Peniaga Bazar Yg Guna Telefon Bimbit, Pakai Jam Dan Perhiasan Akan Didenda.

Peniaga bazar Ramadan yg menggunakan telefon bimbit, memakai jam tangan dan perhiasan diri ketika mengendalikan mknan blh dikenakan denda.

PeniagaBBazar - Peniaga Bazar Yg Guna Telefon Bimbit, Pakai Jam Dan Perhiasan Akan Didenda.

Timbalan Pengarah Bahagian Keselamatan dan Kualiti Mknan, Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang (JKNPP), Ku Nafisah Ku Ariffin berkata, tindakan itu adalah kerana mereka gagal mematuhi peraturan berkaitan aspek pemakaian dan penjagaan kebersihan yg ditetapkan.

Katanya, sepanjang operasi yg dijalankan di bazar Ramadan thn lps, sebanyak 128 notis membabitkan nilai kompaun berjumlah RM18,200 dikeluarkan kepada peniaga yg gagal mematuhi syarat yg ditetapkan dlm Peraturan-Peraturan Kebersihan Mknan 2009.

Antara kesalahan yg sering ditemui adalah berkaitan kebersihan premis, pekerja tidak mendapat suntikan anti-tifoid dan masalah pakaian pengendali mknan.
“Keseluruhan kutipan dr kompaun yg kita dpt adalah RM18,200, agak byk. Kita lihat byk berlaku ketidakpatuhan kepada peraturan kebersihan mknan yg telah kita tetapkan, jumlah kutipan tu agak besar.

“Kita harap thn ini tak lah sebanyak ini, sebab kita dah beri taklimat, sepatunya mereka ikut apa yg diberikan,” katanya ketika mengadakan lawatan ke Tapak Bazar Ramadan Bertam Putra bersama Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang, Datuk Ir Ahmad Zakiyuddin Abdul Rahman di Kepala Batas.

Dalam lawatan itu, JKNPP turut menyampaikan topi dan apron kepada peniaga di bazar berkenaan.

Ku Nafisah berkata, seramai 52 penganjur bazar Ramadan di negeri ini sudah mengikuti taklimat berhubung pengendalian mknan dan penjagaan kebersihan.

Katanya, kebanyakan peniaga mengetahui peraturan yg ditetapkan namun masih ada yg mengambil sikap sambil lewa dgn mengabaikan peraturan.

Sementara itu, Ahmad Zakiyuddin berkata, dia mahu setiap peniaga mengikut syarat dlm mengendalikan mknan kerana ia penting supaya pengguna mendapat sumber yg bersih dan sihat utk dimakan. (Awani)

Loading...

Tags: #akan #Bazar #Bimbit #Didenda. #Guna #Pakai #Peniaga #Perhiasan #TELEFON

author
Author: 
  Sebut Orang India Jorok, Anak Iis Dahlia Disemprot Akun Kareena Kapoor: Jaga Mulutmu!
  slidegossip.com – Anak perempuan Iis Dahlia, Salshadilla Indradjaja kini tengah menjadi perbincangan gara-gara
  Ngaku Punya Kekayaan Senilai Rp 60 Ribu Triliun, King of The King Siap Bgkan Rp 3 Miliar/Orang!
  slidegossip.com – Baru-baru ini publik tanah air dikejutkan lagi dgn munculnya kerajaan bernama
  Download Teacher Guide – Implementing the CEFR-Aligned Curriculum
  The Guide is designed to help teachers develop their own lesson plans and
  Artis Cantik Ini Paksa Suami Ucapkan Talak Gara-Gara Motor Harley?
  slidegossip.com – Nasib rumah tangga penyanyi dangdut Jenita Janet dgn sang suami, Alief

  Comments are closed.