Pintu Ke Neraka

Doorway to Hell 1 - Pintu Ke Neraka
Panorama pembakaran tapak gas, 2011

The ‘Pintu ke neraka’ (juga dikenali sbg pintu gerbang ke neraka, kawah neraka, Darvaza Crater) adalah satu kawasan lapangan gas asli di Derweze, Turkmenistan, yg runtuh ke dlm gua bawah tanah pd thn 1971, menjadi kawah gas asli. Ahli geologi memutuskan utk menyalakan api di atasnya utk mengelakkan penyebaran gas metana beracun, ternyata keputusan itu telah menyebabkan api menyala berterusan sejak itu. Diameter kawah adalah 69 meter (226 kaki), dan kedalaman 30 meter (98 kaki).
Kawah tersebut merupakan adalah tarikan pelancong yg popular. Dlm tempoh lima thn yg lepas 50,000 pelancong telah melawat kawasan tersebut. Kawah tersebut mempunyai kawasan seluas 5350 m2, saiz medan bola sepak Amerika. Kawasan sekitarnya juga popular utk perkhemahan kawasan liar pdng pasir.

4a70b918 - Pintu Ke Neraka

Kawah gas terletak berhampiran kampung Derweze itu berada di tengah-tengah gurun Karakum, kira-kira 260 kilometer (160 batu) utara Ashgabat, ibu negara Turkmenistan. Rizab gas didapati di sini adalah salah satu yg terbesar di dunia. Nama ‘Pintu ke neraka’ telah diberikan kepada kawasan lapang itu oleh penduduk tempatan, yg merujuk kepada api, lumpur mendidih, dan api oren dlm kawah besar, yg mempunyai diameter 70 meter (230 kaki). Kawasan panas berkisar atas kawasan dgn lebar 60 meter (200 kaki) dan dgn kedalaman kira-kira 20 meter (66 kaki).

gate of to hell - Pintu Ke Neraka

Kawasan ini telah dikenal pasti oleh seorang jurutera Soviet pd thn 1971 sbg tapak lapangan minyak yg besar. Mereka kemudian mendirikan sebuah pelantar penggerudian dan operasi utk menilai kuantiti minyak yg terdapat di kawasan ini. Namun sebaliknya mereka mendapati terdapat gas di kawasan tersebut, tanah di bawah pelantar penggerudian dan kem runtuh ke dlm kawah yg luas dan lenyap.

Bimbang akan kesan bahaya keracunan gas yg keluar dr kawah itu ke atas bandar-bandar berdekatan, jurutera mengambil keputusan utk membakar kawah tersebut. Mereka berpendapat bahawa gas akan habis terbakar dlm masa beberapa minggu sahaja, tetapi ia sebaliknya terus terbakar selama lebih drpada empat dekad.

Part DV DV2073502 1 1 0 - Pintu Ke Neraka
Presiden Turkmenistan

Pada bulan April 2010, Presiden Turkmenistan, Gurbanguly Berdimuhamedow, melawat tapak kawasan ini dan mengarahkan lubang tersebut ditutup, atau langkah-langkah diambil utk menghadkan pengaruh ke atas pembentukan kawah-kawah lapangan gas semula jadi yg lain di kawasan itu.
Turkmenistan merancang utk meningkatkan pengeluaran gas asli, dan bercadang utk meningkatkan eksport gas ke negara-negara seperti Pakistan, China, India, Iran, Rusia dan Eropah Barat, dr pengeluaran thnannya kepada hampir 225 bilion meter padu dlm tempoh 20 thn akan datang.

Loading...

Tags: #Neraka #Pintu

author
Author: 
  Arti Kata Gaul Ngedos
  Kamu pasti sering banget mendengar atau melihat kata Ngedos, baik itu di dunia
  Lama Tak Terlihat, Selebgram Cantik ‘Musuh’ Trio Ikan Asin Ini Ternyata Sudah Meninggal!
  slidegossip.com – Setelah berita meninggalnya Ashraf Sinclair, publik kembali dibuat terkejut dgn kabar
  Ramalannya Sering Tepat, Mbak You Sebut Pasangan Artis R dan L Terlilit Byk Hutang!
  slidegossip.com – Paranormal kondang Mbak You dikenal dgn ramalan atau prediksinya yg sering
  Datang ke Rumah BCL, Dewi Sandra Dibuat Murka: Dimana Etika dan Rasa Kemanusiaanmu?
  slidegossip.com – Dewi Sandra menyempatkan diri hadir di acara tahlilan Ashraf Sinclair di

  Leave a reply "Pintu Ke Neraka"