Perbezaan Blogger dan WordPress

Kelebihan dan Kekurangan Antara Blogger dan WordPress

BloggerBdanBWordpress - Perbezaan Blogger dan Wordpress

Sekiranya saya menggunakan platform WordPress atau Blogger? Ini adalah salah satu soalan yg sering ditanya dr pemula. Perbandingan ini akan menerangkan Perbezaan Antara Blogger dan WordPress.

“Seandainya membina blog utk perniagaan atau bisnes online tanpa pengetahuan asas blh menjadi sukar, binggung dan blur serta mengambil masa yg lama dan mungkin akan menjadi perkara yg membosankan”.

Bukan sahaja perlu mempromosikan blog anda dgn mempelajari teknik SEO dan menjangkaui pembaca baru, anda juga perlu belajar selok-belok platform blog yg telah anda pilih. 

Pertama, mereka perlu memilih platform blogging.
Dua platform utama blogging berasaskan teks adalah Blogger dan WordPress, kedua-duanya menawarkan byk reka bentuk serta ciri-ciri, yg blh memeningkan para blogger newbie. Walaupun ianya menawarkan beberapa ciri yg menarik, platform blogging terbaik utk blogger baru sebaliknya mungkin bukan yg terbaik utk blogger lama yg berpengalaman (Advanced). 

Berikut adalah perbandingan perkhidmatan Blogger dan WordPress serta senarai ciri setiap platform, dibahagikan kepada kebaikan dan keburukan.

BLOGGER
Memandangkan Google kini memiliki Blogger, syarikat itu juga menawarkan byk ciri terbina seperti Adwords, Adsense dan Analytics, menjadikan laman web ini sangat berguna utk blogger yg baru. Makra Pyra, pencipta asal Blogger, memulakan syarikat kecil ini di San Francisco di tengah-tengah kebangkitan dot com. Selepas beberapa thn, syarikat itu mula menjana lebih byk pengguna dan lalu lintas. Pd thn 2002, mereka telah menarik beberapa ratus ribu pengguna di seluruh dunia. 

Kebaikan
Ciri yg paling menarik utk blogger baru adalah kosnya: percuma. Blogger baru harus memilih platform percuma yg mudah digunakan dan mempunyai arahan langkah demi langkah. Blogger pasti memberikan antara muka mesra pengguna dgn widget yg mudah utk pengguna menguasai. Laman ini menjadi tuan rumah byk template percuma, jadi blogger dpt menyesuaikan pengalaman penonton mereka dan membuat kehadiran visual yg membuat jenama mereka tetap konsisten. Laman ini juga sangat dipercayai. Ramai pengguna juga suka kerana mereka blh menyambungkan akaun Blogger mereka ke akaun Google Adsense dan Analytics mereka dgn lancar.

Keburukan
Walaupun Blogger menawarkan byk ciri asas dan antara muka mesra pengguna utk pengguna baru, mereka tidak menawarkan byk pilihan utk blogger yg lebih maju. Ramai penulis blog mengadu (blogger newbie dan blogger advanced) tentang kehilangan penyesuaian template mereka. Walaupun interface yg mudah dan menarik kepada blogger yg baru, byk penulis blog profesional dan maju mengadu mengenai kekurangan ciri-ciri mewah dan pilihan yg lebih maju. Ciri-ciri juga terhad, dan byk penulis blog mengadu mengenai pilihan penyuntingan pos dan pilihan komen minimum.

WORDPRESS
Dicipta hanya setahun sebelum Google membeli Blogger, WordPress dicipta utk memberi blogger platform blogging yg lebih kompleks. Gaya ringkasnya mengalu-alukan pengguna yg mahu foto dan kandungan bertulis mereka. WordPress dicipta pd PHP dan MySQL & yg pd asalnya dikenali sbg b2 / cafelog.

Kebaikan
Blog WordPress adalah self-hosted yang akan memberi anda lebih byk kawalan ke atas reka bentuk, citarasa dan kandungan yg blh disiarkan, serta memberi anda autonomi utk menghasilkan wang dr blog melalui pelbagai skim platform pengiklanan dan affiliate marketing. Anda juga blh menggunakan nama domain anda sendiri yg kelihatan lebih profesional drpada subdomain blogspot.com yg blh anda dptkan secara percuma dr blogger.


Keburukan
Keperluan teknikal yg diperlukan utk mengendalikan blog WordPress yg dihoskan sendiri adalah sedikit lebih maju drpada yg diperlukan utk platform seperti Blogger. Selain itu anda juga perlu membayar utk hosting dan domain name.

KELEBIHAN 
Bergantung kepada pengalaman blog anda dan jenis blog yg anda ingin mulakan, kedua-dua Blogger dan WordPress adalah pilihan yg baik utk pengguna yg baru dan berpengalaman. Selain itu, dgn penggunaan bantuan analitik yg mudah digunakan utk memahami dr mana trafik mereka datang, dan pengguna dgn mudah menghubungkan laman web mereka ke akaun Google mereka yg lain.


Walaupun WordPress cenderung lebih popular dgn para pengguna yg lebih maju, CMS juga telah disasarkan kepada pengguna baru dgn alat penerbitan yg mudah digunakan dan arahan langkah demi langkah; Walau bagaimanapun, fungsi laman web ini melebihi Blogger dgn pilihan maju dan add-on dan plugin utk para blogger yg lebih berpengalaman.


Nota: Kedua-dua platform memerlukan sedikit pelaburan (bonus utk pengguna baru yg tidak mahu melabur terlalu byk masa atau wang), walaupun WordPress menawarkan pilihan utk meningkatkan kepada plugin yg lebih maju dan tema yg lebih canggih.


Loading...

Tags: #Blogger #Perbezaan #Wordpress

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Leave a reply "Perbezaan Blogger dan WordPress"