Perhatian! Peraturan Baru Bila Nak Travel Ke Australia

Peraturan Baru Bila Nak Travel Ke Australia | Ramai pelancong ke Australia telah dibatalkan visa serta dipendekkan masa berada disana ini semua kerana kegagalan mematuhi peraturan baru negara tersebut dan membawa barangan yg kini dilarang. Peraturan yg baru ini telah dikuatkuasa pd 16 April bagi tujuan menjaga industri pertanian serta hidupan liar dinegara itu drpada serangan kuman dan penyakit .
aus visa 1 1 - Perhatian! Peraturan Baru Bila Nak Travel Ke Australia
Sekiranya kegagalan mengisytiharkan barangan tersebut blh mengakibatkan korang dikenakan tindakan undang-undang seperti denda RM1.2 juta serta penjara 10 Thn.
Antara barangan terkini yg dilarang dan memerlukan korang isytihar adalah ;-

 • Produk tenusu dan telur – roti, biskut dan coklat dibenarkan, produk tenusu seperti cheese dan mentega perlu diisytiharkan kepada imigresen ketika ketibaan.
 • Timbuhan dan barangan berasaskan tumbuhan – Tumbuhan hidup, lumpur settanah liat adalah dilarang. Biji benih dibenarkan dgn syarat memenuhi beberapa kriteria termasuk bebas serangga dan tiada tanda-tanda penyakit dan tidak tercemar.
 • Ubatan dan bahan kimia – Streroid dilarang sama sekali. Bahan kimia atau ubatan peribadi perlu surat doktor, Vitamin dan mknan sampingan, tembakau, cerut dan alkohol perlu diisytiharkan.
 • Segala jenis buahan, sayuran dan Teh – Segala jenis buah-buhan, sayuran sama ada segar ataupun beku mesti diisytihar. Ini termasuk jeruk, jem dan kurma. Manakala herba teh, ginseng dan rempah juga perlu diisytiharkan.
 • Kekacang dan Beras – Segala jenis kacang dan beras yg dahulunya dibenarkan dan kini perlu diisytiharkan dgn syarat dlm kuantiti yg kecil. Minyak masak dan sayuran juga perlu bersih drpada pencemaran tanah, tumbuhan dan haiwan.
 • Daging dan Mknan laut – Semua jenis ikan, daging dan mknan laut lain perlu diisytiharkan tidak kira dlm tin ataupun tidak. Kebenaran hanya diberikan jika mknan tersebut dr New Zealans ataupun bawa permit khas.
 • Binatang hidup , barangan berasaskan haiwan – hanya binatang yg dibenarkan dr beberapa negara sahaja yg dibernarkan di bawa masuk. Mknan haiwan dan barangan berasaskan haiwan seperti domplet dan beg kulit, kasuit , tanduk, bulu , sarang burung perlu diisytiharkan.
 • Peralatan dan barangan palsu – Peralatan seperti kasut hiking, joran dan semua yg mungkin dicemari tanah, biji benih dan air mesti diisytiharkan. Senjata api, mercun, penunjuk lazer, pemetik api juga perlu. Walaubagaimanapun peranti elektrik, keris, penyembur lada hitam dan barangan palsu adalah dilarang sama sekali.
 • Barangan bermusim dan perayaan – Barangan bermusim seperti buahan beku dan gula-gula dilarang. Kuih bulan tanpa daging pula dibenarkan asalkan dipakej secara komersial.
Moga lepas ini pelancong=pelancong lebih peka dgn peraturan baru Australia. Supaya tidak mengalami masalah perundangan ketika memasuki negara Australia. 
Loading...

Tags: #Australia #Baru #bila #Peraturan #Perhatian #Travel

author
Author: 
  Lirik Lagu Ada Hati Raya Menjadi-Jadi-Ayda Jebat (LAGU RAYA BARU)
  Lirik Lagu Ada Hati Raya Menjadi-Jadi-Ayda Jebat Lagu Raya Ayda Jebat 2019, Lagu
  Sinopsis Telefilem Tiga Lima; Cereka Ahad TV3
  SINOPSIS TIGA LIMA Halim, baru kematian ayahnya, Daud. Kini ibunya, Hasnah perlu menyara
  Tuuuu…diaaa Pak Tam Sekyen 14 Shah Alam
  Tuuuu…diaaa Pak Tam Sekyen 14 Shah Alam | Hai korang, aduh-aduh sejak bulan
  GOT7 Terbang Tinggi Ke Luar Angkasa Pakai Baju Astronot Di Dance Practice ‘Eclipse’!
  Sepertinya  GOT7 baru saja mendarat dr luar angkasa, dan terjun utk melapor kepada

  Comments are closed.