Pengenalan Guru Nadi Negara angkat martabat guru – Maszlee

Loading...

FB IMG 1568379565642 1 - Pengenalan Guru Nadi Negara angkat martabat guru - Maszlee

Malah, kata beliau, KPM akan turun pdng ke setiap negeri di Malaysia utk melaksanakan sesi perkongsian dan perbincangan berdasarkan tiga slot utama dlm GNN.

“Antara slot yg diperkenalkan adalah, Tedtalk Cerita Kita, Keynote Naratif Baharu Amalan Pendidikan dan juga slot Kanvas Pendidikan Malaysia.

“KPM sendiri akan mengetengahkan Guru Adiwira, Guru PAK21, Guru Inspirasi McDonald dan juga guru-guru lain yg terkenal atas pengorbanan dan usaha mereka dlm membentuk kemenjadian murid ke pentas Guru Nadi Negara.

“Malah, kami juga akan turut membawa pakar-pakar pendidik seluruh Malaysia seperti pegawai KPM, pensyarah drpada Institut Aminuddin Baki (IAB) dan Institut Pendidikan Guru (IPG) utk menceritakan tentang usaha-usaha KPM dlm menjayakan naratif baharu amalan pendidikan,”jelas beliau.

Katanya lagi, menerusi program ini, KPM akan membuka ruang perbincangan dan sistem sarana Guru Nadi Negara secara atas talian utk mengumpul cadangan, kritikan, idea dan pandangan membina para pendidik.

Bagaimanapun, bg menentukan dan menilai keberhasilan program, sebuah penilaian secara atas talian akan dibina oleh jawatankuasa yg dilantik utk diisi oleh guru-guru yg menyertai program Guru Nadi Negara agar penambahbaikan program tersebut dpt dilaksanakan.

“KPM komited dan bertekad utk mendengar hasrat dan impian guru-guru bg mencipta sebuah sistem pendidikan acuan kita sendiri. KPM juga akan memastikan cadangan yg diberikan itu akan dibentangkan di peringkat kepimpinan KPM agar cadangan tersebut disambut oleh semua warga KPM,”terang beliau.

Duta Guru Nadi Negara yg terdiri dlm kalangan guru-guru berpengaruh di media sosial dan masyarakat.

GNN yg bakal bermula April 2020 sehingga Disember 2022 ini, akan melibatkan semua warga KPM yg berada di Institut Pendidikan Guru, sekolah-sekolah, Pejabat Pendidikan Daerah dan Jabatan Pendidikan Negeri seluruh Malaysia.

Ditanya tentang pelaksanaan sebarang projek rintis utk GNN, Maszlee menjelaskan, sebuah projek rintis Guru Nadi Negara akan diadakan bermula Januari sehingga Mac 2020, di empat buah negeri yg terpilih iaitu Selangor, Pahang, Perak dan Negeri Sembilan.

“Bagi memastikan program GNN ini dpt diterima dan diraikan oleh semua pendidik, KPM telah melantik beberapa orang guru dan siswa siswi pendidik dr seluruh negara sbg Duta Guru Nadi Negara utk menjadi jurucakap dan jambatan yg menghubungkan guru-guru dgn program ini.

“Duta-duta ini bersama pasukan media Guru Nadi Negara akan bergerak aktif di media sosial utk mempromosi dan menerangkan aspirasi program ini kepada pendidik dan masyarakat,”katanya.

Sumber: GPS Bestari

Loading...

Tags: #Angkat #Guru #martabat #Maszlee #Nadi #Negara #Pengenalan

author
Author: 
  Alieff Irfan akui filem separa lucahnya jejaskan maruah guru
  Filem ini telah pun dipadamkan di Youtube dan Facebook Video terbaharu personaliti Youtube
  Vicky Nitinegoro Ditangkap, Polisi: Kalau Gak Terbukti Narkoba Ya Dipulangkan!
  slidegossip.com – Model dan aktor tampan Vicky Nitinegoro kini tengah diamankan di Polda
  Diminta Jadi Ketua Umum Partai, Awkarin: Saya Gak Akan Ditunggangi Pihak Manapun!
  slidegossip.com – Selebgram kondang Awkarin kembali menyita perhatian publik. Setelah sebelumnya ia sempat
  Lucinta Luna Ketahuan Lagi Bernama Asli Muhammad Fatah dan Abash Adalah Wanita Bernama Dian Ayu?
  slidegossip.com – Nama Lucinta Luna sudah lekat dgn imej artis yg tak kenal

  Comments are closed.