Resepi Ayam Masak Ungkep!! (SbS)

Resepi Ayam Masak Ungkep!! | Tak tahu nak masak apa utk berbuka hari ni? Jom cuba ayam masak ungkep (ungkep ni bahasa jawa kalau melayu maksud dia masa masak tutup) mmg sedap giler simple sgt jom cikedot..

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)
Sumber : ‎Tidak dijumpai

ayamBmasakBungkepB1 - Resepi Ayam Masak Ungkep!! (SbS)
Ok bahan-bahan utk sekor ayam:
4sb ketumbar
1sb jintan putih
sedikit cilipadi kalau nak pedas kalau xnak pedas xletak pon xpe
4ulas bawang merah bombay kecik lg wangi aku bg xontoh je gamba tu satu hehe
3ulas bawang putih
sebesar ibu jari kunyit dan halia ikut la kalau ibu jari ko besa kelapa nasib la hahha
ok rendam air panas dulu ketumbar dan jintan tos
masuk kan semua dlm belender

ayamBmasakBungkepB2 - Resepi Ayam Masak Ungkep!! (SbS)

letak minyak dan sedikit air blender

ayamBmasakBungkepB3 - Resepi Ayam Masak Ungkep!! (SbS)
Ok tumis kan 4 batang serai di titik bukan ditetek.. baca elok2.. tumis dlm kuali hitam lg sedap…
.ok tumis smpai naik bau kalau xnaik2 jugak ko naik tangga turun tangga buat 4 kali

ayamBmasakBungkepB4 - Resepi Ayam Masak Ungkep!! (SbS)
Ayam mesti bersihkan dn potong jgn kecik2 sbb masak ni macam reneh bukan bijik benih reneh ni masak slow2 bertutup ok

ayamBmasakBungkepB5 - Resepi Ayam Masak Ungkep!! (SbS)
Masukkan bahan blender tadi jangan masukkan blender sekali plak haha smpai die naik minyak

ayamBmasakBungkepB6 - Resepi Ayam Masak Ungkep!! (SbS)
Sambil tu kacau-kacau kan

ayamBmasakBungkepB7 - Resepi Ayam Masak Ungkep!! (SbS)
masukkan ayam…

ayamBmasakBungkepB8 - Resepi Ayam Masak Ungkep!! (SbS)

Ok masuk kan 1 cawan 1/2 air yg ko masuk dlm blender tadi ade sisa-sisa kan godak2 tuang. Ok slowkan api biar dia mereneh.. ok mesti tutup baru dipanggil ungkep kalau ko xtutup. xjadi resepi ni pahem

ayamBmasakBungkepB9 - Resepi Ayam Masak Ungkep!! (SbS)
Ok sekarang bukak tutup bila dah nampak kuah kering masukkan garam gula dan bahan perasa kalau ko guna xkira la ajinomoto ke ajinobasikal ke ikut ko..

ayamBmasakBungkepB10 - Resepi Ayam Masak Ungkep!! (SbS)
Ok sedikit air asam jawa dlm 2 sudu besar.. tutup kejap, tunggu sebati.. kuah pekat

ayamBmasakBungkepB11 - Resepi Ayam Masak Ungkep!! (SbS)
Siap!!.. pergh siap sedap woih…ko mkn ni gerenti mak metua lalu ko xsedar betul…try la..
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
Sumber : Azlina Ina Fans
Jum Like : Resepi Tutorial Terbaek

ayamBmasakBungkepB12 - Resepi Ayam Masak Ungkep!! (SbS)
Loading...

Tags: #Ayam #Masak #Resepi #UNGKEP

author
Author: 
    Wah Menariknya Aneka Autentik Di Bufet Ramadan Di Hotel Sunway Putra Ni.
    . Hotel Sunway Putra kali ini mengetengahkan menu autentik Melayu utk Buffet Ramadan
    Gara-Gara Bau Belacan Bakar, Jiran Rakyat Malaysia Di Perancis Telefon Polis.
    Hangat di laman twitter mengenai perkongsian seorang lelaki Malaysia mengenai kisah kawan kepada
    4 Menu Snek Barat Kesukaan, Daging & Keju Paling Sedap
    Frittata, lasagna, volcano beef dan shepard pie, sebut nama resipi snek barat ni
    5 Jenis Biji Kopi Penggemarnya Patut Ambil Tahu. Pilihlah Sesuai Citarasa.
    Biji kopi ni nampak sama aje, tapi sebenarnya berbeza rasa. Jika anda tahu

    Leave a reply "Resepi Ayam Masak Ungkep!! (SbS)"