Perhatian! Peraturan Baru Bila Nak Travel Ke Australia

Loading...

Peraturan Baru Bila Nak Travel Ke Australia | Ramai pelancong ke Australia telah dibatalkan visa serta dipendekkan masa berada disana ini semua kerana kegagalan mematuhi peraturan baru negara tersebut dan membawa barangan yg kini dilarang. Peraturan yg baru ini telah dikuatkuasa pd 16 April bagi tujuan menjaga industri pertanian serta hidupan liar dinegara itu drpada serangan kuman dan penyakit .
aus visa 1 1 - Perhatian! Peraturan Baru Bila Nak Travel Ke Australia
Sekiranya kegagalan mengisytiharkan barangan tersebut blh mengakibatkan korang dikenakan tindakan undang-undang seperti denda RM1.2 juta serta penjara 10 Thn.
Antara barangan terkini yg dilarang dan memerlukan korang isytihar adalah ;-

 • Produk tenusu dan telur – roti, biskut dan coklat dibenarkan, produk tenusu seperti cheese dan mentega perlu diisytiharkan kepada imigresen ketika ketibaan.
 • Timbuhan dan barangan berasaskan tumbuhan – Tumbuhan hidup, lumpur settanah liat adalah dilarang. Biji benih dibenarkan dgn syarat memenuhi beberapa kriteria termasuk bebas serangga dan tiada tanda-tanda penyakit dan tidak tercemar.
 • Ubatan dan bahan kimia – Streroid dilarang sama sekali. Bahan kimia atau ubatan peribadi perlu surat doktor, Vitamin dan mknan sampingan, tembakau, cerut dan alkohol perlu diisytiharkan.
 • Segala jenis buahan, sayuran dan Teh – Segala jenis buah-buhan, sayuran sama ada segar ataupun beku mesti diisytihar. Ini termasuk jeruk, jem dan kurma. Manakala herba teh, ginseng dan rempah juga perlu diisytiharkan.
 • Kekacang dan Beras – Segala jenis kacang dan beras yg dahulunya dibenarkan dan kini perlu diisytiharkan dgn syarat dlm kuantiti yg kecil. Minyak masak dan sayuran juga perlu bersih drpada pencemaran tanah, tumbuhan dan haiwan.
 • Daging dan Mknan laut – Semua jenis ikan, daging dan mknan laut lain perlu diisytiharkan tidak kira dlm tin ataupun tidak. Kebenaran hanya diberikan jika mknan tersebut dr New Zealans ataupun bawa permit khas.
 • Binatang hidup , barangan berasaskan haiwan – hanya binatang yg dibenarkan dr beberapa negara sahaja yg dibernarkan di bawa masuk. Mknan haiwan dan barangan berasaskan haiwan seperti domplet dan beg kulit, kasuit , tanduk, bulu , sarang burung perlu diisytiharkan.
 • Peralatan dan barangan palsu – Peralatan seperti kasut hiking, joran dan semua yg mungkin dicemari tanah, biji benih dan air mesti diisytiharkan. Senjata api, mercun, penunjuk lazer, pemetik api juga perlu. Walaubagaimanapun peranti elektrik, keris, penyembur lada hitam dan barangan palsu adalah dilarang sama sekali.
 • Barangan bermusim dan perayaan – Barangan bermusim seperti buahan beku dan gula-gula dilarang. Kuih bulan tanpa daging pula dibenarkan asalkan dipakej secara komersial.
Moga lepas ini pelancong=pelancong lebih peka dgn peraturan baru Australia. Supaya tidak mengalami masalah perundangan ketika memasuki negara Australia. 
Loading...

Tags: #Australia #Baru #bila #Peraturan #Perhatian #Travel

author
Author: 
  Pengambilan Guru Interim SK & SJKC Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) Thn 2020
  Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mempelawa calon yg berkelayakan, berpotensi, berminat dan beriltizam utk
  Singgung Soal Pamer, Maia Estianty dan Sandra Dewi Tertawa Lps! Sindir Syahrini?
  slidegossip.com – Maia Estianty dikenal sbg artis yg sering melontarkan kata-kata bijak. Baru-baru
  Jokowi Kunjungi Lokasi Kebakaran Hutan di Riau, Ernest Prakasa: Awww Basi Banget!
  slidegossip.com – Presiden Joko Widodo (Jokowi) akhirnya menyempatkan diri utk mengunjungi lokasi kebakaran
  Craving Masakan Melayu Asli? Datang Je Restoran Sisik Ikan Bakar Klang
  Assalamualaikum & hi kawan-kawan.. Last week BBL pergi satu kedai masakan Melayu Asli

  Comments are closed.