Resepi Bujang Dari Dapur Mahamahu Nasi Goreng Jagung Manis

Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog mkn Mahamahu dan juga rakan-rakan sekalian. Tiba thn ni nak update byk sikit resipi kat blog ni sebab dah mcm slow pula kita nak masak-masak sejak dua menjak ni. Tak apa kita mula sikit-sikit dulu ok. Kali ni kita nak share menu orang bujang yg malas sangat nak mkn kat luar dan nak masak cepat kat rumah.
Nasi Goreng Jagung 3 1 - Resepi Bujang Dari Dapur Mahamahu Nasi Goreng Jagung Manis

Resipi ni terilham dgn sendirinya bila tengok ada 1 ketul jagung manis yg kawan bg masa dia pergi bercuti kat Cameron Highland. Orang kata kalau buah-buahan yg bawa turun dr tempat sejuk ke bawah ni akan tidak sama rasanya. Jadi sebab tu lah nak rebus mkn mcm tu dah tak berapa nak enak. Maka datang idea utk buat Nasi Goreng Jagung Manis utk mkn malam.
  
Nasi Goreng Jagung 4 - Resepi Bujang Dari Dapur Mahamahu Nasi Goreng Jagung Manis
Bahan yg digunakan pun tak byk dan blh dpt kat dapur rumah jer, cuma mungkin jagung tu jer lah nak kena beli kat pasar tak perlu sampai ke Cameron Highland. Bahan yg Maha gunakan sangat simple dan mudah.
1 biji Jagung Manis 
1 biji Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1 sudu masak Serbuk Kunyit
1 sudu masak Minyak
1 mangkuk Nasi Putih
sedikit garam secukup rasa

Nasi Goreng Jagung - Resepi Bujang Dari Dapur Mahamahu Nasi Goreng Jagung Manis
Cara nak buat sangat mudah jer. Korang tak perlu nak rebus jagung tu hanya relaikan sahaja biji jagung dr tongkolnya. Cincang halus bawang merah dan juga bawang putih kalau nak tumbuk dgn lesung batu pun blh ikut mana yg korang rajin. Maha malas sikit hanya cincang janji hancur ok.
20181106 185511 - Resepi Bujang Dari Dapur Mahamahu Nasi Goreng Jagung Manis
Lepas tu mcm biasa panas minyak masak dlm kuali dan tumis bawang yg dicincang sehingga naik bau. Kemudian baru masukkan nasi putih dan paling elok gunakan nasi yg telah dimasak semalaman tak membazir. Cara nak masak nasi tanpa berkerak menggunakan dapur gas blh baca kat post yg Maha share sebelum ini. Goreng sekejap dlm lebih kurang 5 minit. Barulah korang masukan biji jagung yg direlaikan tadi. Gaul sebati kemudian akhir sekali masukan kunyit dan juga garam secukup rasa.
Nasi Goreng Jagung 2 - Resepi Bujang Dari Dapur Mahamahu Nasi Goreng Jagung Manis
Siap buat resepi bujang yg sangat mudah dan sedap ni tak perlu nak berperang kat dapur cukup lah masak sikit-sikit sahaja. Sesuai utk orang bujang yg malas mcm Maha ni hehehe janji perut kenyang. Lps ni akan byk lagi resipi mudah mcm ni Maha akan share dgn korang ok. Selamat mencuba semua.    

Loading...

Tags: #Bujang #Dapur #Dari #GORENG #Jagung #Mahamahu #Manis #Nasi #Resepi

author
Author: 
    Di Desa Ini, Gadis Muda Wajib Menikah Sesana Jenis Dgn Wanita Tua! Tapi Mereka Bisa Punya Anak!
    slidegossip.com – Orang-orang asli Benua Afrika, kehidupannya dikenal masih kental dgn adat budayanya.
    Usai Nikah, Wanita Ini Baru Tahu Ternyata Suaminya Perempuan! Begini Caranya Menipu Keluarga dan Penghulu!
    slidegossip.com – Siapapun pasti menginginkan kebahagiaan bersama pasangan setelah menikah. Namun apa yg
    Begini Cara Reza Menipu Para Korbannya Hingga Si Wanita Rela Melepas Pakaian di Hadapannya!
    slidegossip.com – Apa yg dilakukan pemuda berusia 24 thn asal Jambi bernama M
    Artis Ini Melelang Keperawanannya Rp 2 Miliar Buat Pejuang Corona! Belum Dpt Uang, Malah Ini yg Terjadi!
    slidegossip.com – Artis dan selebgram cantik bernama Sarah Salsabila Keihl membuat heboh dunia

    Leave a reply "Resepi Bujang Dari Dapur Mahamahu Nasi Goreng Jagung Manis"