Peguam Perjelaskan Kenapa Akvitis LGBT Tak Terima Jemputan Alhijrah..

SOSMED | Peguam Afiq M. Noor tampil menjawab dakwaan pengacara Alhijrah, Finaz Yunus kononnya LGBT tak berani berkongsikan pandangan mereka di kaca tv dlm program bual bicara Analisis yg mengupas isu LGBT dr sudut perundangan dan hak.

“Asalnya, saya tidak berniat utk memanjangkan kontroversi di antara Puan @FinazYunus dgn aktivis LGBTIQ di Malaysia. 

Saya juga telah bertabayyun sendiri dgn @NumanAfifi dan saya telah menghantar DM kepada twitter pengacara ini.

Pertama, saya bersyukur TV Al Hijrah memberikan platform yg baik utk wacana isu-isu semasa dan menampilkan nara sumber yg kontra pendapat. 

Ini sudah pasti tidak kita dpt sewaktu zaman regim BN dahulu. Saya berharap platform sebegini disuburkan di Malaysia.

Kedua, Puan @FinazYunus menyatakan di dlm tweetnya TV Al Hijrah mengundang @SistersinIslam, @sitikasim, @NumanAfifi & Nisha Ayob sbg nara sumber. 

Saya kira satu hal yg perlu digarisbawahi dan ini seharusnya menjadi perhatian bahawa setiap aktivis mempunyai kepakaran yg berbeza. @SistersinIslam misalnya bergerak dlm isu-isu perempuan muslim dan undang-undang keluarga Islam. Dari penubuhannya sejak 1988 SIS konsisten dgn isu ini. Isu-isu LGBTIQ bukanlah termasuk dlm fokus utama SIS.

1 11 - Peguam Perjelaskan Kenapa Akvitis LGBT Tak Terima Jemputan Alhijrah..

2 5 - Peguam Perjelaskan Kenapa Akvitis LGBT Tak Terima Jemputan Alhijrah..

@sitikasim adalah seorang peguam dan pejuang hak asasi manusia. Jika Puan @FinazYunus mengikuti media sosial Siti Kasim, Puan pasti tahu yg fokus utama Siti adalah penindasan hak-hak orang asal. Siti dr dulu memang konsisten dgn isu yg membabitkan orang asal. 

Nisha Ayob adalah aktivis transgender dan bekerja dgn komuniti. Tetapi sbgmana yg kita maklum, Nisha di hentam left right centre sejak pertemuannya dgn Mujahid. Jika saya di tempat Nisha saya juga akan berasa sedikit skeptikal dgn undangan yg mendadak seperti ini.

@NumanAfifi pula memaklumkan dia hanya menerima undangan melalui whatsapp dr kru TV Al Hijrah pd 11.3.2019 iaitu 3 hari sebelum rancangan Analisis. Pd 11.3.2019 beliau telah berada di Geneva dan akan menyampaikan ucapan pd 14.3.2019 serta pulang ke Malaysia pd 16.3.2019. 

Undangan 3 hari sebelum acara menurut saya terlalu short notice dan tidak profesional. Jika Puan @FinazYunus atau TV Al Hijrah sudah menyelidik topik yg akan dibincangkan, potential resource person bukankah molek jika undangan di berikan lebih awal berserta concept note yg ringkas? 

Di dlm DM saya nyatakan kesediaan saya utk memperkenalkan Puan @FinazYunus kepada aktivis yg melakukan kerja-kerja grassroot sewaktu saya pulang ke Malaysia. 

If you not ranting out and blamed your resource person dan menunjukkan sikap homophobia Puan saya percaya ramai aktivis blh bekerjasama dgn Puan atau TV Al Hijrah.

Terakhir, tidak ada sesiapa yg takut dgn moderator atau pengacara majlis. You are not Mehdi Hasan or Christiane Amanpour yg kritikal and well prepared.

Puan sendiri yg telah membakar jambatan dgn para aktivis. Orang blh berbeza dlm berpendapat tapi Puan telah menunjukan mala fide Puan,” jelasnya di Twitter. 

Menurut peguam itu lagi, setakat ini Finaz tidak memberikan sebarang respon kepadanya di mesej peribadi.

Untuk rekod, komuniti LGBTQ dan JAKIM sedang ‘bergaduh’ sesama sendiri berikutan LGBTQ menuduh JAKIM menaja program yg ‘membuli’ (keganasan, pemaksaan & doktrinisasi) komuniti LGBTQ. 

JAKIM dlm kenyataannya semalam menafikan dakwaan itu dan mengatakan program tersebut adalah utk mendidik LGBTQ, malahan ia dianjurkan atas permintaan komuniti LGBTQ yg ingin kembali ke pangkal jalan. – 22 April 2019.


Loading...

Tags: #Akvitis #Alhijrah #Jemputan #Kenapa #LGBT #Peguam #Perjelaskan #Terima

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Comments are closed.