Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! (SbS)

Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! | Asalamualaikummm… juga resepi drpada Azlina Ina, beliau mau ajar korg signature dish keluarge metua dia belah muar.. so sape org sane xpandai masak asam pedas melekat pekat power ni jgn cakap lahir kat muar haha.. asam pedas pekat melekat muar..

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)
Sumber : ‎Azlina Ina Fans

asamBpedasBpekatBmelekatBmuarB0 - Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! (SbS)
Ok bahan-bahan utama:
10 atau lebih cili kering ina rebus dulu sekejap buang kotor dan bg lembut tos kan
1 cili besa dan sedikit cilipadi merah nak tambah pedas je xnak letak xpe
1/2 sb lada putih aka lada sulah
1 inci halia dan kunyit ko g la amik pembaris ukur
1 labu bawang besa dlm resepi ni xde letak labu ye 
3 ulas bawang merah bombay
3 ulas bawang putih
semua blender kcuali lada sulah tumbuk kang blender die xhancur tepakse plak ko kunyah lada putih tu sebijik2

asamBpedasBpekatBmelekatBmuarB1 - Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! (SbS)
Ok bahan2 pewangi bukan minyak wangi tp egent penyedap dan eksesori asam pedas ko tgk la sendiri mana xkenal tanya kot2 ko ingat daun kesum tu rumput plak muahaha

asamBpedasBpekatBmelekatBmuarB2 - Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! (SbS)
Ikan yg korg pilih semua ikan sesuai kecuali ikan bilis

asamBpedasBpekatBmelekatBmuarB3 - Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! (SbS)
Ok sile tumis serai bagi naik bau

asamBpedasBpekatBmelekatBmuarB4 - Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! (SbS)
Masuk kan bahan blender tadi dan lada sulah yg korg tumbuk.. masak smpai garing dan naik minyak

asamBpedasBpekatBmelekatBmuarB5 - Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! (SbS)
Masuk daun kesum tapi jangan semua separuh je

asamBpedasBpekatBmelekatBmuarB6 - Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! (SbS)
Masuk bendi bg ikan yg cepat hancur contoh ikan kembung dan ikan yg lembut2 kalau ikan agak pejal macam ikan merah dan ikan duri dan sbg nye masuk ikan dulu 
ok bia 5 minit

asamBpedasBpekatBmelekatBmuarB7 - Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! (SbS)
Masukkan ikan plak

asamBpedasBpekatBmelekatBmuarB8 - Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! (SbS)
Terus masuk 2 sb asam jawa yg dah bancuh dgn 1 cawan 1/2 air tgk la byk mana kuah ko nak eh dan jenis ikan ape ko masak kalau ikan agak keras sket 2 cawan pon ok

asamBpedasBpekatBmelekatBmuarB9 - Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! (SbS)
Slow kan api dan biar mendidih

asamBpedasBpekatBmelekatBmuarB10 - Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! (SbS)
Bukak dan letak garam, gule dan perasa.. ni ikut kepandaian ko la jgn ko boh garam sebesen udah

asamBpedasBpekatBmelekatBmuarB11 - Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! (SbS)
Ok picit2 ikan dan bendi empuk masuk kan kesum yg separuh tadi dan tomato biarkan sekejap je

asamBpedasBpekatBmelekatBmuarB12 - Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! (SbS)
Pekat je siap. perghhhh die punye warne bau rasa mmg blh buat ko mkn smpai xsedar mkn pinggan sekali hahaha
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..

asamBpedasBpekatBmelekatBmuarB13 - Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! (SbS)

Loading...

Tags: #ASAM #Melekat #Muar #PEDAS #Pekat #Resepi

author
Author: 
    MEE GORENG UDANG KERING
    My take on Spicy Shrimp Fried Noodles. Mee Goreng Udang Kering. If you
    EXTREM !! CARA ORANG INI MENANGKAP, MEMASAK, DAN MEMAKAN BUAYA
    EXTREM !! CARA ORANG INI MENANGKAP, MEMASAK, DAN MEMAKAN BUAYA Rating video: /5
    Mini Tuna Pizza – Resepi Dough Gebu & Senang
    FULL RECIPE: http://www.gulasage.com/soul-meal/mini-tuna-pizza-recipe-resepi-pizza-mini-tuna Facebook: https://www.facebook.com/gulasage/ Website: http://www.gulasage.com/ Instagram: https://www.instagram.com/gulasage/ Email: gulasage@outlook.com Rating video:

    Leave a reply "Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! (SbS)"