap wajib tuang budu sikit dlm kerabu ini. 🙂

20180714 121413 01 - RESEPI KERABU PUCUK PAKU YANG MUDAH DAN SEDAP ( KELANTAN STYLE )
                        Bahan seperti kerisik, bahan tumbuk, garam dan gula 

Setiap kali puasa memang kerabu macam ini tak puas mkn sebab naik selera mkn juga. Kerabu macam ini bukan terhad utk pucuk paku sahaja, pucuk mengkudu, pucuk ubi, buah beko orang Kelantan panggil pun blh buat kerabu macam ini. kadang- kadang kerabu mangga muda pun buat macam ini.

20180714 121929 01 - RESEPI KERABU PUCUK PAKU YANG MUDAH DAN SEDAP ( KELANTAN STYLE )
                                       Ke semua bahan dah digaul rata 

Biasa Wani guna santan fresh yg diperah, santan tak pekat sangat tak cair sangat. Kalau nak guna santan pekat pun tak apa campur air sikit, kalau tak nak rasa berlemak sangat. Dlm ini pun santan tak sukat ya, korang blh agak nak tuang setakat mana sebab ada tekak orang dia tak berapa suka nampak macam berkuah sangat kerabu.

Sedap ya. blh lah cuba, resepi di bawah 🙂

20180714 132356 01 - RESEPI KERABU PUCUK PAKU YANG MUDAH DAN SEDAP ( KELANTAN STYLE )

RESEPI KERABU PUCUK PAKU YANG MUDAH DAN SEDAP ( KELANTAN STYLE ) 

Bahan – Bahan

2 ikat pucuk paku dicelur
2 ekor ikan bakar ambil isinya sahaja
Santan secukupnya ( Kalau guna santan pekat blh tambah air sikit )


4 ulas bawang merah
sejemput biji lada hitam
2 sudu besar kerisik
Garam dan gula secukup rasa
Budu secukupnya

Cara – Cara

1. Pucuk paku ambil batang dan daun yg lembut, rendam sekejap utk buang segala kotoran
2. Celur sekejap pucuk paku sampai lembut dan jangan lama sangat
3. Sejatkan atas penapis
4. Tumbuk bawang merah dan lada hitam, kemudian masukkan isi ikan dan tumbuk lagi biar lumat
5. Alihkan masuk dlm bekas, kemudian masukkan kerisik, garam dan gula secukup rasa dan gaul rata
6. Pucuk paku yg dah dicelur letak dlm bekas, kalau ada lebihan air tu hentak sikit penyejat bagi air lebihan keluar. Masukkan bahan campuran yg dah ditumbuk tadi
7. Gaul rata bersama pucuk paku, kemudian masukkan santan secukupnya, bagi nampak berkuah sikit tapi jangan banyak sangat
8. Masukkan 1 – 2 sudu besar budu dan gaul rata. Sedia utk dihidangkan

Nota : Nak lagi sedap tambah potongan cili api dan perah jus limau nipis.

Jemput tonton video kerabu pucuk paku yg mudah dan sedap Kelantan Style 

                        

Loading...

Tags: #KELANTAN #Kerabu #Mudah #Paku #Pucuk #Resepi #Sedap #Style #yang

author
Author: 
    Wajah Berubah Makin Cantik Setelah Bengkak, Via Vallen Operasi Plastik?
    slidegossip.com – Belum lama ini pedangdut Via Vallen menghebohkan publik dgn perubahan penampilannya
    Gebetan Baru Luna Maya Lebih Kaya dan Berkelas dr Reino Barack? Ini Deretan Bisnisnya!
    slidegossip.com – Meski Luna Maya sudah beberapa kali menegaskan kalau statusnya dgn Ryochin
    Setelah 7 Thn Menikah, Ustad Abdul Somad Diam-Diam Sudah Ceraikan Sang Istri!
    slidegossip.com – Ulama kondang Ustad Abdul Somad (UAS) tiba-tiba saja membawa kabar mengejutkan.
    Diketahui Pindah Agama Thn Ini, Tapi Salmafina Ngaku Sudah 2 Kali Rayakan Natal!
    slidegossip.com – Nama Salmafina Khairunnisa sempat menghebohkan publik di thn ini ketika ia

    Leave a reply "RESEPI KERABU PUCUK PAKU YANG MUDAH DAN SEDAP ( KELANTAN STYLE )"