Perbezaan Teknologi Penapis Air di Pasaran Malaysia

Loading...

Assalamualaikum…

Pada masa kini , setiap rumah mahupun pejabat wajib memiliki Penapis Air kerana sumber air yg diperolehi dr paip dikhuatiri kotor dan tercemar selain menjimatkan masa dan wang utk membeli air mineral di pasaran . Jadi pd hari ini , saya terangkan serba sedikti mengenai Perbezaan Teknologi Penapis Air di Pasaran Malaysia .

1. Sistem Penapis R.O Filter ( Reverse Osmosis )

ro water filterSumber gambar dr http://www.rowaterpurifierplant.com

Mesin Penapis Air R.O utk kegunaan peribadi mula dipopularkan sekitar 1980-an. Ketika itu teknologi ini di anggap yg terbaik kerana air tapisan hasil proses reverse osmosis ini bebas dr bahan kimia / logam berat pepejal dan 99% bebas dr Bakteria dan kuman. Tetapi ketika itu mereka juga sedar yg air reverse osmosis ini mempunyai beberapa kelemahan besar seperti :

Selain bebas dr bahan Kimia dan Bakteria, proses reverse osmosis turut menyingkirkan semua mineral yg baik utk kita di dlm air tersebut . Air R.O termasuk dlm golongan “ air mati ” yg sudah tiada “ roh ” lagi serta tidak mempunyai sifat terapi merawat yg ada pd air hidup.

 • Air R.O juga tidak blh disimpan dlm botol plastik dan dibiarkan utk jangka masa yg lama kerana ia akan menyerap karbon dioksida dr bahan petroleum botol plastik itu dan merbahaya utk diminum. Ia hanya sesuai disimpan dlm botol kaca.
 • Disebabkan molekul Air R.O dipecahkan dan diasingkan dr segala bahan kimia,bakteria dan minerals, Air R.O yg masuk ke dlm badan kita ini adalah Bersifat Asid. Maka ia akan menyerap mineral-mineral baik di dlm badan kita yg kemudiannya disingkirkan sbg bahan buangan kita.
 • Membran penapis R.O yg digunakan dlm filter R.O adalah sangat halus iaitu 0.0001 micron. Disebabkan tekanan yg tinggi diperlukan utk menolak air melalui membran ini, membran ini mudah koyak. Apabila ia koyak ; bakteria,kuman dan logam berat akan dapat menembusi penapis R.O ini.

Proses penapisan reverse osmosis ini membazir air. Secara mudahnya, Tiga Gelas air paip diperlukan utk menghasilkan Satu Gelas air R.O. Walaupun terdapat banyak kekurangannya, ramai yg terpaksa memilih penapis R.O ini kerana ia merupakan pilihan yg terbaik utk mereka ketika itu.

2. Ultra Filter

ultra water filterSumber gambar dr https://www.hydropuretechnologies.com

Hasil kajian para scientist kemudiannya menjumpai teknologi Ultra Filter. Ultra Filter ini terdiri drpada beribu-ribu membran fiber halus bersaiz sekitar 0.01 mikron yg akan menapis air yg melaluinya.

Konsepnya adalah sama seperti mana tisu tumbuhan menyerap air bersih dr air tanah yg kotor.

Penapis Ultra Filter ini akan menyingkirkan micro-organisma dan “minute turbidity” dr air tanpa menyingkirkan kandungan mineral di dlm air tersebut.

Air dikategorikan sbg “air hidup” dan Nilai PH Air adalah bagus iaitu sedikit beralkali.

Walaubagaimanapun, penapis ini tidak dapat mengasingkan sepenuhnya bakteria, bahan kimia dan logam berat di dlm air tersebut.

3.Nano Positive Filter ( Cuckoo )

nano positive filter

Nano Positive Filter adalah penemuan teknologi terkini yg dipatenkan oleh Syarikat Cuckoo International Sdn Bhd di mana filter ini dapat merawat dan menyingkirkan 99% bahan kimia  , logam berat , bakteria , kuman , fungal dan dlm masa yg sama mengekalkan kandungan mineral yg baik dlm air tersebut . Filter elektrik penggumpul cas positif ini akan menyerap semua virus-virus dan bahan toxic yg merbahayakan kesihatan kita. Hasilnya kita dapat menikmati air yg kaya dgn mineral dgn nilai PH Air yg terbaik iaitu sedikit beralkali serta air yg bebas drpada bakteria dan logam berat.

*** Utk sebarang pertanyaan dan tempahan Penapis Air Cuckoo blh berhubung dgn saya :

Wan Zawawi

Red Natural Executive : 38159

www.wasap.my/60127704648

The post Perbezaan Teknologi Penapis Air di Pasaran Malaysia appeared first on wanzawawi[dot]net.

Loading...

Tags: #Malaysia #Pasaran #Penapis #Perbezaan #Teknologi

author
Author: 
  Diminta Jadi Ketua Umum Partai, Awkarin: Saya Gak Akan Ditunggangi Pihak Manapun!
  slidegossip.com – Selebgram kondang Awkarin kembali menyita perhatian publik. Setelah sebelumnya ia sempat
  Lucinta Luna Ketahuan Lagi Bernama Asli Muhammad Fatah dan Abash Adalah Wanita Bernama Dian Ayu?
  slidegossip.com – Nama Lucinta Luna sudah lekat dgn imej artis yg tak kenal
  Ketua Juri Debat Bahasa Inggeris Piala Tun Razak akan diambil tindakan – KPM
  Putrajaya, 15 Okt – Isu debat Bahasa Inggeris yg tular di media sosial
  Apa Itu Deepfake dan Inilah Bahayanya
  Aplikasi kamera saat ini sudah sedemikian canggih. Para pengguna sekarang bisa membuat kaki

  Leave a reply "Perbezaan Teknologi Penapis Air di Pasaran Malaysia"