Penyakit Mental, Berhenti Mengejek Semua Pesakit Itu Kurang Iman..

Oleh : Muhsin Zaidi II

Dia mcm ni tau.

Ya betul tuan-tuan, sbg seorang umat Islam yg berpegang teguh pd aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah, kita percaya bahkan sangat percaya Al-Quran itu sbg satu penawar kepada semua penyakit. Kita semua yakin.

Murung 1 - Penyakit Mental, Berhenti Mengejek Semua Pesakit Itu Kurang Iman..

Tapi tuan-tuan, keyakinan dan akal perlu seiring. Apa guna yakin tapi akal campak ke tepi?

Contohnya begini, satu hari kau kemalangan dan kaki putus. Darah memancut keluar. Dlm keadaan begitu, apa yg kau buat? Bawak pegi hospital atau bawak balik rumah dan baca Al-Quran ?

Jangan terkeliru, aku bukan nak kata Al-Quran itu tak berguna. Aku cuma nak bgtau tentang sikap manusia. Dlm keadaan itu, semuanya akan bawak ke hospital, akan ikhtiar dgn hentikan perdarahan, masuk wad berhari-hari, dlm masa yg sama berdoa supaya diberi kesembuhan yg pantas.

Tapi, apabila penyakit itu melibatkan penyakit mental, kenapa tanggapan kita semua berbeza. Contohnya kes ustazah di Bayan Lps baru-baru ni yg hilang. Dia sudah didiagnos oleh doktor pakar psikiatri sbg seorang pesakit Major Depressive Disorder. Yg korang cakap dia kurang iman tu kenapa? Kan doktor dah sahkan dia ada masalah dgn kesihatan mental dan sedang mkn ubat. Kau doktor ke dia doktor?

Ramai yg cakap,

“Kembali la pd Allah.”

“Buka semula Al-Quran, baca dan amalkan, insyaAllah hati menjadi tenang.”

Mental2 - Penyakit Mental, Berhenti Mengejek Semua Pesakit Itu Kurang Iman..


Ini antara kata-kata yg sangat kerap kita nampak kalau ada kes depression atau bunuh diri melibatkan pesakit depression.

Kata-kata begini memang enak dibaca, murni je kan. Malangnya kalimah toyyibah begini tak kena pd sasarannya. 

Pesakit Major Depressive Disorder bukan begitu. Mereka dlm kelompok lain. Mereka mengalami ketidakseimbangan emosi bukanla kerana mereka ni semua fasik, tetapi fungsi otak yg tidak stabil. Sebab itu mereka diberi mkn ubat.

Walaubagaimanapun, membaca Al-Quran dan lain-lain amalan yg berunsur spiritual begitu mampu membantu mereka kembali sihat.

Analoginya, adakah adil kalau kita cakap seorang pesakit stroke yg hilang ingatan itu fasik kerana tidak solat? Sedangkan dia jadi begitu kerana otaknya bermasalah. Tapi kita tetap kata dia tidak beriman dan tak percaya pd Allah. Kita yg waras ni sebenarnya bodoh ke apa cakap mcm tu?

Sama la juga mcm pesakit-pesakit yg ada isu dgn kesihatan mental. Mereka nampak sihat secara fizikalnya, namun secara mentalnya mereka mengalami gangguan dan ketidakstabilan psikologi ini amat mengganggu keupayaan mereka mengawal emosi, kebolehan berfikir dan buat keputusan penting. 

Puncanya sama, organ otak mengalami masalah. Bykkan membaca, ustaz-ustaz dan ulama’ dah byk ulas kes penyakit mental ni dr perspektif agama terutamanya hukum hakam. Korang je menggelabah, asal nampak kes depression sikit terus mengustazisasikan diri masing-masing, lancarkan serangan dgn komen-komen merapu, bg pendapat merepek. Geli betul baca

Ahli falsafah Islam pun kaji bidang perubatan, mereka tidak berharap pd Al-Quran semata-mata. Mereka tahu Al-Quran adalah petunjuk utk mereka melangkah lebih jauh. Rawatan penyakit mental ni dah berlambak-lambak dah ada. Korang je masih tak blh nak maju, masih nak anggap orang depression ni cuma masalah hati.

Jadi, berhentilah menuduh orang tu lemah iman, orang ni fasik, hanya kerana dia ada kekurangan dr sudut mentalnya. Korang takde kaitan pun dgn hidup dia. Kalau tak tahu atau kurang pasti, diam je. Takda orang peduli pun kalau korang tak bg pendapat pasal masalah dia. Tolong berhenti jadi bangang. Blh?.


Loading...

Tags: #Berhenti #Iman #kurang #Mengejek #Mental #Penyakit #Pesakit #Semua

author
Author: 
    Di Desa Ini, Gadis Muda Wajib Menikah Sesana Jenis Dgn Wanita Tua! Tapi Mereka Bisa Punya Anak!
    slidegossip.com – Orang-orang asli Benua Afrika, kehidupannya dikenal masih kental dgn adat budayanya.
    Usai Nikah, Wanita Ini Baru Tahu Ternyata Suaminya Perempuan! Begini Caranya Menipu Keluarga dan Penghulu!
    slidegossip.com – Siapapun pasti menginginkan kebahagiaan bersama pasangan setelah menikah. Namun apa yg
    Begini Cara Reza Menipu Para Korbannya Hingga Si Wanita Rela Melepas Pakaian di Hadapannya!
    slidegossip.com – Apa yg dilakukan pemuda berusia 24 thn asal Jambi bernama M
    Artis Ini Melelang Keperawanannya Rp 2 Miliar Buat Pejuang Corona! Belum Dpt Uang, Malah Ini yg Terjadi!
    slidegossip.com – Artis dan selebgram cantik bernama Sarah Salsabila Keihl membuat heboh dunia

    Leave a reply "Penyakit Mental, Berhenti Mengejek Semua Pesakit Itu Kurang Iman.."