Pendaftaran utk KWSP i-Suri bermula hari ini

Loading...

KUALA LUMPUR: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengumumkan bahawa pendaftaran bagi Caruman Sukarela Insentif Suri (i-Suri) dibuka hari ini, dan mereka yg layak blh menyertai i-Suri dgn mendaftar sbg ahli KWSP di mana-mana 67 KWSP cawangan di seluruh negara.

KWSP

Pendaftaran utk KWSP i-Suri bermula hari ini
 
Ibu rumah tangga, balu dan ibu tunggal yg profilnya didaftarkan di Pangkalan Data Kebangsaan mengenai Kemiskinan (eKasih), blh mendaftar utk i-Suri dan menyumbang sekurang-kurangnya RM5 setiap bulan ke dlm akaun simpanan persaraan mereka, utk memenuhi syarat utk menerima Insentif kerajaan sebanyak RM40 sebulan, yg akan dimasukkan ke dlm akaun KWSP mereka.

Dalam satu kenyataan di sini, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Operasi) KWSP Datuk Mohd Naim Daruwish berkata: “Pemacu pendaftaran i-Suri mengikuti pelancaran Insentif Suri Rumah oleh Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail pd minggu lepas di Persidangan Keselamatan Sosial Antarabangsa KWSP 2018.

Individu yg layak, yg mendaftar utk i-Suri, akan dapat menikmati faedah yg sama seperti ahli KWSP, seperti dividen thnan pd simpanan persaraan mereka, Umur 50, 55 dan 60 Pengeluaran, Manfaat Hilang Upaya dan Manfaat Kematian. Ini adalah tambahan kepada insentif kerajaan RM40.

Menurut statistik dr eKasih, terdapat sejumlah 221,890 suri rumah, 98,536 janda dan 28,116 bercerai dr segmen miskin tegar masyarakat yg akan layak menikmati insentif kerajaan dgn mengambil bahagian dlm i-Suri.

Untuk maklumat lanjut mengenai eKasih, sila hubungi Pusat Panggilan Kerajaan Malaysia (MGCC) di 03-8000 8000.

Untuk maklumat lanjut mengenai produk dan perkhidmatan KWSP, hubungi Pusat Pengurusan Hubungan KWSP (CMC) di 03-8922 6000 atau rujuk laman web KWSP di www.kwsp.gov.my atau layari sebarang cawangan KWSP di seluruh negara. – Bernama

Loading...

Tags: #bermula #Hari #iSuri #KWSP #pendaftaran

author
Author: 
  KPM tidak pandang ringan gangguan seksual kanak-kanak
  JANGAN PANDANG RINGAN TERHADAP GANGGUAN SEKSUAL KANAK-KANAK Peka dgn keselamatan diri kanak-kanak, Kementerian
  Apa itu Cikgootube?
  CIKGOOTUBE? APA NI? SEIRING kepesatan teknologi masa kini dan kepentingan kaedah pembelajaran abad
  Muka Sih Bule Blasteran, Tapi Siapa Sangka 6 Artis Terkenal Ini Beragama Islam!
  slidegossip.com – Dunia hiburan tanah air diramaikan dgn munculnya para artis yg berdarah
  Selalu Tampak Sehat, Vidi Aldiano Mengidap Kanker Ginjal, Ternyata Ini Penyebabnya!
  slidegossip.com – Selama ini selalu tampak sehat dan bugar, siapa sangka Vidi Aldiano

  Leave a reply "Pendaftaran utk KWSP i-Suri bermula hari ini"